ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΚΑΒ: Στον αέρα η προμήθεια των 99 ασθενοφόρων

Στον αέρα βρίσκεται δυστυχώς η προμήθεια 99 ασθενοφόρων από το ΕΚΑΒ, καθώς οι δύο νέοι διαγωνισμοί που προκηρύχθηκαν τη φετεινή χρονιά πάγωσαν, ενώ όπως όλα δείχνουν, οι προδικαστικές προσφυγές από ενδιαφερόμενες εταιρείες (που εμπλέκονται στην ιστορία) μπλοκάρουν εκ νέου τη διαδικασία.

ΕΚΑΒ: Στον αέρα η προμήθεια των 99 ασθενοφόρων

Και όλα αυτά, την ώρα που τοΊδρυμα Σταύρος Νιάρχος (το οποίο τιμήθηκε μάλιστα πρόσφατα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την μεγάλη του προσφορά στη Δημόσια Υγεία) παρέδωσε με επιτυχία προς χρήση σε παραρτήματα του ΕΚΑΒ ανά την Ελλάδα, πλήρως εξοπλισμένα 143 ασθενοφόρα.

Η διάθεση των οχημάτων έγινε στο πλαίσιο δωρεάς ύψους 14 εκατομμυρίων ευρώ, προς το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), η οποία είχε ανακοινωθεί τον Απρίλιο του 2017.

Συγκεκριμένα, παραδόθηκαν 65 συμβατικά ασθενοφόρα, 22 κινητές ιατρικές μονάδες, έξι εκ των οποίων καλύπτουν με εξειδικευμένο εξοπλισμό ανάγκες μεταφοράς νεογνών, 26 ασθενοφόρα 4x4, καθώς και 30 οχήματα μικρού όγκου. Ήδη πληρώματα του ΕΚΑΒ έχουν λάβει μέρος σε εκπαίδευση για το χειρισμό των νέων οχημάτων. Επίσης, η δωρεά του ΙΣΝ περιλαμβάνει τη συντήρησή τους για 8 χρόνια.

Αναφορικά με τα 99 ασθενοφόρα, να σημειώσουμε, ότι στις αρχές του 2018, δηλαδή με καθυστέρηση δύο και πλέον ετών, το ΕΚΑΒ προκήρυξε δύο νέους ανοικτούς ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς (μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020) για την προμήθεια 99 συνολικά οχημάτων για τις ανάγκες 4 Περιφερειών της χώρας: Αττικής, Νοτίου Αιγαίου, Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας.

Λίγο όμως πριν από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής προσφορών, νέες προδικαστικές προσφυγές που κατατέθηκαν από ενδιαφερόμενες εταιρίες “μπλόκαραν” την πρόοδο της σχετικής διαδικασίας. Με αυτές, ζητήθηκαν αλλαγές στην σύνταξη των τεχνικών προδιαγραφών. Κατόπιν της εξέλιξης αυτής η Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ) αποφάσισε την ακύρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας, προκειμένου το ΕΚΑΒ να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, μετά από τις οποίες οι διαγωνισμοί θα επαναπροκηρυχθούν.

Επισημαίνεται πως οι τεχνικές προδιαγραφές αποτελούν εισήγηση αρμόδιας επιτροπής με τη συμμετοχή και του υπουργείου Υγείας. Μάλιστα, προτού αποτελέσουν απόφαση του φορέα έχουν βγει σε δημόσια διαβούλευση. Αυτό συνέβη και στην προκειμένη περίπτωση. Η διαδικασία όμως, επαναλαμβάνεται μετά από απόφαση της ΑΕΠΠ.

Σύμφωνα με τον Αλέξη Κιτσόπουλο, Γ.Γ. Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ, αυτό σημαίνει ότι κάτι δεν έγινε όπως έπρεπε. “Oι τεχνικές προδιαγραφές επιδέχονται σημαντική βελτίωση. Σε αυτό δεν φταίει η επιτροπή που της συντάσσει αλλά οι εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες και οι διορισμένοι εκπρόσωποι τους στο ΕΚΑΒ, που θέλουν να λένε στους προηγούμενους ότι αυτοί αγόρασαν πιο φθηνά τα καινούργια ασθενοφόρα υπονοώντας μίζες ή άλλα πολιτικά παιχνίδια, ενώ στην ουσία τα νέα ασθενοφόρα δεν εξοπλίζονται σε όλα τα επίπεδα με εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας (π.χ. ηλεκτρικές καρέκλες μεταφοράς ασθενών καθώς και φορεία ή συσκευές αυτόματων θωρακικών συμπιέσεων σε περίπτωση ανακοπής για πιο σωστή μεταφορά του πάσχοντος κ.ά.), κάτι που ανεβάζει το κόστος αλλά βελτιώνει κατά πολύ τις συνθήκες εργασίας μας καθώς και το επίπεδο μεταφοράς του πάσχοντος” όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο κ.Κιτσόπουλος.

Διαβάστε ακόμη:

Ο Πρ. Παυλόπουλος τιμά το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και προσωπικά τον Αν. Δρακόπουλο



Με την υπογραφή των Renzo Piano & ΙΣΝ τα νοσ. Κομοτηνής & Θεσσαλονίκης

Μνημόνιο συνεργασίας για τη στήριξη της δημόσιας υγείας με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Τσίπρας & Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, υπογράφουν Μνημόνιο Συνεργασίας για την αναβάθμιση της Υγείας

Ολοκληρώθηκε η παράδοση 143 ασθενοφόρων στο ΕΚΑΒ - Δωρεά του Ιδρύματος Στ. Νιάρχος