ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΟΕΝΓΕ: Πανελλαδική στάση εργασίας των γιατρών τη Δευτέρα 16 Ιουλίου

Σε πανελλαδική στάση εργασίας από τις 11.30 το πρωί μέχρι τη λήξη της βάρδιας θα προχωρήσουν την ερχόμενη Δευτέρα 16/7/2018 οι γιατροί, μετά την άκαρπη συνάντηση της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) με το υπουργείο Υγείας για τη λύση στο πρόβλημα με τη μισθοδοσία και την ίδια την εργασία των περίπου 1.000 επικουρικών γιατρών που υπηρετούν στο ΕΣΥ και βρίσκονται στον αέρα.

ΟΕΝΓΕ: Πανελλαδική στάση εργασίας των γιατρών τη Δευτέρα 16 Ιουλίου

Η Ομοσπονδία έδωσε στοιχεία για νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, όπου οι γιατροί είναι απλήρωτοι λόγω μη έγκρισης των ενταλμάτων από τους αντίστοιχους επιτρόπους του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Οι γιατροί τόνισαν ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος το πρόβλημα να γενικευτεί με αφορμή την έγκριση των ενταλμάτων πληρωμής των εφημεριών και απαίτησαν να δοθεί άμεσα λύση.

Ωστόσο, όπως τονίζει η Ομοσπονδία, εκτός από γενικόλογες υποσχέσεις, τόσες εβδομάδες μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης του κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η πολιτική ηγεσία δεν είπε τίποτα συγκεκριμένο για τον τρόπο που θα λυθεί το πρόβλημα των επί μήνες απλήρωτων γιατρών. Η Αριστοτέλους από την πλευρά της επανέλαβε τα ίδια με τις προηγούμενες φορές για «προκήρυξη 1.200 μόνιμων θέσεων για το λοιπό επικουρικό πλην γιατρών προσωπικό» ως 31/5/2018, ενώ απέρριψε συγκεκριμένη πρόταση που είχε καταθέσει η ΟΕΝΓΕ και στο παρελθόν, για προκήρυξη ισάριθμων μόνιμων θέσεων στις αντίστοιχες ειδικότητες και στα αντίστοιχα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας.

«Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας υπεραμύνθηκε για μία ακόμη φορά της επιλογής της διαιώνισης της εργασιακής ομηρίας και της επέκτασης των ελαστικών εργασιακών σχέσεων», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΟΕΝΓΕ και προσθέτει: «Ο υπουργός Υγείας είπε χαρακτηριστικά: «Πληρώνουμε το τίμημα της ενίσχυσης του συστήματος Υγείας». Μόνο που "το τίμημα»" δεν το πληρώνουν οι υπουργοί ούτε η κυβέρνηση αλλά οι συνάδελφοι που είναι απλήρωτοι και που απολύονται μετά από χρόνια δουλειάς στο δημόσιο σύστημα Υγείας. "Το τίμημα" το πληρώνουν οι ασθενείς που θα στερηθούν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους. "Το τίμημα" το πληρώνουν οι χιλιάδες άνεργοι συνάδελφοί μας που επειδή δεν γίνονται μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών φεύγουν στο εξωτερικό».

Αναφορικά με την κλαδική συμφωνία, σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ, ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση, επί του παρόντος, να πει κάτι παραπάνω για μισθούς και μόνιμες προσλήψεις γιατί η κυβέρνηση «είναι σε φάση που προσπαθεί να σχεδιάσει τη μεταμνημονιακή περίοδο» επιχειρώντας για μία ακόμη φορά να καλλιεργήσει στάση αναμονής.

Η ΟΕΝΓΕ έθεσε στη συνάντηση και το μείζον ζήτημα της απαράδεκτης καθυστέρησης στην έκδοση συντάξεων, δεδομένου ότι καμία απολύτως σύνταξη δεν έχει εκδοθεί σε γιατρό του ΕΣΥ από τον Μάιο του 2016 με αποτέλεσμα πολλές εκατοντάδες γιατροί να αναγκάζονται να επιβιώνουν τα τελευταία 2,5 χρόνια μόνο με την ισχνή προσωρινή σύνταξη.

Από την πλευρά της, η πολιτική ηγεσία ενημέρωσε τους γιατρούς ότι δεν θα κατατεθεί στα θερινά τμήματα της Βουλής το πολυνομοσχέδιο το οποίο θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για οργανισμούς Νοσοκομείων, αναδιάταξη ΥΠΕ, ρυθμίσεις για το ΚΕΣΥ και ρυθμίσεις για την ιατρική εκπαίδευση, τα οποία μετατίθενται για το φθινόπωρο.