ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 31 Ιανουαρίου απαντά η ΟΕΝΓΕ στον κίνδυνο απολύσεων 1.000 γιατρών

Με 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 31 Ιανουαρίου απαντά η ΟΕΝΓΕ στον κίνδυνο απολύσεων 1.000 γιατρών

Με απόλυση κινδυνεύουν περίπου 1.000 επικουρικοί γιατροί του ΕΣΥ εξαιτίας της σχετικής απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, προειδοποιεί με απόφασή της η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), η οποία προκηρύσσει για την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 24ωρη πανελλαδική απεργία για τους γιατρούς του ΕΣΥ.

Η απόφαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΕΝΓΕ έχει ως εξής:

«Σύμφωνα με την απόφαση, εγκρίνεται η πληρωμή των δεδουλευμένων μέχρι τη δημοσίευσή της για τους επικουρικούς γιατρούς με το σκεπτικό της "συγγνωστής πλάνης" και για το υπόλοιπο επικουρικό προσωπικό με βάση το Π.Δ. 164, άρθρο 7, παράγραφος 2 στην οποία αναφέρεται ότι: "Σε περίπτωση που η άκυρη σύμβαση εκτελέσθηκε εν όλω ή εν μέρει, καταβάλλονται στον εργαζόμενο τα οφειλόμενα χρηματικά ποσά".

Σε κάθε περίπτωση, οι συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου που υπερβαίνουν το 24μηνο, τόσο των επικουρικών γιατρών όσο και των υπόλοιπων συναδέλφων επικουρικών θεωρούνται μη νόμιμες. Αυτό σημαίνει ότι κινδυνεύουν με απόλυση τουλάχιστον 1.000 συνάδελφοι πολύ πριν τη λήξη της σύμβασής τους στις 31/12/2018.

Η κυβέρνηση έχει στο ακέραιο την ευθύνη για το πρόβλημα που έχει προκύψει και οφείλει να δώσει λύση ώστε κανείς συνάδελφος επικουρικός να μην απολυθεί. Καλλιεργεί κλίμα εφησυχασμού και επανάπαυσης τη στιγμή που μεγαλώνει, μέρα με τη μέρα, η αγωνία των συναδέλφων για το αν θα έχουν δουλειά μετά τη δημοσίευση της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Είναι πρόκληση από τη μία "να αναγνωρίζει το έργο που προσφέρουν οι επικουρικοί", "τη στήριξή τους στο δημόσιο σύστημα υγείας" και από την άλλη να τους "ανταμείβει" παρατείνοντας το καθεστώς της ασφυκτικής εργασιακής ομηρίας, οδηγώντας τους αργά ή γρήγορα στην απόλυση και την ανεργία και ολόκληρα τμήματα και κλινικές σε κατάρρευση.

Γνωρίζει πολύ καλά ότι οι συνάδελφοι επικουρικοί καλύπτουν ζωτικές ανάγκες, ένα ελάχιστο τμήμα των τραγικών ελλείψεων που υπάρχουν. Ότι κανείς δεν περισσεύει. Ότι οι προσλήψεις που έχει εξαγγείλει όχι μόνο δεν καλύπτουν τις κενές οργανικές θέσεις, αλλά είναι σε πλήρη διάσταση με τις πραγματικές ανάγκες που υπάρχουν σε μόνιμο προσωπικό ώστε να αναπτυχθεί πλήρως το δημόσιο σύστημα Υγείας και ο λαός να απολαμβάνει υψηλού επιπέδου, απολύτως δωρεάν, υπηρεσίες Υγείας.

Μοναδική λύση η κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και οι μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά όλων των εργαζόμενων στο δημόσιο σύστημα Υγείας ώστε να συνεχίσουν να προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους στους ασθενείς.

Η ΟΕΝΓΕ δεν μπορεί να παρακολουθεί αμέτοχη να γίνονται οι συνάδελφοι επικουρικοί μπαλάκι μεταξύ της κυβέρνησης και του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Η Ε.Γ της ΟΕΝΓΕ προκηρύσσει πανελλαδική απεργία την Τετάρτη 31/01/2018.

Θα εκδοθεί απεργιακό υλικό, αφίσα και ανακοίνωση.

Θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου την επόμενη εβδομάδα. Η ημερομηνία και το μέρος θα ανακοινωθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες».