ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΚΠΑ: Δράσεις για την αιμοδοσία, την εγγραφή εθελοντών δοτών μυελού των οστών και τη δωρεά οργάνων

Δράσεις που προωθούν τη δωρεά ιστών και οργάνων σώματος, καθώς και την εθελοντική αιμοδοσία, οργανώνει το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), με αφορμή τους δύο αγώνες δρόμου που θα πραγματοποιηθούν σε Αθήνα (την Κυριακή 13 Μαΐου 2018) και Χαϊδάρι (5 Μαΐου 2018).

ΕΚΠΑ: Δράσεις για την αιμοδοσία, την εγγραφή εθελοντών δοτών μυελού των οστών και τη δωρεά οργάνων

«Η μεταμόσχευση οργάνων αποτελεί συχνά τη μόνη και πολλές φορές την πιο αποτελεσματική θεραπευτική λύση για τελικού σταδίου ανεπάρκειες ζωτικών οργάνων. Επίσης, η μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων ή μυελού των οστών, όπως συνηθιζόταν να λέγεται παλιότερα, αποτελεί μια καθιερωμένη θεραπεία για την αντιμετώπιση αρκετών σοβαρών αιματολογικών, νεοπλασματικών και γενετικών νοσημάτων» αναφέρει το πανεπιστήμιο και συμπληρώνει ότι χωρίς κατάλληλα και επαρκή μοσχεύματα αυτές οι θεραπευτικές λύσεις δεν είναι εφικτές.

Είναι γεγονός ότι η έλλειψη μοσχευμάτων και η διαρκώς αυξανόμενη ψαλίδα ανάμεσα στα διαθέσιμα προς μεταμόσχευση όργανα και στις ανάγκες των ασθενών διευρύνεται συνεχώς όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Η ευαισθητοποίηση, η ενημέρωση, η γνώση και εν τέλει η συμμετοχή όλου του κοινωνικού συνόλου, καθώς και των κοινωνικών φορέων, μπορούν να αλλάξουν την "ισορροπία" στα παραπάνω προβλήματα» επισημαίνει σχετικά το ΕΚΠΑ.

Αγώνας Δρόμου «Life Run 2018»

Αναλυτικότερα, με αφορμή τον 2ο απογευματινό Αγώνα Δρόμου Life Run 2018, 4 και 8 χιλιομέτρων, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 5 Μαΐου 2018 στον Βοτανικό Κήπο του Ιδρύματος «Ιουλίας & Αλεξάνδρου Ν. Διομήδους» (Κληροδότημα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιερά Οδός 401, στο Χαϊδάρι), διοργανώνονται από το ΕΚΠΑ παράλληλες δράσεις εθελοντικής αιμοδοσίας (Κέντρο Αιμοδοσίας του ΓΝΑ Λαϊκό) και εγγραφής εθελοντών δοτών μυελού των οστών (στο πλαίσιο συνεργασίας με το Σύλλογο «Όραμα Ελπίδας»), με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών, την ενημέρωση και την ενθάρρυνσή τους ως προς το θέμα του εθελοντισμού και την ευκαιρία που δίνει να σωθούν ανθρώπινες ζωές.

Η εθελοντική αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί από τις 2.00 μ.μ. έως τις 6.00 μ.μ. το Σάββατο 5 Μαΐου, ενώ η λήψη δείγματος για δωρεά μυελού των οστών θα γίνει το Σάββατο 5 (11:00-18:00) και την Κυριακή 6 Μαΐου (11:00-15:00).

O 2ος Αγώνας Δρόμου Life Run 2018, που διοργανώνεται από τον Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών, την Πανελλήνια Επιστημονική Φιλογυμναστική Εταιρεία, τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Γυμναστηρίων και τον Σύλλογο Ιδιοκτητών Γυμναστηρίων Αττικής και τελεί υπό την αιγίδα του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) και της European Health & Fitness Association, είναι αφιερωμένος στη δωρεά ιστών, οργάνων και κυττάρων για μεταμοσχεύσεις και θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη και τη συνεργασία του Βοτανικού Κήπου του Ιδρύματος «Ιουλίας & Αλεξάνδρου Ν. Διομήδους» και της Ελληνικής Αθλητιατρικής Εταιρείας Ιατρών Αγώνων.

«2ος Καποδιστριακός Δρόμος 2018»

Επίσης, με αφορμή τον «2ο Καποδιστριακό Δρόμο 2018», ο οποίος θα διεξαχθεί από το ΕΚΠΑ την Κυριακή 13 Μαΐου 2018 στην Πανεπιστημιούπολη (Ιλίσια - Ζωγράφου), με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Ζωγράφου και του Δήμου Καισαριανής, διοργανώνονται οι παρακάτω παράλληλες δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της πανεπιστημιακής κοινότητας και των πολιτών:

Κυριακή 13 Μαΐου 2018

- Από 8:00 π.μ. έως 9:30 π.μ. στη Γραμματεία των αγώνων, οι συμμετέχοντες καλούνται να συνεισφέρουν τρόφιμα μακράς διαρκείας ή εναλλακτικά αντίτιμο 5 ευρώ που θα διατεθεί στον εθελοντικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό μέριμνας και προστασίας μητέρας και παιδιού «Η Κιβωτός του Κόσμου», ως προσφορά βοήθειας σε πάσχουσες κοινωνικές ομάδες μέσα από την ευγενή άμιλλα.

- Από 9:00 π.μ. έως 2:00 μ.μ. στον χώρο εκκίνησης-τερματισμού, ενημέρωση και εγγραφή νέων εθελοντών δοτών Μυελού των Οστών, στο πλαίσιο της υπογραφής συμφώνου συνεργασίας με την Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών «Όραμα Ελπίδας», με στόχο την ενημέρωση και την ενθάρρυνση του κοινωνικού συνόλου ως προς το θέμα του εθελοντισμού και την ευκαιρία που δίνει να σωθούν ανθρώπινες ζωές.

Δράσεις και στην Καλαμάτα

Την Κυριακή 6 Μαΐου στις 18:00 συνδιοργανώνεται στο Πνευματικό Κέντρο της Καλαμάτας από την Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας και τον ΕΟΜ, υπό την αιγίδα του ΕΚΠΑ, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας, και με τη συμμετοχή του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «Ελπίδα», ημερίδα με θέμα τις μεταμοσχεύσεις.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)