ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ημερίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ στο Ηράκλειο με θέμα τη νόσο των λεγεωναρίων

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε εχθές, Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018, η επιστημονική ημερίδα που διοργάνωσε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) στο Ηράκλειο της Κρήτης με θέμα «Η νόσος των λεγεωναρίων σε ταξιδιώτες στην Ελλάδα».

Ημερίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ στο Ηράκλειο με θέμα τη νόσο των λεγεωναρίων

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και την υποστήριξη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Κρήτης, στην αίθουσα του Τεχνικού Επιμελητηρίου-Τμήμα Ανατολικής Κρήτης.

Την ημερίδα άνοιξαν με τους χαιρετισμούς τους ο Πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, κ. Θ. Ρόζένμπεργκ, ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης-Εκπρόσωπος Περιφέρειας Κρήτης, κ. Ν. Ξυλούρης, ο Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου, κ. Χ. Βαβουρανάκης, ο Αντιπρόεδρος Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος-Τμήμα Ανατολικής Κρήτης, κ. Ι. Αναγνώστου, ο Πρόεδρος Συλλόγου Ελεύθερων Επαγγελματιών Μηχανικών Νομού Ηρακλείου, κ. Κ. Ξυλούρης και το μέλος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου-μέλος ΔΣ ΚΕΕΛΠΝΟ, κ. Γ. Ροκαδάκης. Παρευρέθηκαν, επίσης, ο Διευθυντής Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης, κ. Ν. Καμπάνης, καθώς και ο Προϊστάμενος του Τμήματος Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, κ. Σπ. Χαρτοφύλακας.

Ο κ. Ρόζενμπεργκ ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ, μετά τα Δωδεκάνησα και τα Επτάνησα, επισκέφτηκε έναν ακόμη μεγάλο τουριστικό προορισμό, την Κρήτη, προκειμένου να ανταλλάξει καλές πρακτικές με τους εκπροσώπους ξενοδοχειακών, τεχνικών και επιχειρηματικών μέσων, ώστε και εκείνοι αντίστοιχα να εξασφαλίσουν μια ασφαλή διαμονή από πλευράς υγείας στους επισκέπτες του νησιού. Έμφαση δόθηκε στα βασικά μέτρα προστασίας στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, στα νοσοκομεία και στα ιδρύματα, όπως είναι η συχνή και σωστή συντήρηση των συστημάτων κλιματισμού και των υδραυλικών εγκαταστάσεων.

Υπογραμμίστηκε ότι το βακτήριο της λεγεωνέλλας έχει την ιδιομορφία να εκδηλώνεται μέσα σε 10-15 ημέρες, καθώς και το γεγονός ότι δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο αλλά κυρίως μεταδίδεται μέσω της έκθεσης σε πηγές και συσκευές που δημιουργούν αερολύμματα (μικροσκοπικά σταγονίδια).