ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΟΕΔΗΝ: Άκαρπη η συνάντηση με τον υπουργό Υγείας - Έρχονται νέες κινητοποιήσεις

Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο νέων κινητοποιήσεων η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

ΠΟΕΔΗΝ: Άκαρπη η συνάντηση με τον υπουργό Υγείας - Έρχονται νέες κινητοποιήσεις

Η ΠΟΕΔΗΝ πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας, με κεντρικό αίτημα να μην γίνει περικοπή στο επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Μάλιστα, σημειώθηκε ένταση κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, όταν ομάδα διαδηλωτών προσπάθησε να εισβάλει στο υπουργείο.

Αντιπροσωπεία των εργαζομένων συναντήθηκε με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, στον οποίο έθεσε τα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο. Σχετικά με το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν θα πειραχτεί. Συνολικά, πάντως, οι απαντήσεις του υπουργού Υγείας στα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο δεν κρίθηκαν ικανοποιητικές, γι' αυτό παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων κινητοποιήσεων.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο τετράωρης στάσης εργασίας στα νοσοκομεία της Αττικής και 24ωρης απεργίας στην Περιφέρεια, που προκήρυξε η ΠΟΕΔΗΝ, εργαζόμενοι μοίρασαν ψωμί και ελιές, υποστηρίζοντας ότι «τα μέτρα της κυβέρνησης τους οδηγούν στα συσσίτια».

Ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», Ηλίας Σιώρας, τόνισε ότι «η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, παρά τις "εξαγγελίες" της, δεν κατήργησε το άρθρο 18 του ν. 4354/2015 που προβλέπει ότι το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας εξακολουθεί να καταβάλλεται µε την επιφύλαξη της επικείμενης ευθυγράμμισης του σχετικού καθεστώτος µε την αντίστοιχη ευρωπαϊκή νομοθεσία έως τις 31-12-2017». Ο κ. Σιώρας πρόσθεσε ότι «αντί η κυβέρνηση να επεκτείνει τον θεσμό των βαρέων ανθυγιεινών στον κλάδο με σύγχρονους όρους και δικαιώματα, ουσιαστικά τον υπονομεύει μετατρέποντάς τον σε "άδειο πουκάμισο" και για τους κλάδους που ισχύει».

24ωρη απεργία της ΟΕΝΓΕ

Πάντως, η αναταραχή στον χώρο της Υγείας συνεχίζεται, με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) να προκηρύσσει 24ωρη απεργία την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου και συγκέντρωση στις 12:00 στο υπουργείο Υγείας, με αίτημα να μην απολυθεί κανένας επικουρικός γιατρός. «Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης του Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, οι συμβάσεις των επικουρικών που λήγουν στις 31/12/2018 θεωρούνται μη νόμιμες. Αυτό σημαίνει ότι πάνω από 1.000 συνάδελφοι κινδυνεύουν με απόλυση πολύ πριν τη λήξη της σύμβασης τους» αναφέρει, σε ανακοίνωσή της, η ΟΕΝΓΕ και ζητάει μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη:

Απεργία στο ΕΣΥ σήμερα: Προσλήψεις, χρηματοδότηση & ένταξη όλων των υγειονομικών στα ΒΑΕ



Υπ. Υγείας: Στο 65% και όχι στο 50% τελικά η επιχορήγηση για το ΕΣΥ

Ξανθός: Σημαντικές οι μεταρρυθμίσεις για την υγεία - Θετικό πρόσημο στη φαρμακευτική πολιτική

Τα νοσοκομεία στο έλεος της παρανομίας και των κλοπών όταν... φυλάσσουν το ΚΕΕΛΠΝΟ