ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα κέντρα πρόληψης και εξέτασης «Checkpoint» έκλεισαν 4 χρόνια λειτουργίας στη Θεσσαλονίκη

Τέσσερα χρόνια λειτουργίας στη Θεσσαλονίκη, έκλεισε η δομή των Κέντρων Πρόληψης και Εξέτασης «Checkpoint».

Τα κέντρα πρόληψης και εξέτασης «Checkpoint» έκλεισαν 4 χρόνια λειτουργίας στη Θεσσαλονίκη

Εφαρμόζοντας το καινοτόμο μοντέλο δωρεάν και ταχείας εξέτασης για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, τα «Checkpoint» συνέβαλαν καθοριστικά στην προαγωγή της πρόληψης, της τακτικής εξέτασης και της σεξουαλικής αγωγής στην πόλη.

Συνολικά μέχρι σήμερα η δομή έχει διενεργήσει πάνω από 23.000 εξετάσεις για HIV, 9.500 εξετάσεις για ηπατίτιδες Β και C και 1.000 εξετάσεις για σύφιλη. Το 2016, το 60% των οροθετικών ατόμων που καταγράφηκε στη Θεσσαλονίκη, διαγνώστηκε στο «Checkpoint». Το 2017, το αντίστοιχο ποσοστό ανήλθε στο 70% των νέων περιστατικών HIV της πόλης. Το γεγονός αυτό αναδεικνύει τον καθοριστικό ρόλο της δομής στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας στη βόρεια Ελλάδα.

Μέσω της εργασίας στο δρόμο, το «Thess Checkpoint» προσεγγίζει ευάλωτες ομάδες όπως χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών, άστεγους, πρόσφυγες και μετανάστες, με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίησή τους για τη σεξουαλική υγεία. Σε αυτό το πλαίσιο, η δομή έχει διανείμει συνολικά πάνω 1.100.000 δωρεάν προφυλακτικά. Οι δράσεις ευαισθητοποίησης επεκτείνονται και σε άλλες πρωτοβουλίες όπως οι ενημερώσεις μαθητών σχολίων και φοιτητών πανεπιστημίων, οι συνεργασίες με την τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς και με οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.

Τα «Checkpoint» απέκτησαν το 2017 μία νέα Κινητή Μονάδα Πρόληψης, με σκοπό την κάλυψη αναγκών εξέτασης για HIV στη Θεσσαλονίκη και συνολικά στη βόρεια Ελλάδα. Με τον τρόπο αυτό επιχειρείται η προαγωγή της τακτικής εξέτασης και σε πόλεις της περιφέρειας, όπου δεν υπάρχει πρόσβαση σε αντίστοιχες υπηρεσίες και πηγές πληροφόρησης.

Τα Κέντρα Πρόληψης και Εξέτασης «Checkpoint» αποτελούν μία πρωτοβουλία του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» και του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος «Προμηθέας», σε συνεργασία με το «Aids Healthcare Foundation» (AHF). Το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει αναλάβει την επιστημονική εποπτεία.

Διαβάστε ακόμη:

Ιός HIV: Κρίσιμη συνάντηση εργασίας - Στο κατώφλι για τη δημιουργία Εθνικού Σχεδίου

Το ΣΜΝ που διπλασιάζει τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών

Πιθανότητες λοίμωξης από ΣΜΝ σε μονογαμική vs. ελεύθερη σχέση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