ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σύλλογος “Πνοή Αγάπης”: Μία «αγκαλιά» για τους καρκινοπαθείς και τους συγγενείς τους

Mε τη συνδρομή επαγγελματιών υγείας και εθελοντών, o Σύλλογος «Πνοή Αγάπης», υλοποιεί προγράμματα και δράσεις με στόχο την παροχή ολιστικής φροντίδας για τη στήριξη των ανθρώπων που έχουν διαγνωσθεί με καρκίνο και των οικείων τους, από την στιγμή της διάγνωσης αλλά και μετά το πέρας των θεραπειών.

Σύλλογος “Πνοή Αγάπης”: Μία «αγκαλιά» για τους καρκινοπαθείς και τους συγγενείς τους

Από την πρώτη στιγμή που δημιουργήθηκε, γνωρίζοντας την έλλειψη οποιασδήποτε δομής για την φιλοξενία ασθενών και των συγγενών τους που έρχονται από την επαρχία για να υποβληθούν σε κάποια ογκολογική θεραπεία ως εξωτερικοί ασθενείς σε Νοσοκομεία της Αττικής άρχισε ένα μεγάλο αγώνα με προτάσεις προς κρατικούς φορείς και παρεμβάσεις για την ευαισθητοποίηση του κοινού.

Ύστερα από πολλές προσπάθειες που όμως δεν καρποφόρησαν, τον Αύγουστο του 2013, η κυρία Ελισάβετ Φωτεινέλλη Κριτικού βλέποντας το μεγάλο αυτό κενό ανέλαβε την πρωτοβουλία και προσέφερε τον πρώτο Ξενώνα στη μνήμη του συζύγου της Ιωάννη Δ. Κριτικού.

Ο Ξενώνας «Ιωάννης Δ. Κριτικός», στεγάζεται σε δύο ορόφους, με 9 δίκλινα δωμάτια, WC, καθιστικό, δύο κοινόχρηστες κουζίνες και καλύπτει δυνατότητα διαμονής 18 ασθενών ή/ και των συνοδών τους. Στα 4 χρόνια λειτουργίας του, φιλοξενήθηκαν 1.510 ασθενείς με καρκίνο ή/και οι συνοδοί τους. Ωστόσο, ένας μεγάλος αριθμός ασθενών και συνοδών, δεν μπόρεσε να εισαχθεί στον Ξενώνα, λόγω μη διαθεσιμότητας τη στιγμή του αιτήματος. Ως εκ τούτου, βάσει των στατιστικών δεδομένων και των διαρκώς αυξανόμενων αναγκών των ασθενών με καρκίνο και της υποδειγματικής λειτουργίας του πρώτου Ξενώνα δημιουργήθηκε, από την ίδια δωρήτρια, ο δεύτερος Ξενώνας «Ελισάβετ Φωτεινέλλη Κριτικού», σε νεοκλασσικό κτίριο, στο οποίο στεγάζονται και τα γραφεία του Συλλόγου.

Η Πρόεδρος του Δ.Σ του Συλλόγου «Πνοή Αγάπης», κυρία Μαρία Παπακωνσταντίνου, δήλωσε: «Η πρωτοπορία στη δομή Στέγασης του ξενώνα "Ελισάβετ Φωτεινέλλη-Κριτικού" συνίσταται στην παράλληλη και πολύπλευρη ψυχοκοινωνική στήριξη των ασθενών με καρκίνο και των συνοδών τους που προέρχονται από κάθε γωνιά της Ελλάδος για εξωτερικές θεραπείες. στα αντίστοιχα αντικαρκινικά νοσοκομεία της Αττικής».

Ο Ξενώνας «Ελισάβετ Φωτεινέλλη Κριτικού», είναι πλήρως εξοπλισμένος για την κάλυψη όλων των βασικών αναγκών των ασθενών ή/και των συνοδών τους. Στεγάζεται σε τέσσερις ορόφους και διαθέτει 12 δωμάτια, με τη δυνατότητα φιλοξενίας 28 ανθρώπων. Υπάρχουν χώροι συναντήσεων και αναψυχής, όπου αναπτύσσονται τα πολύπλευρα προγράμματα του Συλλόγου «Πνοής Αγάπης», όπως Ομάδες Δημιουργικής Απασχόλησης, εικαστικών τεχνών, συνεδρίες χαλάρωσης, ρεφλεξολογία, προγράμματα ευεξίας για την αλλαγή εικόνας σώματος που η νόσος επιφέρει, ομάδες παιχνιδιού, ανάγνωσης, κολλάζ, προγράμματα διατροφής, κηπουρικής κ.α.

