ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΥΝΟΨΥΝΟ ΕΣΥ: Συνάντηση με τη διοικήτρια του ΨΝΑ «Δαφνί» για τα προβλήματα των νοσηλευτών

Την Τετάρτη 07 Φεβρουαρίου 2018 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Νοσηλευτών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων ΕΣΥ Ν. Αττικής με τη Διοικήτρια και τον Αναπληρωτή Διοικητή του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής «ΔΑΦΝΙ».

ΣΥΝΟΨΥΝΟ ΕΣΥ: Συνάντηση με τη διοικήτρια του ΨΝΑ «Δαφνί» για τα προβλήματα των νοσηλευτών

Αντικείμενο της συνάντησης από την πλευρά του ΣΥΝΟΨΥΝΟ, ήταν η παρουσίαση των προβλημάτων που απασχολούν τους Νοσηλευτές.

Ειδικότερα, τέθηκε για ακόμη μια φορά το σημαντικό πρόβλημα που υπάρχει σχετικά με την υποστελέχωση νοσηλευτικού προσωπικού. Η απάντηση της Διοίκησης ήταν ότι για 16 Μόνιμους Νοσηλευτές η διαδικασία είναι στο τελικό στάδιο όπου γίνεται η συλλογή των δικαιολογητικών για να βγει το ΦΕΚ για την απόφαση διορισμού. Για 1 Νοσηλευτή ΤΕ για το 18 Άνω και άλλους 2 Βοηθούς Νοσηλευτών η διαδικασία είναι στο στάδιο ανακήρυξης των επιτυχόντων. 4 Νοσηλευτές και άλλοι 17 Βοηθοί Νοσηλευτών (ΟΑΕΔ) προσλήφθηκαν σταδιακά από 23/11/2017 μέχρι 9/2/2018, ενώ για 4 Νοσηλευτές και 23 άτομα Βοηθητικό Νοσηλευτικό Προσωπικό ανανεώθηκε η θητεία τους, για ακόμη ένα χρόνο. 3 ακόμη μόνιμοι Βοηθοί Νοσηλευτών διορίστηκαν πρόσφατα με τις διατάξεις του Ν. 2643/98. Τέλος, μετά τη συζήτηση, συμφωνήθηκε ότι οι ανάγκες είναι πολύ περισσότερες και θα γίνει σχετικό αίτημα προς το Υπουργείο Υγείας για επιπλέον αριθμό σε νέα προκήρυξη.

Αναφορικά, με την έλλειψη τραπεζοκόμων και την ανάθεση αλλότριων καθηκόντων της ανάλογης υπηρεσίας στο νοσηλευτικό προσωπικό, γίνεται προσπάθεια από την πλευρά 2 της Διοίκησης να καλυφθούν οι τρέχουσες ανάγκες μέσω ΚΟΙΣΠΕ και στη συνέχεια να καλυφθούν όλες οι ανάγκες με ατομικές συμβάσεις εργασίας.

Όσον αφορά, την έλλειψη οδηγών ασθενοφόρου, ενημερωθήκαμε ότι υπάρχει αίτημα για την παραχώρηση δύο ακόμη ασθενοφόρων από το ΕΚΑΒ και έγινε κατανοητή η ανάγκη για κάλυψη με οδηγό να είναι συνεχής και θα γίνει σχετικό αίτημα προς το ΕΚΑΒ.

Διατυπώθηκε από το ΣΥΝΟΨΥΝΟ, εκ νέου, η αναγκαιότητα συμμετοχής όλων των επαγγελματιών και στην απογευματινή υπηρεσία, τις αργίες και τα Σαββατοκύριακα, όπως προβλέπεται από την Υπουργική Απόφαση για τον τρόπο λειτουργίας των Μονάδων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης (ΦΕΚ 661/200), προκειμένου να εφαρμοστούν τα προγράμματα αποκατάστασης. Από την πλευρά της Διοίκησης διατυπώθηκε η άποψη ότι προτεραιότητα και υποχρέωση όλων των επαγγελματιών, θα πρέπει να είναι το όφελος των ασθενών και η κάλυψη των αναγκών τους και το έργο της Αποκατάστασης είναι αυτονόητο ότι αφορά όλη την πολυκλαδική ομάδα.

