ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δημοσιογράφος που έχασε τη φωνή του ξανακάνει εκπομπές χάρη σε τεχνητή φωνή!

Ένας 54χρονος Αμερικανός δημοσιογράφος, πολιτικός συντάκτης στον όμιλο Cox Media, ο οποίος είχε χάσει προ διετίας τη φωνή του εξαιτίας μιας σπάνιας νευρολογικής πάθησης, επιστρέφει στα ερτζιανά αλλά με μια τεχνητή φωνή πλέον, που μιμείται τη δική του και την οποία του την «χάρισε» ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης.

Δημοσιογράφος που έχασε τη φωνή του ξανακάνει εκπομπές χάρη σε τεχνητή φωνή!

Ο Τζέιμι Ντιπρέ, ο οποίος κάλυπτε τις ειδήσεις του Κογκρέσου στην Ουάσιγκτον επί σχεδόν 35 χρόνια και συνεργαζόταν με έξι ραδιοφωνικούς σταθμούς, άρχισε να χάνει τη φωνή του το 2016. Αφού επισκέφθηκε πολλά μεγάλα αμερικανικά πανεπιστημιακά νοσοκομεία, τελικά διαγνώσθηκε με μια μορφή δυστονίας της γλώσσας, που είχε ως συνέπεια να μην μπορεί πλέον να πει πάνω από δύο-τρεις λέξεις - μια σκέτη καταστροφή ειδικά για ένα ραδιοφωνικό ρεπόρτερ.

Προσπαθώντας να κρατήσει τη δουλειά του, συνέχισε να παίρνει συνεντεύξεις χρησιμοποιώντας ένα υπολογιστή-ταμπλέτα για να γράφει τις ερωτήσεις του και μετά να ηχογραφεί τις απαντήσεις. Επίσης έγραφε άρθρα, αλλά είχε πια ουσιαστικά σταματήσει να ακούγεται η φωνή του στο ραδιόφωνο, αφού δεν ήταν σε θέση ο ίδιος να παρουσιάσει το ρεπορτάζ του.

Τελικά, σύμφωνα με το BBC, η βρετανική εταιρεία τεχνολογίας CereProc εκπαίδευσε ένα νευρωνικό δίκτυο τεχνητής νοημοσύνης με ηχογραφήσεις του Ντιπρέ. Έτσι του «χάρισε» μια τεχνητή φωνή παρόμοια με τη δική του για να εκφωνεί τα κομμάτια που ο ίδιος γράφει στον υπολογιστή του.

«Αυτό έσωσε τη δουλειά μου και την οικογένειά μου από ένα τρομερό οικονομικό άγνωστο: δεν υπάρχει πολλή ζήτηση για ραδιοφωνικούς συντάκτες που να μην μπορούν να μιλήσουν», δήλωσε ο Ντιπρέ.

Χάρη στην τεχνητή φωνή του, από τις 25 Ιουνίου ο Ντιπρέ θα ξανακούγεται στο ραδιόφωνο από τους σταθμούς που ανήκουν στον όμιλο Cox σε διάφορα μέρη των ΗΠΑ, καθώς και από το σταθμό WSB στην Ατλάντα.

Ο Ντιπρέ θα γράφει το ρεπορτάζ του και μετά θα χρησιμοποιεί στο φορητό υπολογιστή του το Balabolka, ένα πρόγραμμα μετατροπής του κειμένου σε φωνή. Αν κάτι δεν του ακούγεται καλά, θα μπορεί να κάνει τις αναγκαίες βελτιώσεις στην εκφορά και στο περιεχόμενο του λόγου του.

«Η φωνή “μου” είναι σαν τη δική μου χωρίς αμφιβολία. Εντάξει, είναι λιγάκι ρομποτική, αλλά κανείς δεν μου υποσχέθηκε ότι θα είναι τέλεια», όπως είπε. Σε διαπροσωπικό επίπεδο, με την οικογένεια και τους συναδέλφους του, επικοινωνεί κυρίως με τη βοήθεια του «τάμπλετ» ή λέει με τη δική του φωνή λίγες λέξεις αργά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Μια απλή διατροφική αλλαγή για να ρίξετε το σάκχαρο έως και κατά 35%