ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Υπ. Εργασίας: Μεγαλώνει η λίστα με τις μη αναστρέψιμες παθήσεις - 140 συνολικά τα νοσήματα

Επιμηκύνεται η λίστα με τις μη αναστρέψιμες παθήσεις για τις οποίες δεν απαιτείται επαναξιολόγηση από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), σύμφωνα με υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Υπ. Εργασίας: Μεγαλώνει η λίστα με τις μη αναστρέψιμες παθήσεις - 140 συνολικά τα νοσήματα

Ειδικότερα, αναπηρική σύνταξη, παίρνουν οριστικά δικαιούχοι με 140 παθήσεις, από 43 που ίσχυε μέχρι πέρυσι.

Με πρωτοβουλία της υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου, η Ειδική Επιστημονική Επιτροπή για τον προσδιορισμό των ποσοστών αναπηρίας και των μη αναστρέψιμων παθήσεων συνεδρίασε στις 6 Φεβρουαρίου 2018, προκειμένου να επανεξετάσει παλαιότερη αυστηρότερη εισήγησή της.

Συγκεκριμένα, προστίθενται οι παρακάτω παθήσεις:

  • Δυσμενείς, από πλευράς πρόγνωσης, μορφές σκλήρυνσης κατά πλάκας (πρωτοπαθώς προϊούσα μορφή, περιπτώσεις δευτεροπαθώς προϊούσας μορφής), με υπολειμματική κινητική σημειολογία (ημιπάρεση- ημιπληγία, παραπάρεση- παραπληγία, τετραπάρεση- τετραπληγία, παρεγκεφαλιδική συνδρομή, δυστονία, κ.λπ.) με Π.Α. ≥67%, μετά από δύο διετείς κρίσεις.
  • Γενετικά σύνδρομα του χρωμοσώματος.
  • Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας επιπέδου 3.
  • Πάσχοντες από έλλειψη παραγόντων πήξεως και συγγενείς αιμορραγικές διαθέσεις που επιμολύνθηκαν κατά τη διάρκεια θεραπείας τους από ηπατίτιδες και λοιπά λοιμώδη νοσήματα.
  • Ιδιοπαθής πνευμονική υπέρταση σοβαρού βαθμού (πίεση πνευμονικής αρτηρίας >70mmΗg) διαγνωσμένη με δεξιό μαρασμό και μετά από διερεύνηση για αποκλεισμό άλλων παθήσεων με επηρεασμό λειτουργικής δεξιάς κοιλίας και πνευμόνων, μετά από δύο κρίσεις.
  • Παραγκεφαλικο-αμφιβληστροειδή αιμογγειοβλαστωμάτωση (σύνδρομο von HIPPEL-LINDAU).

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Διαβάστε ακόμη:

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Οι ασθενείς διεκδικούν μια κανονικότητα - Η Αχτσιόγλου μιλά για περιορισμούς