ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ξανθός: Η ίδρυση του Γραφείου του ΠΟΥ στην Αθήνα προϊόν ισχυρής πολιτικής βούλησης

Στα εγκαίνια του Γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στην Αθήνα, που έγιναν εχθές το απόγευμα, παραβρέθηκε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.

Ξανθός: Η ίδρυση του Γραφείου του ΠΟΥ στην Αθήνα προϊόν ισχυρής πολιτικής βούλησης

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο κ. Ξανθός επισήμανε πως η ίδρυση του Γραφείου αποδεικνύει έμπρακτα την προσπάθεια της χώρας να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας, ενώ αποτελεί την ουσιαστική υλοποίηση του στόχου της συστηματικής και αναβαθμισμένης παρουσίας του ΠΟΥ στην Ελλάδα. Έμφαση αναμένεται να δοθεί στην πολιτική υγείας και δη στη δημόσια υγεία, αλλά και σε δράσεις εκτός συνόρων, σε γειτονικές χώρες.

«Η εξέλιξη αυτή δεν ήταν τυχαία» δήλωσε ο υπουργός Υγείας. «Ήταν προϊόν ισχυρής πολιτικής βούλησης της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και της κυβέρνησης συνολικά να προχωρήσει και να αναβαθμιστεί η συνεργασία της χώρας μας με τον ΠΟΥ». Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, η συνεργασία της Ελλάδας με τον ΠΟΥ αποσκοπεί, μεταξύ άλλων, στην παροχή της αναγκαίας τεκμηρίωσης και τεχνογνωσίας στην εφαρμογή κρίσιμων μεταρρυθμίσεων που εντάσσονται στο πολιτικό σχέδιο της καθολικής κάλυψης των αναγκών υγείας του πληθυσμού, ενώ παράλληλα οι αξίες του ΠΟΥ θα καθοδηγήσουν τη στοχοθεσία και στον στρατηγικό σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας.

Μιλώντας για τις τελευταίες μεταρρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί στον χώρο της Υγείας στη χώρα μας, ο υπουργός ανέφερε: «Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι καταφέραμε σε περίοδο μεγάλης και παρατεταμένης οικονομικής κρίσης να καλύψουμε με καθολικό και ισότιμο τρόπο τους ανασφάλιστους πολίτες της χώρας (που έφτασαν να είναι το 25-30% του πληθυσμού), να σταματήσουμε τις περικοπές στις δημόσιες δαπάνες και να επενδύσουμε στο Σύστημα Υγείας περισσότερους ανθρώπινους και υλικούς πόρους και, κυρίως, να δρομολογήσουμε πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούσαν για χρόνια: νέο μοντέλο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και οικογενειακής ιατρικής, HTA για τα καινοτόμα φάρμακα, κεντρικοποίηση προμηθειών, θεραπευτικά πρωτόκολλα, Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη Δημόσια Υγεία, ενίσχυση των ΤΕΠ και ολοκληρωμένη διαχείριση των επειγόντων περιστατικών, περιορισμός των ‘άτυπων πληρωμών’ και των ‘καταστροφικών’ δαπανών των πολιτών. Στην υλοποίηση αυτών των μεταρρυθμίσεων, με κορυφαία την ΠΦΥ, που για μας είναι το ‘κλειδί’ για την εγγυημένη πρόσβαση όλων των πολιτών σε συνεχή, ολοκληρωμένη, ανθρωποκεντρική και ποιοτική φροντίδα, έχει παίξει πολύ κρίσιμο ρόλο η μέχρι σήμερα συνεργασία μας με τον ΠΟΥ Ευρώπης και είμαστε ευγνώμονες γι’ αυτό».