Προτάθηκε από το ΣΥΝΟΨΥΝΟ η δημιουργία ειδικής ομάδας διαχείρισης περιστατικών που εκδηλώνουν βίαιη και επικίνδυνη συμπεριφορά, με την πρόσληψη ανάλογου αριθμού προσωπικού. Ζητήθηκε από τη Διοίκηση προς το ΣΥΝΟΨΥΝΟ η αποστολή συγκεκριμένου υπομνήματος, προκειμένου να εξεταστεί ως θέμα και η πρώτη
εντύπωση φαίνεται θετική.

Η Διοίκηση του ΣΥΝΟΨΥΝΟ παρουσίασε επιπλέον, τις ενέργειες που είναι σε εξέλιξη και αφορούν τη συνέχιση της λειτουργίας του νοσοκομείου και την ανάπτυξη επιπλέον υπηρεσιών.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει:

«- Έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την έγκαιρη προετοιμασία της λειτουργίας του ΚΨΥ Αθηνών, ώστε να γίνει εφικτή η έκδοση ΚΥΑ για τη σύστασή του. Αναμένεται η έκδοση απόφασης από την Εκτελεστική Επιτροπή του ΚΕΣΥ.

- Λειτουργία προγράμματος Τηλεψυχιατρικής.

- Σχεδιασμός για τη δημιουργία Νευρολογικής Κλινικής.

- Σχεδιασμός για τη δημιουργία Κλινικής Detox.

- Προώθηση αιτήματος για αγορά Αξονικού Τομογράφου.

- Ανάπτυξη συνεργασίας με Πανεπιστημιακούς και ερευνητικού φορείς.

- Υπογραφή συνεργασίας με τη Διοίκηση των Νοσοκομείων «Έλενα» και «Αλεξάνδρα» για την ανάπτυξη συνεργασίας με σκοπό εξαρτημένες μητέρες να ενημερώνονται για τη δυνατότητα θεραπείας τους στο Πρόγραμμα Απεξάρτησης Μητέρων του 18 Άνω.

- Ενίσχυση της λειτουργίας του ΚΟΙΣΠΕ «Διάπλους» με εκχώρηση ακαλλιέργητων εκτάσεων και μηχανολογικού εξοπλισμού.

- Απόφαση ΔΣ για εκχώρηση του αναψυκτηρίου «ΧΑΡΑ» σε ΚΟΙΣΠΕ.

- Δρομολόγηση της διαδικασίας για πιστοποίηση Κέντρου Δια Βίου Εκπαίδευσης.

- Έγιναν αποδεκτά αιτήματα προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και αφορούν υποθέσεις από τα 3 ψυχιατρεία της χώρας, να εξετάζονται κατά προτεραιότητα και επίσης, να λαμβάνεται υπόψη ο τόπος νοσηλείας των ψυχικά ασθενών, που εισάγονται με τη διαδικασία της ακούσιας νοσηλείας.

- Γίνεται προσπάθεια να ενταχθούν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έργα που αφορούν το ΨΝΑ.

- Σε τελική φάση επεξεργασίας βρίσκεται ο Νέος Οργανισμός του νοσοκομείου.

- Βελτίωση των συνθηκών νοσηλείας του 7ου ΨΤΕ.

- Ενίσχυση του Γραφείου Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας με 2 υπαλλήλους και έκδοση εντύπου για τα δικαιώματα των Ληπτών.

- Tακτική παρουσία διερμηνέα στις εφημερίες (φαρσί και αραβικά) – Συμφωνία με Κάριτας.

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ εποικοδομητικό κλίμα και δόθηκαν οι διαβεβαιώσεις, ότι αναγνωρίζονται οι προσπάθειες που καταβάλει το νοσηλευτικό προσωπικό στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών ψυχικής υγείας στο νοσοκομείο και ευθύνη της Διοίκησης είναι να σταθεί αρωγός και να παρέχει όλα τα εχέγγυα μέσα ώστε αυτές οι προσπάθειες να γίνουν ακόμη πιο αποτελεσματικές».