ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συγγενείς Καρδιοπάθειες: Εκτός από τους ερωτευμένους γιορτάζουν και μερικά παιδιά σήμερα...

Μία πολύ σημαντική ημέρα αποτελεί η σημερινή εκτός από αυτή των ερωτευμένων, καθώς η 14η Φεβρουαρίου, είναι η ημέρα που γιορτάζουν τα παιδιά με Συγγενείς Καρδιοπάθειες.

Συγγενείς Καρδιοπάθειες: Εκτός από τους ερωτευμένους γιορτάζουν και μερικά παιδιά σήμερα...

Κάθε χρόνο στην Ελλάδα γεννιούνται 800-1.000 παιδιά με Συγγενείς Καρδιοπάθειες. Αυτός ο αριθμός αντιστοιχεί στο ποσοστό 0,8-1% των 100.000 γεννήσεων ετησίως.

Οι Συγγενείς Καρδιοπάθειες μπορούν να προκαλέσουν περισσότερους θανάτους κατά το πρώτο έτος της ζωής του βρέφους, από οποιαδήποτε άλλη γενετική ανωμαλία.

Ο όρος «Συγγενής» υποδεικνύει μια εκ γενετής δυσπλασία στην καρδιά ή στα αγγεία, που απειλεί τη ζωή του βρέφους από τη πρώτη στιγμή της ύπαρξης του. Ορισμένες φορές η συγγενής ανωμαλία της καρδιάς είναι ελαφριάς μορφής και δεν παρουσιάζονται συμπτώματα. Σε άλλες όμως περιπτώσεις, τα συμπτώματα είναι τόσο έντονα που το νεογέννητο νοσεί αμέσως μετά τη γέννησή του. Υπάρχουν ακόμα περιπτώσεις που τα συμπτώματα της συγγενούς καρδιοπάθειας εμφανίζονται αργότερα στην παιδική, εφηβική ηλικία ή ακόμα και μετά την ενηλικίωση. Η σωστή διάγνωση και η έγκαιρη αντιμετώπιση, θα επιτρέψει στο 80% των παιδιών αυτών όχι μόνο την ενηλικίωση, αλλά και ένα άκρως ικανοποιητικό προσδόκιμο ζωής και πλήρη ένταξη στο κοινωνικό σύστημα.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Συγγενών Καρδιοπαθειών, ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Η Καρδιά του Παιδιού» με το μήνυμα «Στηρίζουμε την "Καρδιά του Παιδιού" με την καρδιά μας» θα δέχεται σήμερα 14 Φεβρουαρίου, τηλεφωνικές ή ηλεκτρονικές δωρεές στο τηλέφωνο 210 3218488, ή στην ιστοσελίδα της και στο Facebook (www.facebook.com/SyllogosKardiaPaidiou).

Δράσεις

Για σήμερα ειδικότερα, ο Σύλλογος προγραμματίζει επίσης δράσεις ενημέρωσης, Συγκεκριμένα:

- Οι εθελοντές τις «Καρδιάς του Παιδιού», θα βρίσκονται στο Σταθμό Μετρό του Συντάγματος από τις 10 π.μ. - 4 μ.μ. και θα πραγματοποιήσουν στοχευμένη δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σχετικά με το θέμα των Συγγενών Καρδιοπαθειών. Η δράση θα περιλαμβάνει μικρά δωράκια για τους μικρούς μας φίλους, καθώς και δωρεάν διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού.

- Στα Τρίκαλα, εσπερίδα με θέμα τις «Συγγενείς καρδιοπάθειες». Διοργανώνεται από τον Δήμο Τρικκαίων με συν-διοργανωτές, τον Ιατρικό Σύλλογο Τρικάλων και την Παιδιατρική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων. Αίθουσα συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων, στις 6 μ.μ.

Διαβάστε ακόμη:

Ο διεθνούς φήμης καθηγητής Αυξέντιος Καλαγκός θα συνεργαστεί με το νοσ. Παίδων Αγ. Σοφία

Παγκόσμια Ημέρα Συγγενών Καρδιοπαθειών - Ο σημαντικός ρόλος της φυσικοθεραπείας

Η βιταμίνη που διορθώνει τις βλάβες στην καρδιά