ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έμπολα: «Υψηλό» το επίπεδο του κινδύνου επιδημίας στο Κονγκό, σύμφωνα με τον ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αύξησε σε «πολύ υψηλό» το επίπεδο του κινδύνου για τη δημόσια υγεία σε εθνική κλίμακα μετά την επιβεβαίωση δεκάδων κρουσμάτων του εξαιρετικά θανάσιμου ιού Έμπολα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, από το «υψηλό» επίπεδο στο οποίο τον τοποθετούσε μέχρι τώρα, όπως γνωστοποίησε με δελτίο Τύπου το οποίο δημοσιοποίησε εχθές.

Έμπολα: «Υψηλό» το επίπεδο του κινδύνου επιδημίας στο Κονγκό, σύμφωνα με τον ΠΟΥ

Επίσης, αναθεώρησε προς το χειρότερο την εκτίμησή του για το επίπεδο κινδύνου εκδήλωσης επιδημίας στην περιοχή, σε «υψηλό» από «μέτριο».

Ο ΠΟΥ αύξησε το επίπεδο του κινδύνου μετά την επιβεβαίωση κρούσματος του Έμπολα στην πόλη Μπαντάκα, η οποία, όπως επισήμανε, είναι «ένα μεγάλο αστικό κέντρο» που βρίσκεται σε έναν «μείζονα εθνικό και διεθνή ποταμό», ενώ από αυτή περνάνε «εγχώριες οδικές και αεροπορικές συνδέσεις».

Έκτακτη σύνοδο συγκαλεί ο ΠΟΥ για τον Έμπολα

Ο ΠΟΥ συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο για σήμερα, Παρασκευή, προκειμένου να εξετάσει τους διεθνείς κινδύνους που εγκυμονεί το πρόσφατο ξέσπασμα του ιού Έμπολα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Η επιτροπή ειδικών του ΠΟΥ θα αποφασίσει κατά την αυριανή σύνοδό της αν θα κηρύξει «κατάσταση έκτακτης ανάγκης διεθνούς ενδιαφέροντος για τη δημόσια υγεία» διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Κρίστιαν Λίντμαϊερ.

Αν προχωρήσει στην απόφαση αυτή, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα μια μεγαλύτερη διεθνή ανάμειξη και κινητοποίηση όσον αφορά την έρευνα και τη συγκέντρωση πόρων, κατέληξε ο Λίντμαϊερ.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Διαβάστε επίσης:

Ο ΠΟΥ έστειλε τα πρώτα 4.000 πειραματικά εμβόλια στο Κονγκό για την αντιμετώπιση του Έμπολα

Έμπολα: Ο ΠΟΥ προετοιμάζεται ακόμη και για το «χειρότερο σενάριο» στο Κονγκό