ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Φυσικοθεραπευτές: Οι πιστώσεις της Ειδικής Αγωγής να γίνουν προσλήψεις για τον κλάδο

Την άμεση παρέμβαση του υπουργού Παιδείας, ώστε με τις νέες πιστώσεις στην Ειδική Αγωγή, να αποκατασταθεί η κατάφωρη και αντικοινωνική αδικία εις βάρος χιλιάδων μαθητών με λειτουργικά, κινητικά και/ή μικτά προβλήματα και τις οικογένειές τους, καθώς και εις βάρος του κλάδου των φυσικοθεραπευτών, ζητά επιτακτικά ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών.

Φυσικοθεραπευτές: Οι πιστώσεις της Ειδικής Αγωγής να γίνουν προσλήψεις για τον κλάδο

Μάλιστα, ο Πρόεδρος του Π.Σ.Φ Πέτρος Λυμπερίδης δηλώνει μεταξύ άλλων: «Ζητάμε έστω και την ύστατη ώρα να πραγματοποιηθούν προσλήψεις σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες και να καλυφθούν τα πραγματικά κενά σε φυσικοθεραπευτές, τα οποία παρατηρούνται στις ειδικές δομές εκπαίδευσης, όπως έχει συμβεί με τις υπόλοιπες ειδικότητες Ε.Ε.Π».

Να θυμίσουμε, ότι ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών (Π.Σ.Φ.) με επιστολή που είχε αποστείλει στον Υπουργό Παιδείας, κ. Κώστα Γαβρόγλου, είχε εκφράσει την οδύνη και την ανησυχία του για την ραγδαία μείωση των δημόσιων δαπανών για τη φυσικοθεραπεία στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, που χρηματοδοτείται από τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα – Ε.Σ.Π.Α.

Μετά την δημοσιοποίηση στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας, την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου, για τη διάθεση πιστώσεων για επιπλέον 193 αναπληρωτές Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) για τη στελέχωση των ειδικών δομών εκπαίδευσης του Υπουργείου, προσωπικό στο οποίο υπάγονται και οι φυσικοθεραπευτές της κατηγορίας Π.Ε. 28, ο Π.Σ.Φ. επανήλθε με νέα επιστολή του προς τον Υπουργό Παιδείας, ζητώντας εκ νέου να προβλεφθούν στις νέες πιστώσεις και οι θέσεις των φυσικοθεραπευτών, οι οποίες, δίχως επιστημονικά ή εκπαιδευτικά κριτήρια, μειώθηκαν από το δυναμικό των παραπάνω δομών.

Συνολικά μέχρι σήμερα έχει προσληφθεί υποπολλαπλάσιος αριθμός φυσικοθεραπευτών για τη φετινή σχολική χρονιά, σε ποσοστό 70% σε σχέση με την περσινή, όταν οι συνολικές πιστώσεις είναι αυξημένες και οι ανάγκες των μαθητών με κινητικά, λειτουργικά ή μικτά προβλήματα είναι παρόμοιες με τις περσινές.

Μάλιστα το Υπουργείο Παιδείας, σε πρόσφατο δελτίο τύπου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αναπηρίας, αναφέρει πως η πολιτική του είναι η αναβάθμιση της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, μέσω της αύξησης και της ίδρυσης, κατά 10%, των Ειδικών Σχολείων, καθώς και του διπλασιασμού του προσωπικού.

Ενώ έχουμε αύξηση των ειδικών σχολείων και των αναγκών, καθώς και αύξηση των ευρωπαϊκών πιστώσεων, η μόνη ειδικότητα που εμφανίζει ραγδαία μείωση στις πιστώσεις και τις προσλήψεις είναι η κατηγορία των φυσικοθεραπευτών, τονίζει ο ΠΣΦ και συνεχίζει:

«Είναι γνωστό πως, χωρίς την κατάλληλη και έγκαιρη φυσικοθεραπευτική παρέμβαση, θα ακολουθήσει λειτουργική επιδείνωση των δυσκολιών των μαθητών στην ενήλικη ζωή τους, με μεγάλες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, την κοινωνία και το κράτος. Ο σημαντικότερος τρόπος για να αναχαιτιστούν, να βελτιωθούν και να προσαρμοστούν τα κινητικά και λειτουργικά ελλείμματα είναι η έγκαιρη, πρώιμη και συνεχής φυσικοθεραπευτική αντιμετώπιση.

Με την μέχρι στιγμής αδικαιολόγητη και χωρίς επιστημονικά κριτήρια πολιτική μείωσης των προσλήψεων φυσικοθεραπευτών, εν μέσω της οικονομικής κρίσης, το Υπουργείο Παιδείας στερεί από τους συγκεκριμένους μαθητές τη μοναδική διέξοδο, τους καταδικάζει και τους καθηλώνει στην ενήλικη ζωή τους, προκαλώντας έτσι αδιέξοδο σε μια ομάδα πληθυσμού, με τα πλέον δραματικά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα».

Διαβάστε ακόμη:

Παγκόσμια Ημέρα Αναπηρίας: Οι φυσικοθεραπευτές ζητούν ένα δημόσιο σύστημα αποκατάστασης

Οι φυσικοθεραπευτές ζητούν ενεργό ρόλο στην ΠΦΥ - Μιλούν για τεράστια εξοικονόμηση πόρων