ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία: Κανένα παιδιατρικό νοσοκομείο δεν έχει ιατροδικαστή

«Τραγική» χαρακτηρίζει η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία την κατάσταση που σχετίζεται με τη διερεύνηση των υποθέσεων παιδικής κακοποίησης, επισημαίνοντας ότι κανένα παιδιατρικό νοσοκομείο δεν έχει ιατροδικαστή.

Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία: Κανένα παιδιατρικό νοσοκομείο δεν έχει ιατροδικαστή

«Κάθε κράτος που σέβεται τους πολίτες του οφείλει να παρέχει σε αυτούς δημόσιες ιατροδικαστικές δομές. Σε αυτές τις δομές οι υπηρεσίες θα πρέπει να παρέχονται δωρεάν και οι πολίτες θα πρέπει να έχουν εύκολη πρόσβαση σε αυτές. Δυστυχώς όμως ακόμα και σήμερα, που οι πολίτες είναι οικονομικά εξασθενημένοι, αναγκάζονται και για έναν απλό ξυλοδαρμό να πληρώνουν ολόκληρο ταξίδι για να πάνε στην πλησιέστερη ιατροδικαστική δομή», υποστηρίζει η ΕΙΕ με αφορμή υποθέσεις παιδικής κακοποίησης που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας πρόσφατα.

Η ΕΙΕ στηλιτεύει το γεγονός ότι κανένα παιδιατρικό νοσοκομείο της Ελλάδας δεν διαθέτει ιατροδικαστή αν και η ιατροδικαστική επιστήμη έχει ένα κεντρικό ρόλο στη σωματική κακοποίηση παιδιών, στη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών αλλά και στη διερεύνηση αιφνίδιων και βίαιων θανάτων παιδιών.

«Αποτέλεσμα είναι στα περιστατικά κακοποιήσεων τα παιδιά να γίνονται "μπαλάκια" μεταξύ κλινικών και δομών μέχρι να φθάσουν στον ιατροδικαστή. Μάλιστα δεν είναι λίγες οι φορές που περιστατικά χάνονται στην πορεία καθώς τελικά δεν υπάρχει ολοκληρωμένη ιατροδικαστική διερεύνηση», τονίζει.

«Η Πολιτεία θα πρέπει να εκπληρώσει τη βασική της υποχρέωση απέναντι στην κοινωνία και να δημιουργήσει σε κάθε νομό ιατροδικαστικές δομές που να μπορεί να προσφύγει αυτός που το έχει ανάγκη. Ειδικά για τα παιδιά αυτή η ανάγκη είναι επιτακτική. Κάθε ημέρα που περνάει, αυξάνεται ο αριθμός των παιδιών που βιώνουν την κακοποίηση και τα οποία χωρίς την ιατροδικαστική διερεύνηση θα παραμένουν θύματα όσο αντέχουν», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας Δρ Γρηγόρης Λέων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, από την«Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056» προκύπτει ότι, το 2016 υπήρξαν συνολικά 717 καταγγελίες σοβαρών περιστατικών κακοποίησης παιδιών. Οι καταγγελίες μάλιστα αφορούσαν στο σύνολό τους 1.413 παιδιά.« Αν δούμε όμως πόσα παιδιά έχουν καταλήξει τον ίδιο χρόνο σε ιατροδικαστικές δομές, αυτά εκτιμώνται σε λιγότερο από το 10% των συγκεκριμένων καταγγελιών», σημειώνει.