Σε δηλώσεις προχώρησε και ο Αντιπρόεδρος και Υπεύθυνος Επιστημονικής Επιτροπής των Ξενώνων, κος Γεώργιος Πισσάκας, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Αρκεί να μπει κάποιος στη θέση ενός ασθενούς και των οικείων του που αφήνουν το σπίτι τους στην επαρχία και έρχονται στην Αθήνα με το βάρος της διάγνωσης του καρκίνου, την αγωνία των θεραπειών που πρέπει να υποβληθούν, την οικονομική αδυναμία για την κάλυψη της διαμονής τους (που όσον αφορά στην ακτινοθεραπεία μπορεί να φτάσει και τον ενάμισι μήνα) και την παντελή έλλειψη οποιασδήποτε κρατικής δομής που μπορεί να τους δώσει μια κάποια λύση. Και χάρη σ’ αυτή την δωρεά βρίσκουν όχι μόνο ένα αξιοπρεπέστατο μέρος να μείνουν, αλλά μια οικογένεια να τους αγκαλιάσει και να τους στηρίξει στην τόσο δύσκολη στιγμή της ζωής τους».

Οι δύο Ξενώνες προσφέρουν σήμερα υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών για τη φιλοξενία και ανακούφιση των πασχόντων και των οικογενειών τους.

Σχετικά με τον Σύλλογο

Ο Σύλλογος «Πνοή Αγάπης» ιδρύθηκε το 2009, με τη συμμετοχή ανθρώπων συναφών ειδικοτήτων και κύριο άξονα το όραμα του Εθελοντισμού, με σκοπό την παροχή κοινωνικής και συναισθηματικής στήριξης σε ασθενείς με καρκίνο και τις οικογένειές τους. Βασικό όραμα του Συλλόγου» ήταν η δημιουργία Ξενώνα φιλοξενίας για τους ασθενείς και τους συνοδούς τους που έρχονται από όλη την Ελλάδα για να υποβληθούν σε θεραπείες ως εξωτερικοί ασθενείς στα Ογκολογικά Νοσοκομεία της Αττικής.

Οι δράσεις του Συλλόγου «Πνοή Αγάπης», παρέχονται σε τρεις βασικούς άξονες:

Στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας»:

Υποδοχή και εξυπηρέτηση πελατών

Η ομάδα «της τέχνης του ακούειν» υποστηρίζει ασθενείς και φροντιστές

 • Δανειστική-κινητή βιβλιοθήκη
 • Προσφορά καφέ στις αναμονές των ασθενών βραχείας νοσηλείας
 • Κάλυψη γραφειοκρατικών αναγκών μοναχικών ανθρώπων
 • Επισκέψεις στους θαλάμους των ασθενών
 • Λειτουργία ιματιοθήκης
 • Η «ομάδα ευεξίας» υποστηρίζει και καλύπτει ανάγκες που προέρχονται από τις χημειοθεραπείες και τις ακτινοθεραπείες
 • Οργάνωση εθιμικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων για τους ασθενείς, τους φροντιστές τους και το προσωπικό του Νοσοκομείου

Στην «Πνοή Αγάπης», τα εξής Προγράμματα & Ομάδες

 • Συζήτηση με τα παιδιά στα σχολεία για τον καρκίνο
 • Διατροφή και καρκίνος
 • Εικαστικές τέχνες
 • Ομάδα δημιουργικού υφάσματος & ανακύκλωσης υλικών
 • Ομάδα κολλάζ
 • Ομάδες παιχνιδιού
 • Ομάδα ανάγνωσης
 • Ομάδα εικαστικής ψυχοθεραπείας

Στους Ξενώνες:

 • Ομάδα Δημιουργικής Απασχόλησης
 • Ατομικές συνεδρίες Ρεφλεξολογίας
 • Συνεδρίες χαλάρωσης
 • Ατομικές συνεδρίες Ρέϊκι
 • Ομάδα ευεξίας, η οποία συμβάλει στην αλλαγή εικόνας σώματος που η νόσος επιφέρει
 • Ομαδικά προγράμματα διατροφής
 • Ομάδα κηπουρικής

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνος και διατροφή: Οι 13 τροφές που πρέπει να αποφεύγετε (φωτο)

Τα 10 φρούτα και λαχανικά με την ισχυρότερη αντικαρκινική δράση (pics)

Προσοχή: Οι 5 τροφές που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου (pics)