ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πέντε εκ. ευρώ από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο

Δωρεά ύψους €5 εκατομμυρίων, για την υποστήριξη αγοράς εξοπλισμού και εργασιών ανακαίνισης και επέκτασης του Τμήματος Ακτινοθεραπείας του 401 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών, πραγματοποιεί το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στο πλαίσιο της γενικότερης πρωτοβουλίας του για τη βελτίωση της θεραπείας των καρκινοπαθών στην χώρα. 

 

Πέντε εκ. ευρώ από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο

Η δωρεά του ΙΣΝ, καλύπτει μεταξύ άλλων, την αγορά και εγκατάσταση 2 νέων υπερσύγχρονων γραμμικών επιταχυντών. Αξίζει να σημειωθεί πως ο ένας εκ των δυο γραμμικών επιταχυντών θα προσφέρει υπηρεσίες στερεοτακτικής ακτινοθεραπείας / ακτινοχειρουργικής, αποτελώντας τον μοναδικό τέτοιο επιταχυντή σε δημόσιο νοσοκομείο στη χώρα.

To 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών είναι το μεγαλύτερο στρατιωτικό νοσοκομείο της χώρας, με προσωπικό 1.000 ατόμων και δυναμικότητα 550 κλινών. Το Τμήμα Ακτινοθεραπείας του νοσοκομείου είναι προσβάσιμο, εκτός από το στρατιωτικό προσωπικό, και σε πολίτες, οι οποίοι αγγίζουν το 60% του συνόλου των ασθενών που κάνουν χρήση των υπηρεσιών του τμήματος. Οι υπηρεσίες των 2 νέων γραμμικών επιταχυντών που καλύπτονται από τη δωρεά του ΙΣΝ θα είναι προσβάσιμες και από το ευρύ κοινό.

Η εν λόγω δωρεά εντάσσεται στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας του ΙΣΝ Ενάντια στην Κρίση, συνολικού ύψους €200 εκατομμυρίων, η οποία έχει πλέον σχεδόν ολοκληρωθεί.

Η πρωτοβουλία, η οποία ανακοινώθηκε αρχικά το 2012, αποτελούνταν από δύο έκτακτα προγράμματα δωρεών ύψους €100 εκατομμυρίων το καθένα, και είχε ως στόχο να συμβάλει στην ανακούφιση από τις δυσμενείς συνέπειες της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης στη χώρα, βοηθώντας εκείνους που είχαν μεγαλύτερη ανάγκη να αντιμετωπίσουν τις δύσκολες συγκυρίες με τον λιγότερο επώδυνο τρόπο.

Μέσα από συνολικά 555 δωρεές ενισχύθηκαν κοινωνικά προγράμματα που παρέχουν βοήθεια στα πλέον ευάλωτα άτομα, διασφαλίζοντας παράλληλα, τη βιωσιμότητα εκατοντάδων μη κερδοσκοπικών οργανισμών στη χώρα, των οποίων οι δράσεις επιφέρουν πολλαπλά οφέλη στην ελληνική κοινωνία σε μια προσπάθεια δημιουργίας ενός σταθερού πλαισίου παροχής στήριξης, με διάρκεια, συνέπεια και μακροχρόνια δυναμική.

Στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας, το ΙΣΝ υποστήριξε προγράμματα σε ολόκληρη τη χώρα, για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, την υποστήριξη υπερχρεωμένων νοικοκυριών και την παροχή σίτισης σε ευπαθείς ομάδες, ενώ υλοποιήθηκαν δράσεις για την αντιμετώπιση της ανεργίας μέσω υπηρεσιών απασχόλησης, την παροχή προσωρινών καταλυμάτων και διασφάλισης στέγασης καθώς και την παροχή ολοκληρωμένων και δωρεάν υπηρεσιών υγείας.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας, το ΙΣΝ υποστήριξε το Πρόγραμμα Αντικατάστασης Μηχανημάτων Ακτινοθεραπείας σε δημόσια νοσοκομεία, ύψους €20 εκατομμυρίων, που αφορούσε στην προμήθεια και εγκατάσταση 10 γραμμικών επιταχυντών σε 7 δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Παράλληλα, η δωρεά καλύπτει τη διετή δωρεάν συντήρηση του κάθε επιταχυντή και περιλαμβάνει εκπαίδευση του επιστημονικού προσωπικού με στόχο την εξασφάλιση της βέλτιστης λειτουργίας των ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων. Ως τώρα έχουν συνολικά παραδοθεί και λειτουργούν 6 γραμμικοί επιταχυντές ενώ οι υπόλοιποι 4 επιταχυντές αναμένεται να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους σταδιακά από τον Ιούλιο ως και τις αρχές του φθινοπώρου.