Αναφορικά με το προσφυγικό ζήτημα, ο κ. Ξανθός υπογράμμισε πως η αξιόπιστη και αποτελεσματική υγειονομική φροντίδα των προσφύγων-μεταναστών αποτελεί προτεραιότητα της πολιτικής υγείας της χώρας. «Ήταν και παραμένει για μας μια μεγάλη πρόκληση η διαχείριση αυτού του μείζονος κοινωνικού προβλήματος που διχάζει όλη την Ευρώπη, με τρόπο που να σέβεται τις ιδιαίτερες ανάγκες και την αξιοπρέπεια αυτών των πληθυσμών, χωρίς ‘εκπτώσεις’ στα ανθρώπινα δικαιώματα και στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου» ανέφερε χαρακτηριστικά. Με τη συνδρομή των δημόσιων δομών υγείας, του ΚΕΕΛΠΝΟ, του ΕΚΕΠΥ, του ΕΚΑΒ, της ΑΕΜΥ, των έγκυρων ΜΚΟ και πολλών εθελοντών, με την οικονομική στήριξη της ΕΕ και με «εργαλείο» τις κατευθυντήριες οδηγίες του ΠΟΥ, λήφθηκαν τα αναγκαία μέτρα πρόληψης, επιδημιολογικής επιτήρησης και έγκαιρης παρέμβασης σε περιπτώσεις κρουσμάτων λοιμωδών νοσημάτων. Έτσι, αντιμετωπίστηκαν τόσο οι επείγουσες όσο και οι πιο ειδικές ανάγκες υγείας των χιλιάδων προσφύγων που ζουν στη χώρα.

«Δεν επιτρέψαμε να μετατραπεί το προσφυγικό σε πρόβλημα Δημόσιας Υγείας, θωρακίζοντας την κοινωνία μας από την επιρροή ακραίων, ξενοφοβικών, ρατσιστικών και μισαλλόδοξων κραυγών. Αυτό είναι μια μεγάλη συνεισφορά στη Δημοκρατία στην Ελλάδα αλλά και στο ανθρώπινο και αλληλέγγυο πρόσωπο της Ευρώπης, που δυστυχώς παραμένει ζητούμενο και υπό συνεχή αμφισβήτηση» τόνισε ο υπουργός Υγείας.

«Το Γραφείο του ΠΟΥ που σήμερα εγκαινιάζουμε με τον πιο επίσημο τρόπο είμαστε σίγουροι ότι θα επιτελέσει τον ρόλο του με τον καλύτερο τρόπο και θα συμβάλει στην αναβάθμιση της Δημόσιας Υγείας στη χώρα και στη βελτίωση των δεικτών υγείας του πληθυσμού. Με την πολύτιμη συνδρομή του ΠΟΥ, η χώρα μας οργανώνει καλύτερα και πιο αποδοτικά το ΕΣΥ, αναπτύσσει για 1η φορά ένα σύγχρονο μοντέλο ΠΦΥ, εξασφαλίζει στην πράξη την καθολική κάλυψη, ενισχύει την ‘υγειονομική ασφάλεια’ της κοινωνίας και αναβαθμίζει το διεθνές της κύρος».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Ξανθός απευθύνθηκε στον Γενικό Διευθυντή του ΠΟΥ, Tedros Adhanom, και στη Διευθύντρια του Περιφερειακού Γραφείου του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Dr Zsuzsanna Jakab, λέγοντας: «Θέλουμε και εσείς να είστε σίγουροι ότι θα περιβάλουμε το Γραφείο και τους συνεργάτες σας με τη ζεστασιά, τη φιλοξενία και την ευαισθησία που διακρίνει τη χώρα και τους ανθρώπους της, καθώς και με την απαιτούμενη πολιτική και λειτουργική υποστήριξη. Σας ευχαριστούμε για τη σημερινή και μελλοντική συνεργασία, σας διαβεβαιώνουμε ότι θα παραμείνουμε προσηλωμένοι στη μεταρρυθμιστική μας ατζέντα και προσβλέπουμε στην ακόμα μεγαλύτερη επιστημονική και τεχνική υποστήριξη από εσάς των διαρθρωτικών αλλαγών που έχει ανάγκη το Σύστημα Υγείας της χώρας μας».

Διαβάστε επίσης:

Εγκαίνια υψηλού συμβολισμού στο Γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ελλάδα

Γ. Μπασκόζος: Απόδειξη ανάκτησης κύρους η ίδρυση γραφείου του ΠΟΥ στην Αθήνα

Με κομματική συναίνεση επικυρώνεται από τη Βουλή το γραφείο του ΠΟΥ στην Αθήνα