ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εκθεσείωμα ή exposome: Μία ακόμη καινοτομία της Vichy - Μιλά στο onMed η Dr. Anne Bouloc

Μπορούμε άραγε να κατακτήσουμε την αιώνια νιότη; Ας γίνουμε ρεαλιστές όχι! Αλλά μπορούμε να καθυστερήσουμε την γήρανση, με πρώτο μας μέλημα την φροντίδα για την επιδερμίδα.

Εκθεσείωμα ή exposome: Μία ακόμη καινοτομία της Vichy - Μιλά στο onMed η Dr. Anne Bouloc

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Έχει καταδειχτεί ότι η φωτογήρανση μπορεί να αποφευχθεί με τη χρόνια χρήση του αντηλιακού. Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο 2013 ήταν η πρώτη που επισήμως αξιολόγησε την επίδραση της καθημερινής χρήσης του αντηλιακού. Η γήρανση του δέρματος από τη βάση της ως το τέλος του πειράματος ήταν 24% λιγότερη στην ομάδα καθημερινής χρήσης αντηλιακού από την προαιρετικής χρήσης ομάδα. Ξεκινώντας καθημερινή χρήση του αντηλιακού μετά από την ηλικία των 25, μπορούμε να έχουμε θετικά αποτελέσματα, κάτι που μπορεί να φανεί μέσα σε μόλις 4 χρόνια. Γι’ αυτό συστήνουμε τη καθημερινή χρήση ενός καλά ισορροπημένου, ευρέως φάσματος αντηλιακού που περιέχει φωτοπροστασία και από τις UVA και από τις UVB.

Τα παραπάνω υπογράμμισε η Dr. Anne Bouloc Vichy International Medical Director, με την οποία συναντήθηκε πρν μερικές εβδομάδες το onMed, με αφορμή το δορυφορικό συμπόσιο στο οποίο συμμετείχε, στο πλαίσιο του 13ου Συνεδρίου Αφροδισιολογίας και Δερματολογίας που πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο στη Θεσσαλονίκη. Η Dr. Bouloc, ανέπτυξε το θέμα του Εκθεσειώματος / Exposome (της έκθεσης δηλαδή στον ήλιο και την ρύπανση) και πως μπορούμε να βοηθήσουμε την επιδερμίδα μας, να ανταπεξέλθει στα σημάδια της γήρανσης. Η Dr. Anne Bouloc,επεσήμανε μεταξύ άλλων, ότι η Vichy καινοτομεί και εδώ.

Η δουλειά στο exposome, περιοριζόταν μέχρι πρόσφατα σε ερευνητικά προγράμματα στον τομέα της φροντίδας υγείας. Τα εργαστήρια της Vichy όντως είναι η πρώτη εταιρεία που δείχνει ενδιαφέρον στην επίδραση του exposome στο δέρμα. Η Vichy ως μέλος του ομίλου L'Oreal, έχει μια συμπαγή γνώση στην επίδραση της έκθεσης στη γήρανση, περιλαμβάνοντας την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας στο δέρμα και μόλυνση/φωτομόλυνση. Η έρευνα της L'Oreal έχει όντως καταδείξει πάνω από τα τελευταία 30 χρόνια την επίδραση των περιβαλλοντικών εκθέσεων στον δέρμα, όπου αποδεικνύεται ότι 80% της γήρανσης του δέρματος προέρχεται από το περιβάλλον.

Σύμφωνα με την Dr. Bouloc, από το 2015, έχουν ληφθεί δύο κύριες πρωτοβουλίες:

- Ένα σύμφωνο συνεργασίας πάνω στο Exposome και στη Skin ageing, καθώς έχει εκδοθεί μετά από δύο συναντήσεις με δύο ειδικούς δερματολόγους, τους Δρ Κρούτμαν και τον Δρ Πασερόν. Συγκεντρώνει όλα τα υπάρχοντα στοιχεία πάνω στα αποτελέσματα της περιβαλλοντικής έκθεσης στην γήρανση του δέρματος.

Επίσης, έχουμε ξεκινήσει μια «ετήσια δωρεά Vichy Exposome » για να προωθήσουμε κλινικά και ερευνητικά προγράμματα σχετικά με το exposome και το δέρμα. Kάθε χρόνο ακόμη, μία ετήσια δωρεά 15.000 ευρώ δίνεται από μια διεθνή επιτροπή από 5 επιστήμονες και δερματολόγους.

Έτσι ο ρόλος των εργαστηρίων της Vichy, είναι να προαχθεί η έρευνα στον τομέα και να αυξηθεί η ενημέρωση του γενικού κοινού. Τα εργαστήρια της Vichy θέλουν επίσης να προσφέρουν τα καταλληλότερα καλλυντικά προϊόντα για να προστατευτούμε και να αμυνθούμε ενάντια στους παράγοντες του exposome στους οποίους είμαστε εκτεθειμένοι και οι οποίοι θα μπορούσαν να έχουν μια αρνητική επίδραση στο δέρμα.

Σε ερώτηση για τον ρόλο της ακτινοβολίας στη γήρανση του δέρματος, η συνομιλήτριά μας, επισημαίνει:

«Ο ρόλος της ηλιακής ακτινοβολίας στη γήρανση του δέρματος είναι πολύ γνωστός. Η φωτογήρανση επηρεάζει και τις τρεις στοιβάδες του δέρματος, δηλαδή την επιδερμίδα, τη δερμίδα και την υποδερμίδα και όλα τα ηλιακά μήκη κύματος συνεισφέρουν στην φωτογήρανση του ανθρώπινου σώματος. Και τα αποτελέσματα από το έντονο στρες όπως και της χρόνιας φθοράς κινητοποιούν τη διαδικασία της γήρανσης του δέρματος. Η φωτογήρανση του ανθρώπινου δέρματος προέρχεται κυρίως από τη καθημερινή έκθεση σε μη ακραίες χαμηλές δόσεις, που δεν προκαλούν ορατές αλλαγές την ώρα της έκθεσης ενώ οδηγούν σε βιολογικές αλλαγές και που η ακτινοβολία UVA συνεισφέρει σημαντικά».

Σε ερώτηση κατά πόσο μπορούμε να κατακτήσουμε την αιώνια νιότη ή εάν αυτό αποτελεί ουτοπία, η Dr. Bouloc απαντά: «... Θα σας έλεγα, ότι μάλλον, δεν υφίσταται τέτοιο πράγμα και μάλλον δεν μπορούμε να κατακτήσουμε την αιώνια νιότη. Ωστόσο, έχοντας ένα υγιεινό τρόπο ζωής και χρησιμοποιώντας κατάλληλα προιόντα περιποίησης του δέρματος, είναι δυνατόν να καταπολεμήσουμε τα αποτελέσματα του exposome στο δέρμα. Τα καθημερινά φίλτρα ενάντια στις UVA και UVB βοηθούν στη πρόληψη και διόρθωση των δηλητηριωδών αποτελεσμάτων των ακτίνων UV στο δέρμα, και ειδικές ενεργές ουσίες θα βοηθήσουν επίσης την μεταβολή της λειτουργίας φραγμού και των αποτελεσμάτων της οξείδωσης».

Anne.Bouloc

Διαβάστε ακόμη:

Τα 3 must Do's της Vichy, για να σώσετε το δέρμα σας και το δέρμα των αγαπημένων σας

Τα τέσσερα λάθη που γερνούν το πρόσωπό σας ενώ κοιμάστε

Εσείς γνωρίζετε πώς να επιλέξετε το αντιηλιακό σας;