ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ανοιχτή Αγκαλιά: Ικανοποιητική η υγεία των παιδιών στα ιστορικά νησιά Ψαρά & Αγ. Ευστράτιο

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η τέταρτη φετινή Εκστρατεία Προληπτικής Ιατρικής «Υποστηρίζουμε τη Ζωή» με την επίσκεψη της Ανοιχτής Αγκαλιάς στα Ψαρά και στον Άγιο Ευστράτιο με τη σύμπραξη του ΓΕΝ/ΓΕΕΘΑ. 

Ανοιχτή Αγκαλιά: Ικανοποιητική η υγεία των παιδιών στα ιστορικά νησιά Ψαρά & Αγ. Ευστράτιο

Η ομάδα εθελοντών ιατρών και νοσηλευτών βρέθηκε κοντά στους κατοίκους των δύο ιστορικών νησιών. «Δεν μπορείς παρά να αισθάνεσαι δέος μπροστά στην ολόμαυρη ράχη των Ψαρών ή στα απομεινάρια του καταστροφικού σεισμού στον Άη Στράτη», σχολιάζουν οι επικεφαλής της Ανοιχτής Αγκαλιάς και συνεχίζουν:

«Λιγοστοί οι κάτοικοι των δύο νησιών αλλά πάντα καλοσυνάτοι και φιλόξενοι. Περίμεναν με ενθουσιασμό την Ανοιχτή Αγκαλιά, για να πραγματοποιήσουν τον ετήσιο προληπτικό τους έλεγχο. Η προσέλευση των κατοίκων ήταν πολύ ικανοποιητική αν και διαπιστώθηκε μείωση του αριθμού των μόνιμων κατοίκων. Το σύνολο του πληθυσμού εξετάσθηκε από γιατρούς και όπου κρίθηκε απαραίτητο έγιναν παραπομπές - παιδιών και ενηλίκων - σε νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Σε γενικές γραμμές η υγεία των παιδιών κρίνεται ικανοποιητική όπως και το επίπεδο εμβολιασμού. Οι νέοι γονείς είναι ενημερωμένοι και φροντίζουν σωστά τα παιδιά τους. Επιπροσθέτως, όπου υπήρχε ανάγκη πραγματοποιήθηκαν κατ’οίκον επισκέψεις από τους ιατρούς εθελοντές της ομάδας. Διαπιστώσαμε άλλη μία φορά τα αποτυπώματα της οικονομικής κρίσης και τη δυσκολία πρόσβασης των κατοίκων στα νοσοκομεία.

Στην ομάδα της Ανοιχτής Αγκαλιάς συμμετείχαν ιατροί όλων των ειδικοτήτων καθώς και νοσηλευτικό προσωπικό από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Πραγματοποιήθηκαν συνολικά 1.231 ιατρικές πράξεις παιδιών και ενηλίκων που αφορούσαν:

  • Παιδιατρικές
  • Παιδοχειρουργικές
  • Οφθαλμολογικές
  • Οδοντιατρικές
  • Καρδιολογικές
  • Γυναικολογικές
  • Ορθοπεδικές
  • Βιοχημικές
  • Υπερήχων.

Το πρόγραμμα και στα δύο νησιά έκλεισε με μια όμορφη εκδήλωση για τα παιδιά, που αν και λιγοστά προσφέρουν ένα μοναδικό τόνο χαράς, αισιοδοξίας και ελπίδας στο νησί τους.

Μία από τις πρώτες προσφορές της Ανοιχτής Αγκαλιάς στα Ψαρά ήταν η δημιουργία παιδικής χαράς και ο εξοπλισμός του νηπιαγωγείου του νησιού. Φέτος, μετά την ανακαίνιση της παιδικής χαράς, αναλάβαμε να ανακαινίσουμε και το νηπιαγωγείο του Νησιού».

Καταλήγοντας η Ανοιχτή Αγκαλιά, επισημαίνει τα εξής: «η συνεργασία με τους δημάρχους, την εκπαιδευτική κοινότητα, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και των δύο νησιών ήταν εξαιρετική. Επίσης, οι κυβερνήτες και το πλήρωμα των πλοίων που μετέφεραν την ομάδα, όπως πάντα, συνέβαλαν ουσιαστικά στην εκπλήρωση της αποστολής».

Διαβάστε ακόμη:

Ανοιχτή Αγκαλιά: Πάνω από 1.500 ιατρικές πράξεις σε Τήλο, Χάλκη & Σύμη

Ανοιχτή αγκαλιά: Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στους κατοίκους των ακριτικών περιοχών

Ο Ξανθός αλλάζει το σύστημα προσλήψεων προσωπικού στο ΕΣΥ - Μέχρι τον Ιούνιο 1.000 μόνιμες θέσεις

Σε έξι ακριτικά νησιά η υγειονομική ομάδα των Ενόπλων Δυνάμεων