ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο ΠτΔ εγκαινίασε την πρώτη «Μονάδα Φροντίδας για την Ασφάλεια των Παιδιών» στο Παίδων - Α. Κυριακού

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας τελέστηκαν σήμερα τα εγκαίνια της Μονάδας Φροντίδας για την Ασφάλεια των Παιδιών - «Σόφη Βαρβιτσιώτη» της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής ΕΚΠΑ, στο Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού».

Ο ΠτΔ εγκαινίασε την πρώτη «Μονάδα Φροντίδας για την Ασφάλεια των Παιδιών» στο Παίδων - Α. Κυριακού

Η Μονάδα ιδρύθηκε από την Εταιρία κατά της Κακοποίησης του Παιδιού – ΕΛΙΖΑ και αποτελεί τον πρώτο στην Ελλάδα νοσοκομειακό χώρο για την εξέταση και διεπιστημονική αντιμετώπιση βρεφών και παιδιών με υποψία κακοποίησης / παραμέλησης.

Επιπλέον, στον ίδιο χώρο θα εργάζονται ομάδες για τη διαμόρφωση ερευνητικών / εκπαιδευτικών προγραμμάτων και στρατηγικών πρόληψης και αντιμετώπισης του φαινομένου.

Η λειτουργία της Μονάδας συνιστά το επιστέγασμα εντατικής προσπάθειας 3 ετών μέσα από το «Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Κακοποίησης Παιδιών με αφετηρία το Νοσοκομείο», όπου η Β’ Παιδιατρική Κλινική ΕΚΠΑ και το ΕΛΙΖΑ σε συνεργασία με τις ιατρικές σχολές των Πανεπιστημίων YALE και IOWA προχώρησαν στη:

- Δημιουργία δικτύου ιατρών εξειδικευμένων στη διαχείριση της σωματικής κακοποίησης, την εκπαίδευση άλλων επαγγελματιών και την υλοποίηση προγραμμάτων πρόληψης όλων των μορφών κακοποίησης / παραμέλησης σε όλη την Ελλάδα.

- Εκπαίδευση 1.440 επαγγελματιών υγείας πρώτης γραμμής, κυρίως ιατρών και νοσηλευτών που φροντίζουν παιδιά.

- Δημιουργία εύχρηστων εργαλείων για την αναγνώριση και διαχείριση παιδιών με υποψία σωματικής κακοποίησης για νοσοκομειακούς ιατρούς και νοσηλευτές.

Αναδρομική έρευνα για τα έτη 2014 – 2015, που πραγματοποιήθηκε στο Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», στο πλαίσιο του προγράμματος, έδειξε πως:

- Τα παιδιά με πιθανή σωματική κακοποίηση είχαν φτάσει κατά μέσο όρο πάνω από 7 ετών, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, όπου τα περισσότερα παιδιά με σωματική κακοποίηση αναγνωρίζονται σε ηλικία μικρότερη των 3 ετών!

- Τα βρέφη είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα σωματικής κακοποίησης, στοιχείο σύμφωνο με τα διεθνή βιβλιογραφικά δεδομένα για την ευαλωτότητα των βρεφών στη σωματική κακοποίηση.

- 1 στα 3 εγκαύματα θα μπορούσε να είχε προληφθεί με καλύτερη εκπαίδευση των γονέων/φροντιστών για την αποφυγή ατυχημάτων λόγω αμέλειας.

Στόχος της Μονάδας είναι να διασφαλιστεί η αναγνώριση των βρεφών και παιδιών σε κίνδυνο για όλες τις μορφές κακοποίησης / παραμέλησης σε ολοένα μικρότερες ηλικίες και η καλύτερη φροντίδα τους με τη συνεργασία επαγγελματιών διαφορετικών ειδικοτήτων, εντός και εκτός του νοσοκομείου σε έναν άρτια οργανωμένο χώρο. Σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, η Μονάδα διαθέτει ένα ιατρικό εξεταστήριο κατάλληλα διαμορφωμένο και φιλικό για τα παιδιά και έναν χώρο συνάντησης και εργασίας για όλους όσους εμπλέκονται στη φροντίδα τους.

