ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το ΚΕΑΤ γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Μπράιγ

Το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών γιορτάζει σήμερα την Παγκόσμια Ημέρα Braille, η οποία τιμάται κάθε χρόνο στις 4 Ιανουαρίου, προς τιμήν του Λουδοβίκου Μπράιγ, του εφευρέτη της γραφής Braille.

Το ΚΕΑΤ γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Μπράιγ

Ο Λουδοβίκος Μπράιγ, γεννήθηκε στις 4 Ιανουαρίου, 1809. Από ένα ατύχημα, τυφλώθηκε μικρός και στα δύο μάτια, ωστόσο κατάφερε να επιβληθεί στην αναπηρία του. Διέπρεψε στον τομέα της εκπαίδευσης και έλαβε υποτροφία στο Γαλλικό Βασιλικό Ινστιτούτο για Τυφλούς Νέους, όπου και ανέπτυξε ένα σύστημα κώδικα αφής που θα επέτρεπε στους τυφλούς να διαβάζουν και να γράφουν. Ο Μπράιγ παρουσίασε τα αποτελέσματα της σκληρής δουλειάς του στους συνομηλίκους του, για πρώτη φορά το 1824, όταν ήταν μόλις 15 χρονών.

Κώδικας Braille

Το 1829 ο Λουδοβίκος Μπράιγ, ο οποίος συνήθιζε να λέει «Το Braille είναι γνώση και η γνώση είναι δύναμη», εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο σχετικά με το σύστημα που είχε δημιουργήσει, με την ονομασία «Μέθοδος γραφής λέξεων, μουσικής και τραγουδιών με τελείες, για χρήση από τυφλούς και προσαρμοσμένη σε αυτούς". Tο σύστημα μπράιγ λειτουργεί αντιπροσωπεύοντας γράμματα του αλφαβήτου (και αριθμών) σε μια σειρά από 6 τελείες ανά ζεύγη σε 3 σειρές. Η απλότητα της ιδέας, επέτρεψε στα βιβλία του να αρχίσουν να παράγονται σε μεγάλη κλίμακα και σε τέτοια μορφή, ώστε χιλιάδες τυφλοί να μπορούν να διαβάσουν τρέχοντας τα δάχτυλά τους πάνω από τις τελείες.

Για τους τυφλούς μαθητές, το Braille είναι το κλειδί για την παιδεία και τη μελλοντική τους απασχόληση. Διαδραματίζει έναν σημαντικό ρόλο στις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων με προβλήματα όρασης, αφού τους επιτρέπει να έχουν πρόσβαση σε βιβλιογραφία, να μελετήσουν και να διαβάσουν για την ευχαρίστησή τους, όπως ακριβώς και οι βλέποντες.

Η Παγκόσμια Ημέρα Braille, είναι ιδιαίτερα σημαντική για το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών, καθώς είναι ο μοναδικός φορέας στην Ελλάδα, ο οποίος εκδίδει εκπαιδευτικά βιβλία στη γραφή Braille για τυφλούς μαθητές και τα διανέμει δωρεάν σε όλη τη χώρα, προωθώντας με αυτόν τον τρόπο, τη γνώση.

Διαβάστε ακόμη:

ΚΕΑΤ: Εκδήλωση στη μνήμη της Μπέττυς Λεωτσάκου - Μεγάλη η προσφορά της στην οπτική αναπηρία

Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού - Μάθε πώς να βοηθάς έναν τυφλό συνάνθρωπό σου!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