ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Οι φυσικοθεραπευτές ζητούν ενεργό ρόλο στην ΠΦΥ - Μιλούν για τεράστια εξοικονόμηση πόρων

Ενεργό ρόλο στο θέμα της εξοικονόμησης των οικονομικών υγείας στα υγειονομικά συστήματα της Ευρώπης, επιθυμούν να διαδραματίσουν οι 'Ελληνες φυσικοθεραπευτές.

Οι φυσικοθεραπευτές ζητούν ενεργό ρόλο στην ΠΦΥ - Μιλούν για τεράστια εξοικονόμηση πόρων

Η φυσικοθεραπεία, μπορεί να αποτελέσει επένδυση σε ένα σύστημα υγείας με αποτέλεσμα να εξοικονομηθούν πόροι και να βελτιωθεί η υγεία των ασθενών.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου το 2018 θα αυξηθούν οι φυσικοθεραπευτές στο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Οι φυσικοθεραπευτές λένε ΝΑΙ στην ΠΦΥ

Σκοπός της ενέργειας αυτής είναι να έρχονται εκείνοι πρώτοι σε επαφή με ασθενείς που εμφανίζουν μυοσκελετικά προβλήματα και όχι ο γιατρός. Η πολιτική εφαρμογή του απέδειξε την αξία του μέτρου στην αποσυμφόρηση του συστήματος και στην εξοικονόμηση πόρων και επελέγη ως μόνιμη παρέμβαση στο σύστημα Υγείας. Ανάλογες δυνατότητες υπάρχουν και στο ελληνικό σύστημα Υγείας, καθώς οι φυσικοθεραπευτές είναι υψηλού επιπέδου και μπορούν να αποτελέσουν τον προπομπό του συστήματος σε μία σειρά από προβλήματα Υγείας. Η εμπειρία δείχνει πως η επένδυση στη Φυσικοθεραπεία ωφελεί σοβαρά τα συστήματα Υγείας.

Τα παραπάνω ανέφεραν σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ) Πέτρος Λυμπερίδης, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φυσικοθεραπείας (ER - WCPT) κ. Sarah Bazin και ο αντιπρόεδρος κ. Roland Craps.

Σύμφωνα με τους ομιλητές, ο ρόλος του φυσικοθεραπευτή αναβαθμίζεται στα συστήματα Υγείας όλων των προηγμένων χωρών. Τα τελευταία χρόνια, έχει διευρυνθεί και στην Ελλάδα το πεδίο δράσης των φυσικοθεραπευτών, με ανερχόμενο τον τομέα της παρηγορητικής θεραπείας.

Η δύναμη της πρόληψης

Πέρα από τους γνωστούς τομείς (μυοσκελετικά, νευρολογικά, παιδιατρικά περιστατικά), η Φυσικοθεραπεία εφαρμόζεται και σε άλλους ασθενείς με διάφορες παθήσεις, όπως ψυχιατρικές, ουρολογικές, καρδιολογικές, αναπνευστικές, γυναικολογικές, καθώς και στη Γηριατρική. Μεγάλη έμφαση θα πρέπει να δοθεί και στην Ελλάδα στον ρόλο του φυσικοθεραπευτή στην πρόληψη, όπως η πρόληψη πτώσεων σε ηλικιωμένους, η πρόληψη κακώσεων σπονδυλικής στήλης σε χώρους εργασίας, η πρόληψη εκδήλωσης καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη.

Σύμφωνα με τον κ. Λυμπερίδη, ο φυσικοθεραπευτής έχει πολλά να προσφέρει σε τομείς που γνωρίζει πολύ καλά και ο ΠΣΦ έχει προωθήσει την γνώση για την αντιμετώπιση όλων αυτών των περιπτώσεων ασθενών, με τα οκτώ επιστημονικά τμήματα που λειτουργεί. Προϋπόθεση είναι το υπουργείο Υγείας να πειστεί για την αναγκαιότητα και την χρησιμότητα του φυσικοθεραπευτή.

Σε πολλά κράτη, η φυσικοθεραπεία αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα για τους ασθενείς σε ένα μεγάλο φάσμα παθήσεων. Έχει αποδειχθεί πως επενδύοντας στη φυσικοθεραπεία κερδίζουν τα εθνικά συστήματα Υγείας, καθώς δαπανούν πολύ λιγότερους πόρους για άλλες παροχές υγείας.

Οι φυσικοθεραπευτές παρέχουν υπηρεσίες για την ανάπτυξη, διατήρηση και αποκατάσταση της μέγιστης κίνησης και της λειτουργικής ικανότητας, για όλη τη διάρκεια της ζωής. Αυτό περιλαμβάνει την παροχή υπηρεσιών σε περιπτώσεις που η κίνηση και η λειτουργικότητα απειλούνται από τη γήρανση, από τραυματισμό, από πόνο, από ασθένειες, από διαταραχές, από ειδικές καταστάσεις ή περιβαλλοντικούς παράγοντες. Η λειτουργική κίνηση είναι από τις κυρίαρχες παραμέτρους μίας υγιούς ζωής. Η Φυσικοθεραπεία ασχολείται με την αξιολόγηση και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής και της δυνατότητας μετακίνησης, μέσω της προαγωγής, πρόληψης, θεραπείας - παρέμβασης, προσαρμογής και αποκατάστασης.

Ένα συνέδριο με σημασία...

Τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φυσικοθεραπείας θα συνεδριάσουν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας και οι εκπρόσωποι της ER - WCPT είναι προσκεκλημένοι και στο 27ο Επιστημονικό Συνέδριο του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, το οποίο διεξάγεται στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στις 24 και 25 Νοεμβρίου, με θέμα «Φυσικοθεραπεία στην Ευρώπη, μια αυτόνομη κλινική προσέγγιση».

Παράλληλα, και με την ευκαιρία την παρουσίας της εκτελεστικής επιτροπής στην Ελλάδα, έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, στην οποία θα συμμετέχει το προεδρείο του ΠΣΦ και η εκτελεστική επιτροπή την Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας.

Κατά τη διάρκεια του 27ου Επιστημονικού Συνεδρίου του ΠΣΦ, θα συζητηθούν – μεταξύ άλλων – και τα παρακάτω θέματα:

- Η Φυσικοθεραπεία στην Ευρώπη και η αυτονομία του επαγγέλματος.

- Ο αυξημένος ρόλος του φυσικοθεραπευτή στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, η συνάρτηση του αυξημένου ρόλου με την εξοικονόμηση πόρων στα δημόσια συστήματα υγείας και η απόδειξη της χρησιμότητας και την οικονομικής αποτελεσματικότητας της φυσικοθεραπείας.

- Η ευρωπαϊκή προοπτική για την εξειδίκευση στη Φυσικοθεραπεία.

- Η ανάπτυξη και χρήση των κλινικών οδηγιών στην Φυσικοθεραπεία.

- Η διασφάλιση της ποιότητας της εκπαίδευσης και η προώθηση της έρευνας στη Φυσικοθεραπεία στην Ευρώπη.

- Η άσκηση του επαγγέλματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση ,η αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων για την μετακίνηση εργαζόμενων στην Ε.Ε και οι στρεβλώσεις που παρατηρούνται στην Ελλάδα από την εφαρμογή της Οδηγίας 2005/36/ΕΚ.

Διαβάστε ακόμη:

Βαρδαρός: Από την ΠΦΥ απουσιάζει η... φροντίδα υγείας - Και νέες προσλήψεις αρχές του 2018

Μεγάλη κινητοποίηση των φυσικοθεραπευτών: Ζητούν αυτόνομο τμήμα φυσικοθεραπείας



«Φυσικοθεραπεία στην Ευρώπη: Μια αυτόνομη κλινική προσέγγιση» - Το συνέδριο των φυσικοθεραπευτών

Απειλή για χιλιάδες ηλικιωμένους οι πτώσεις - Σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας