ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΗΔΙΚΑ: Λύση στο πρόβημα της συνταγογράφησης για τον διαβήτη ζητά ο ΙΣΑ

ΗΔΙΚΑ: Λύση στο πρόβημα της συνταγογράφησης για τον διαβήτη ζητά ο ΙΣΑ

Την αντίδραση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών προκάλεσε το πρόβλημα με την εξαίρεση των παθολόγων από τη συνταγογράφηση για τη νόσο του σακχαρώδη διαβήτη και της απενεργοποίησης του κωδικού για τη νόσο της υπερλιπιδαιμίας.

Ο ΙΣΑ αναφέρει ότι η ταλαιπωρία για γιατρούς και ασθενείς προέκυψε μετά την «αυθαίρετη» εξαίρεση από την ΗΔΙΚΑ Α.Ε. των παθολόγων από τη συνταγογράφηση του προσδιορισμού σακχάρου αίματος – γλυκόζης (GL) ανά δείγμα και την απενεργοποίηση του κωδικού Ε78.0 που αφορά διαταραχές του μεταβολισμού των λιποπρωτεϊνών και άλλες λιπιδαιμίες.

«Αναμφισβήτητα ο σακχαρώδης διαβήτης εμπίπτει στο γνωστικό αντικείμενο των παθολόγων και δεν γίνεται αντιληπτή η αιτία, για την οποία το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης καταγράφει ότι "οι παθολόγοι δεν μπορούν να καταχωρούν εξετάσεις για τις συγκεκριμένες ICD10 διαγνώσεις". Περαιτέρω επίσης ακατανόητο είναι και το γεγονός ότι παραμένει ανενεργός ο κωδικός Ε 78.0 που αφορά την υπερλιπιδαιμία. Θεωρούμε ότι πρόκειται για εκ παραδρομής σφάλμα των υπηρεσιών της ΗΔΙΚΑ, καθώς στην Υ.Α. Γ.Π. οικ. 45813/13-6-2018 ρητά καταγράφονται και οι παθολόγοι στις ειδικότητες, που δύνανται να συνταγογραφούν τις συγκεκριμένες εξετάσεις» αναφέρει ο ΙΣΑ σε ανακοίνωσή του και καλεί το υπουργείο Υγείας να μην θέτει ως ημερομηνία έναρξης των οιονδήποτε αποφάσεων περί συνταγογράφησης την αρχή εκάστου μηνός, οπότε και υπάρχει μεγαλύτερη προσέλευση ασθενών για συνταγογράφηση.

«Ο ΙΣΑ ζητά την άμεση αποκατάσταση του προβλήματος, καθότι την ανεπάρκεια του συστήματος δεν είναι δυνατό να την πληρώσουν τα μέλη μας. Αναμένουμε την άμεση επίλυση του προβλήματος και την ενημέρωση μας» καταλήγει η ανακοίνωση.

BEST OF NETWORK

PlusQueen