ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΑ.ΣΥ.Π.Υ.: Οικονομική ασφυξία λόγω clawback για τις εταιρείες ιατροτεχνολογικών προϊόντων

Για πρόκληση οικονομικής ασφυξίας σε εκατοντάδες ελληνικές εταιρείες ιατροτεχνολογικών προϊόντων λόγω των υπέρογκων ποσών που καλούνται να πληρώσουν ως clawback, κατηγορεί το υπουργείο Υγείας ο Πανελλήνιος Σύλλογος Παρόχων Υγείας.

ΠΑ.ΣΥ.Π.Υ.: Οικονομική ασφυξία λόγω clawback για τις εταιρείες ιατροτεχνολογικών προϊόντων

Σε σχετική ανακοίνωσή του ο ΠΑΣΥΠΥ αναφέρει ότι με τον προσδιορισμό των κλειστών προϋπολογισμών, το υπουργείο επιβάλλει clawback σε ποσοστά μη απορροφήσιμα από τους παρόχους.

«Ενώ ο ΕΟΠΥΥ την Παρασκευή το πρωί 15 Ιουνίου παρουσία του ΠΑΣΥΠΥ, και άλλων συλλόγων, διαβεβαίωνε τους παρόχους για επιβολή clawback στον εισαγωγέα, έβγαλε στη συνέχεια ανακοίνωση για το clawback στους παρόχους, που φέρει ημερομηνία 11 Ιουνίου! Γνώριζαν δηλαδή τα στελέχη επί μέρες τι θα συμβεί και παραπλανούσαν σκοπίμως τους παρόχους.

Τους τελευταίους μήνες σε σειρά επισκέψεων των μελών του Δ.Σ του Πανελληνίου Συλλόγου Παρόχων Υγείας, προκειμένου να μάθουμε πώς διαμορφώθηκαν οι δαπάνες του 2017, η διοίκηση του οργανισμού δεν έδωσε ποτέ τα στοιχεία – τα οποία ούτε και σήμερα δεν έχουν ανακοινώσει - προφανώς για να είναι δυνατόν το "μαγείρεμα" κατά το δοκούν!

Οι εταιρείες θα έπρεπε να γνωρίζουν εδώ και έξι μήνες το ύψος που αναλογεί, ώστε να προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες για να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητά τους».

«Έχουμε προβεί σε κάθε απαραίτητη ενέργεια για την εξεύρεση λύσης και έχουμε εξαντλήσει κάθε μέσο για να μας δοθούν τα στοιχεία. Μάλιστα ο Σύλλογός μας από την αρχή πρότεινε και μειώσεις στις τιμές, ώστε να μην χρειαστεί clawback και να προστατευθούν οι επιχειρήσεις. Το Υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ προτίμησαν το εκδικητικό μέσο του Clawback με μεγάλο κίνδυνο, ειδικά για τις μικρότερες επιχειρήσεις», επεσήμανε ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Γεώργιος Βιδάλης.

«Επιπλέον, υπάρχει ο κίνδυνος να υπάρξουν ελλείψεις ιατροτεχνολογικών προϊόντων, καθώς αρκετές εταιρείες θα αναγκαστούν να αποσύρουν προϊόντα (κωδικούς) από την αγορά, σε μια προσπάθεια να καταστούν και πάλι βιώσιμες. Αυτό όμως θέτει σε κίνδυνο την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αφού χιλιάδες ασθενείς ενδέχεται να μην έχουν πρόσβαση σε προϊόντα τελευταίας τεχνολογίας», προειδοποιεί ο πρόεδρος του ΠΑ.ΣΥ.ΠΥ.