Στον τομέα της Υγείας, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας, το ΙΣΝ πραγματοποίησε δωρεά ύψους €14 εκατομμυρίων προς το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας, που αφορούσε στην προμήθεια 143 υπερσύγχρονων ασθενοφόρων οχημάτων και την πλήρη συντήρησή τους για 8 χρόνια. Το σύνολο των οχημάτων έχει παραδοθεί προς χρήση σε παραρτήματα του ΕΚΑΒ ανά την Ελλάδα ενώ παράλληλα, πληρώματα του ΕΚΑΒ έλαβαν μέρος σε εκπαίδευση σχετικά με τον χειρισμό των νέων οχημάτων.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της ίδιας πρωτοβουλίας, το ΙΣΝ πραγματοποίησε δωρεές συνολικού ύψους €20 εκατομμυρίων προς τον Δήμο Αθηναίων και τον Δήμο Θεσσαλονίκης αντίστοιχα. Η δωρεά €10 εκατομμυρίων προς τον Δήμο Αθηναίων περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την υποστήριξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων με στόχο την ενδυνάμωση των τοπικών σχολείων και της γειτονιάς, την αναβάθμιση σχολικών υποδομών, την υποστήριξη προγραμμάτων κοινωνικής ένταξης ευπαθών ομάδων, την αναβάθμιση του Εμπορικού Τριγώνου στο κέντρο της πόλης καθώς και τη λειτουργία του Παρατηρητήριου για τους Πρόσφυγες και Μετανάστες.

Αντίστοιχα, η δωρεά €10 εκατομμυρίων προς τον Δήμο Θεσσαλονίκης περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την υποστήριξη προγραμμάτων στέγασης και αντιμετώπισης της αστεγίας, την υλοποίηση προγραμμάτων τεχνολογικής και πολιτιστικής καινοτομίας, την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων καθώς και τη χρηματοδότηση έργων υποδομών.

Το 2013, και ενώ είχε ήδη ξεκινήσει να υλοποιεί την πρωτοβουλία ενάντια στην κρίση, το ΙΣΝ ανακοίνωσε νέα πρωτοβουλία ύψους €100 εκατομμυρίων για την «Επανεκκίνηση και Ενίσχυση των Νέων», με στρατηγικό και μακροπρόθεσμο χαρακτήρα, στοχεύοντας στη δημιουργία ευκαιριών για τη νέα γενιά της Ελλάδας, η οποία έχει πληγεί έντονα από την ανεργία στη χώρα.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας, η οποία βρίσκεται στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης, έχουν πραγματοποιηθεί 75 δωρεές, μεταξύ άλλων, για την υποστήριξη υποτροφιών, τη στήριξη προγραμμάτων για νέους επιστήμονες σε 7 ερευνητικά κέντρα και 4 πανεπιστήμια μέσω δωρεάς ύψους €25,9 εκατομμυρίων, την υποστήριξη προγραμμάτων πρακτικής άσκησης στην Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και πιο πρόσφατα η δωρεά του ΙΣΝ ύψους σχεδόν €24,5 εκατομμυρίων για την εκπαίδευση και υποστήριξη της νέας γενιάς αγροτών και την ενίσχυση νέων επιχειρηματιών που απασχολούνται στους κλάδους της γεωργίας και των τροφίμων.