Την οικογένεια Βαρβιτσιώτη εκπροσώπησαν ο Ιωάννης, σύζυγος της Σόφης, και τα παιδιά τους, Μιλτιάδης και Θωμάς.

eliza paulopoulos

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην σύντομη ομιλία του απευθύνθηκε στον παλαιό συνάδελφό του στα βουλευτικά έδρανα, Ιωάννη Βαρβιτσιώτη:

«Κύριε Πρόεδρε, Μίλτο, Θωμά, Ελένη Κωνσταντίνε, η Σόφη είναι εδώ, μαζί μας. Μια γυναίκα με ενέργεια, με σεμνότητα, ένας άνθρωπος της προσφοράς με τεράστια επιείκεια, αλλά ταυτόχρονα με πλήρη επίγνωση των αναγκών μιας κοινωνίας, η οποία μπορεί να προοδεύει σε πολλά πράγματα, αλλά εμφανίζει τεράστια κενά όπως αυτά που ζούμε τώρα. Θα ευχόμουν αυτή η μονάδα να έχει έναν άλλον σκοπό από αυτόν που, δυστυχώς, η επικαιρότητα επιβάλλει. Βλέπουμε όλοι μπροστά μας να αναπτύσσονται φαινόμενα στην κοινωνία μας, που ήταν άγνωστα μέχρι πρότινος. Γονείς που όχι μόνο δεν είναι γονείς, δεν είναι Άνθρωποι. Αυτή η νοοτροπία είναι ξένη, το τονίζω, στην παράδοση της Ελληνικής Οικογένειας, στην παράδοση των Ελλήνων γονέων.

Όμως, πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί, ο καθένας από το δικό του μετερίζι, ώστε αυτά τα φαινόμενα, που είναι εξαίρεση –και, ευτυχώς, θα μείνουν εξαίρεση- να εξαλειφθούν εντελώς. Δεν έχουμε το δικαίωμα να αφήσουμε κανένα παιδί να είναι θύμα όχι μόνον της έλλειψης Οικογένειας, αλλά της ύπαρξης μιας Οικογένειας που δεν αξίζει να λέγεται Οικογένεια. Το οφείλουμε στην Κοινωνία μας που χειμάζεται ούτως ή άλλως. Να θυμάστε ένα πράγμα: Αν αυτός ο τόπος δεν εξερράγη κοινωνικώς, το οφείλει, κατά πρώτιστο λόγο, στην ίδια την οικογένεια. Αλλοίμονο, αν χάσουμε αυτό το στήριγμα, για την ιστορία και τον πολιτισμό μας.

Κύριε Πρόεδρε, η Σόφη είναι εδώ και το λέω γιατί αυτή την ώρα θα ήθελε αυτή η Μονάδα Φροντίδας για τα Παιδιά να έχει δημιουργηθεί, ακριβώς μέσα από τη νοοτροπία που τόσα χρόνια υπηρέτησε, μέσα από μια οικογένεια που δημιούργησε και η οποία αποτελεί ένα πρότυπο. Κύριε πρόεδρε, να είστε υπερήφανος γι΄ αυτή τη γυναίκα και εσείς και τα παιδιά».

Ο Θωμάς Βαρβιτσιώτης από την πλευρά του επεσήμανε: «Η μονάδα αυτή που φέρει το όνομα της μητέρας μας, δεν θα μπορούσε ποτέ να γίνει αν δεν υπήρχε το νοσοκομείο, αλλά και η καταπληκτική ομάδα του ΕΛΙΖΑ. Τα πρόσφατα δραματικά περιστατικά σε Λέρο και Ζάκυνθο αναδεικνύουν το μέγεθος των προβλημάτων. Βαθιές ευχαριστίες σε όλους όσοι βοήθησαν. Η Σόφη Βαρβιτσιώτη ήταν ένας ξεχωριστός άνθρωπος. Μεγάλωσε σε περιβάλλον με έντονη χριστιανική παιδεία. Οπλισμένη με πίστη και πείσμα, αφιέρωσε χρόνο, ενέργεια και υλικά μέσα για να βοηθήσει απόρους ανθρώπους και να κάνει τα προβλήματά τους δικά της. Συμμετείχε ενεργά στο ΕΛΙΖΑ ως μέλος του ΔΣ. Κάθε μέρα την συλλογιόμαστε στα δυόμισι χρόνια που έφυγε και ξέρουμε ότι η σημερινή θα ήταν για αυτή μια μέρα χαράς».

Η ιδρύτρια και πρόεδρος της ΜΚΟ ΕΛΙΖΑ, Μαρίνα Καρέλλα τόνισε μεταξύ άλλων: «Σκοπός μας είναι να προστατεύουμε και να σώσουμε από θάνατο μικρά παιδιά σαν την Ελίζα (σ.σ. η ΜΚΟ πήρε το όνομά της από την Elisa Izquierdo, που πέθανε από κακοποίηση σε ηλικία 6 ετών στη Νέα Υόρκη) που έφυγε τόσο άδικα. Ελπίζουμε σύντομα να δημιουργηθούν τέτοιες μονάδες και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας».