ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση κατά 20,7% των κρουσμάτων λοιμωδών νοσημάτων στη χώρα το 2019

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση κατά 20,7% των κρουσμάτων λοιμωδών νοσημάτων στη χώρα το 2019

Σε 4.443 ανήλθαν πέρυσι τα κρούσματα λοιμωδών νοσημάτων στη χώρα έναντι 5.605 κρουσμάτων που παρατηρήθηκαν το 2018, παρουσιάζοντας μείωση 20,7%. 

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ και τα οποία προέρχονται από τον ΕΟΔΥ (πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ), όπου καταγράφονται τα δηλωθέντα κρούσματα μέσω του συστήματος επιδημιολογικής επιτήρησης και παρέμβασης που διαθέτει, με βάση την υποχρεωτική δήλωση αυτών.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ενώ το 2018 τα κρούσματα ιλαράς παρουσίασαν μια αύξηση 136,7% συγκριτικά με το 2017, το 2019 μειώθηκαν κατά 98%. Αντίθετα, η γρίπη, για την οποία τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα παρουσίασαν πτώση 62,6% το 2018 συγκριτικά με το 2017 (από 2.531 σε 947), το 2019 αυξήθηκαν σημαντικά από 947 σε 2.237, ή κατά 136,2%.

Με βάση τον αριθμό των κρουσμάτων, η σαλμονέλωση κορυφώθηκε τους καλοκαιρινούς μήνες και τα περισσότερα κρούσματα παρατηρήθηκαν τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο (110). Για πρώτη φορά τα τελευταία έτη, η σιγκέλλωση παρουσίασε πάνω από 100 κρούσματα, με τα περισσότερα (27) τον Νοέμβριο. Η φυματίωση παρουσίασε ανοδική τάση κατά τη διάρκεια του 2019. Η ιογενής μηνιγγίτιδα εμφάνισε τα περισσότερα κρούσματα τους καλοκαιρινούς μήνες με κορύφωση τον Ιούλιο, ενώ στη συνέχεια υπήρξε κάμψη με επακόλουθη αύξηση τον Νοέμβριο. Το περίπου ίδιο μοτίβο ακολούθησε και η βακτηριακή μηνιγγίτιδα. Τα κρούσματα της γρίπης κορυφώθηκαν τον Φεβρουάριο, με σημαντική μείωση το καλοκαίρι έως τον Δεκέμβριο που άρχισε η καμπύλη πάλι να ανεβαίνει. Η λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου αυξήθηκε τους θερινούς μήνες με κορύφωση τον Αύγουστο (125), ενώ μηδενίστηκε τον χειμώνα.

Σχετικά με τη γεωγραφική κατανομή των επτά λοιμωδών νοσημάτων, παρατηρείται ότι: τα περισσότερα κρούσματα σαλμονέλωσης καταγράφηκαν στην περιφέρεια της Αττικής (35,1%). Όσον αφορά όμως στη σιγκέλλωση, πέραν της Αττικής (32,4%) και η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έφτασε περίπου στο ίδιο επίπεδο (31,4%). Τα υψηλότερα ποσοστά κρουσμάτων φυματίωσης εμφανίστηκαν στην περιφέρεια της Αττικής (40,1%) και της Κεντρικής Μακεδονίας (12,9%). Όσον αφορά στην ιογενή μηνιγγίτιδα, τα περισσότερα κρούσματα εμφανίστηκαν, κατά φθίνουσα σειρά, στις περιφέρειες της Κρήτης (26,3%), της Αττικής (23,2%) και της Δυτικής Ελλάδας (18%). Ενώ, στη βακτηριακή μηνιγγίτιδα στην πρώτη θέση βρίσκεται η Αττική (29,2%), με δεύτερη την Κρήτη (13,1%) και τρίτη την Κεντρική Μακεδονία (12,3%). Η γρίπη παρουσίασε μεγάλη συγκέντρωση στην Αττική (66,6%), με μικρή διασπορά στην υπόλοιπη χώρα. Όσο για τη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου, τα μεγαλύτερα ποσοστά εμφάνισαν η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (40,5%) και ακολουθούν εξίσου η Κεντρική Μακεδονία και η Θεσσαλία (23,8%), ενώ η Αττική υπολείπεται κατά πολύ (11%).

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

BEST OF NETWORK

Παπαευαγγέλου στο Newsbomb.gr: Επικίνδυνη η άρση του lockdown – Παραμένει μεγάλη διασπορά του ιού

Ντιέγκο Μαραντόνα: Οι τελευταίες στιγμές του - Όργιο φημών για την αιτία θανάτου και τις ευθύνες

Κορονοϊός: Πλαφόν στις τιμές των εξετάσεων - Πόσο θα στοιχίζουν rapid και μοριακό τεστ

Κορονοϊός: Ανατροπή! Κινέζοι ερευνητές ισχυρίζονται ότι ο ιός προήλθε από την Ινδία ή και την Ελλάδα

Lockdown: Σχέδιο για παράτασή του μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου - Τι φοβούνται οι λοιμωξιολόγοι

Κρούσματα σήμερα - Ποιες περιοχές «βράζουν»: 545 νέα στη Θεσσαλονίκη - Ανησυχία για Σέρρες, Μαγνησία

Καιρός - Αρναούτογλου: Επιτέλους... Η αλλαγή στον καιρό που βάζει τέλος στην ανομβρία

SMS 13033 - Μετακίνηση: Ετοιμάζεται ο κωδικός 7 - Τι θα αφορά

Φρικαλεότητα Κιμ Γιονγκ Ουν: Με… εκτελέσεις πολιτών προσπαθεί να σταματήσει τον κορονοϊό

Αστυνομικοί «έκοψαν» πρόστιμο 900 ευρώ σε 17χρονη - Σε απόγνωση ο άνεργος πατέρας της (vid)

Κορονοϊός - Θεσσαλονίκης: Τι δείχνει το ιικό φορτίο στα λύματα της πόλης – Νέα στοιχεία

Θρήνος στο ελληνικό ποδόσφαιρο - Πέθανε έμπειρος προπονητής