Οι πρωτοβουλίες, συνολικού ύψους €300 εκατομμυρίων, πραγματοποιήθηκαν επιπλέον των τακτικών δωρεών του Ιδρύματος, οι οποίες συνεχίζονται κανονικά.

Ο Ανδρέας Δρακόπουλος, Πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, δήλωσε: «Η πίστη μας ότι, όλοι οι κάτοικοι της χώρας έχουν δικαίωμα στην αξιοπρέπεια, την ασφάλεια και την ελπίδα, μας κινητοποιεί ώστε να προσπαθούμε διαρκώς να συμβάλλουμε, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, στη δημιουργία ενός καλύτερου αύριο για όλους, λειτουργώντας επικουρικά και συμπληρωματικά, για την οικοδόμηση μιας κοινωνίας πρόνοιας. Συνεχίζουμε ακάθεκτοι την κοινωφελή δράση μας τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό για τη δημιουργία μιας πιο ανθρώπινης και δίκαιης κοινωνίας για όλους».

Με τις πρωτοβουλίες του ΙΣΝ να βρίσκονται πλέον στην τελική ευθεία, και σε συνέχεια της παράδοσης του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, τη μεγαλύτερη δωρεά του ΙΣΝ, στην Ελληνική πολιτεία το Φεβρουάριο του 2017, το ΙΣΝ έχει πλέον στρέψει την προσοχή του στην υλοποίηση της νέας πρωτοβουλίας για την Ενίσχυση της Υγείας στην Ελλάδα, με αρχικό προϋπολογισμό που αναμένεται να ξεπεράσει τα €200 εκατομμύρια.

Το ΙΣΝ έχει αναλάβει εξ’ ολοκλήρου τη χρηματοδότηση σειράς έργων υποδομών και εκπαίδευσης σε όλη την επικράτεια. Την έναρξη υλοποίησης των σημαντικών δωρεών του ΙΣΝ στην Υγεία σήμανε η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, που πραγματοποιήθηκε στις 21 Μαρτίου, 2018, στο Μέγαρο Μαξίμου. Το Μνημόνιο Συνεργασίας υπεγράφη μεταξύ του Πρωθυπουργού, κ. Αλέξη Τσίπρα, και του Προέδρου του ΙΣΝ, κ. Ανδρέα Δρακόπουλου.

Η νέα πρωτοβουλία του ΙΣΝ περιλαμβάνει τα παρακάτω έργα:

  • Τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τον εξοπλισμό του νέου κτιρίου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής
  • Τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τον εξοπλισμό του Νοσοκομείου Παίδων Θεσσαλονίκης
  • Τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τον εξοπλισμό κτιρίου που θα ανεγερθεί στη θέση που βρίσκονται σήμερα τα κτίρια «Οίκος Αδελφών» και «Αδελφών Νοσοκόμων» στο χώρο του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός, με σκοπό να λειτουργήσει ως Έδρα της Πανεπιστημιακής Νοσηλευτικής
  • Την προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός
  • Την προμήθεια νέου εξοπλισμού καθώς και την συντήρηση υφιστάμενου με σκοπό την ενίσχυση της δυναμικότητας και αποτελεσματικότητας των αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ
  • Την προμήθεια και εγκατάσταση ειδικού ιατρικού εξοπλισμού (PET - Τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων καθώς και δημιουργία μονάδων παραγωγής ραδιοφαρμάκων) σε επιλεγμένα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας
  • Τη χρηματοδότηση της διαμόρφωσης και υλοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων σχετικά με τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις και την αντιμετώπιση του τραύματος.

Διαβάστε ακόμη:

Με την υπογραφή των Renzo Piano & ΙΣΝ τα νοσ. Κομοτηνής & Θεσσαλονίκης



Μνημόνιο συνεργασίας για τη στήριξη της δημόσιας υγείας με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Τσίπρας & Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, υπογράφουν Μνημόνιο Συνεργασίας για την αναβάθμιση της Υγείας

Ολοκληρώθηκε η παράδοση 143 ασθενοφόρων στο ΕΚΑΒ - Δωρεά του Ιδρύματος Στ. Νιάρχος