ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παγκόσμια Ημέρα Μεταμοσχεύσεων: Μια ημέρα μνήμης

Η 6η Ιουνίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Μεταμοσχεύσεων. Είναι μια ημέρα που όλοι μας θα πρέπει να θυμόμαστε, διότι υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που συνεχίζουν να ζουν χάρη στη δωρεά οργάνων.

Παγκόσμια Ημέρα Μεταμοσχεύσεων: Μια ημέρα μνήμης

Οι μεταμοσχεύσεις, αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις της Ιατρικής στον 20ο αιώνα, καθώς επιτρέπουν σε μέγιστο βαθμό την αποκατάσταση των λειτουργιών του σώματος και την επιστροφή του λήπτη σε μια φυσιολογική ζωή. Σύμφωνα με το «Global Observatory on Donation and Transplantation», το 2016 πραγματοποιήθηκαν 121 μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα, σε σύνολο 121.129 μεταμοσχεύσεων σε όλο τον κόσμο.

Σε σημερινή ανακοίνωσή του με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μεταμοσχεύσεων, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών επισημαίνει πως οι μεταμοσχευμένοι ασθενείς συχνά παρουσιάζουν μυϊκές και αναπνευστικές βλάβες ή επιπλοκές λόγω της χρόνιας πάθησής τους, οι οποίες συχνά μειώνουν την καθημερινή λειτουργικότητα και την ποιότητα ζωής τους (Burra et al., 2007). Έτσι, τα προγράμματα φυσικοθεραπευτικής αποκατάστασης πριν τη μεταμόσχευση, αλλά ακόμα και κατά τη διάρκεια της μετεγχειρητικής νοσηλείας του μεταμοσχευμένου ασθενή συνεισφέρουν στη βελτιστοποίηση της φυσικής κατάστασης και στην αποφυγή του κύκλου αδράνειας. Τα μεταμοσχευμένα άτομα παρουσιάζουν μειωμένη λειτουργικότητα κατά την έξοδό τους από το νοσοκομείο, γι’ αυτό υπάρχουν ειδικά πρωτοκόλλα αποκατάστασης για κάθε τύπο μεταμόσχευσης, που απαιτείται να αναπτυχθούν και να εφαρμοστούν με στόχο τη βελτίωση της λειτουργικότητας και την αυτο-εξυπηρέτησή τους (Sevarolli et al., 2018).

Η φυσικοθεραπευτική αποκατάσταση των ασθενών αυτών ξεκινάει, σύμφωνα με τον ΠΣΦ, άμεσα από την παραμονή στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας με στόχους, όπως την αύξηση της κινητικότητας, της λειτουργικής ικανότητας, της μυϊκής δύναμης και αντοχής (Maury et al, 2008). Όσοι ασθενείς συμμετέχουν σε εξωτερικά επιτηρούμενα προγράμματα καρδιοαγγειακής αποκατάστασης αρχίζουν κατά μέσο όρο εντός των πρώτων 3 μηνών από το εξιτήριο. Τα προγράμματα καρδιαγγειακής αποκατάστασης σχετίζονται με τη μείωση του κινδύνου επανα-εισαγωγής του ασθενούς στο νοσοκομείου για ένα έτος μετά την επέμβαση (Bachmann et al, 2018).

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών, με το Επιστημονικό Τμήμα Καρδιοαγγειακής και Αναπνευστικής Φυσικοθεραπείας-Αποκατάστασης (ΕΤΚΑΦΑ), αναλαμβάνει να ενημερώνει το ευρύ κοινό για τη σημασία της καρδιαγγειακής και αναπνευστικής φυσικοθεραπείας και αποκατάστασης των μεταμοσχευμένων ασθενών.