ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Όμιλος YΓΕΙΑ: Η τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία της Ογκολογίας

Την πλέον σύγχρονη, άμεση, αξιόπιστη και εξατομικευμένη επιλογή θεραπείας εξασφαλίζει στους ογκολογικούς ασθενείς η πλατφόρμα IBM Watson for Oncology (WFO) που εγκαταστάθηκε στο νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ, μετά τη σύναψη στρατηγικής συνεργασίας με τη διεθνή εταιρεία τεχνολογίας ΙΒΜ.

Όμιλος YΓΕΙΑ: Η τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία της Ογκολογίας

Πρόκειται για τεχνολογία αιχμής που αξιοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη και θα συμβάλει στην ολοκληρωμένη επιλογή θεραπείας για τον καρκίνο αντλώντας τεκμηριωμένες γνώσεις που αφορούν την Ογκολογία και τις συναφείς ειδικότητες από το σύστημα Watson. Το εν λόγω σύστημα ενημερώνεται και «εκπαιδεύεται» από διακεκριμένους ογκολόγους του αντικαρκινικού νοσοκομείου Memorial Sloan Kettering (MSKCC) των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής με όλες τις νέες γνώσεις ώστε να είναι απολύτως επικαιροποιημένο και προτείνει στον θεράποντα ογκολόγο ιατρό ή στο Ογκολογικό Συμβούλιο θεραπευτικές επιλογές σύμφωνες με τις κατευθυντήριες οδηγίες του Εθνικού Γενικού Αντικαρκινικού δικτύου των ΗΠΑ «ΝCNN».

Η πλατφόρμα IBM Watson for Oncology υποστηρίζει το έργο των ογκολόγων ιατρών σε ό,τι αφορά την κλινική λήψη αποφάσεων και παράλληλα τους επιτρέπει να έχουν πρόσβαση σε τεκμηριωμένες εξατομικευμένες θεραπευτικές επιλογές από περισσότερα από 300 ιατρικά περιοδικά, 200 εγχειρίδια και σχεδόν 15 εκατομμύρια σελίδες που παρέχουν πληροφορίες και περιεκτικές λεπτομέρειες για διαφορετικές επιλογές θεραπείας, συμπεριλαμβανομένων των βασικών πληροφοριών σχετικά με τις επιλογές θεραπείας φαρμάκων.

Μέσω της πλατφόρμας ΙΒΜ Watson for Oncology, ο ογκολόγος ιατρός έχει στη διάθεσή του ένα σύγχρονο συμβουλευτικό «εργαλείο», καθώς μπορεί να εισάγει όλα τα στοιχεία, τις εξετάσεις και τα δεδομένα που αφορούν τον ασθενή του και να λαμβάνει σε ελάχιστα δευτερόλεπτα την πλέον έγκυρη και ολοκληρωμένη πρόταση θεραπείας για τους περισσότερους καρκίνους. Έτσι, ο ογκολόγος ιατρός μπορεί να επαληθεύσει την ορθότητα της προτεινόμενης θεραπευτικής αγωγής, να αποφύγει τις αναποτελεσματικές θεραπείες και να προτείνει εναλλακτικές λύσεις. Επιπρόσθετα, κερδίζεται πολύτιμος χρόνος για τον ασθενή, καθώς δεν χρειάζεται να αναζητήσει δεύτερη γνώμη για το πρόβλημα που τον απασχολεί στο εξωτερικό, αφού όλη η διαθέσιμη –σε παγκόσμιο επίπεδο– πληροφορία παρέχεται σε μόλις μερικά λεπτά!

Σχολιάζοντας την εγκατάσταση της πλατφόρμας, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΥΓΕΙΑ, κ. Ανδρέας Καρταπάνης, τονίζει: «Ο Όμιλος ΥΓΕΙΑ, επενδύοντας συνεχώς σε τεχνολογίες αιχμής πάντα προς όφελος των ασθενών, ανοίγει τώρα νέους δρόμους στην ολοκληρωμένη διαχείριση των ογκολογικών ασθενών. Η πλατφόρμα ΙΒΜ Watson for Oncology είναι ένα νέο σημαντικό βήμα της επιστήμης και της τεχνολογίας που βασίζεται στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. Πλέον, οποιοσδήποτε Έλληνας έχει στη διάθεσή του έναντι ελάχιστου κόστους την πιο έγκυρη ογκολογική γνώμη για το πρόβλημά του, μέσα από μια παγκόσμια βάση δεδομένων που ενημερώνεται συνεχώς καθημερινά, από το σύνολο της πρόσφατης τεκμηριωμένης παγκόσμιας έρευνας και βιβλιογραφίας. Η τελευταίας γενιάς πλατφόρμα δείχνει την κατεύθυνση προς την οποία εξελίσσεται η σύγχρονη ιατρική, λειτουργώντας ως ένα πολύτιμο ‘εργαλείο’ για τον ιατρό».