ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΚΕΔΕ: Ερωτήματα προς την Περιφέρεια Αττικής για τους ψεκασμούς κατά των κουνουπιών

Γ. Πατούλης, Πρόεδρος ΚΕΔΕ: «Η Περιφέρεια Αττικής, με τις παραλείψεις και τα λάθη της, άφησε εκτεθειμένους τους πολίτες και τους επισκέπτες της Αττικής, με συνέπεια να υπάρχει τεράστιος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία και να δημιουργηθεί ισχυρό πλήγμα στον τουρισμό».

ΚΕΔΕ: Ερωτήματα προς την Περιφέρεια Αττικής για τους ψεκασμούς κατά των κουνουπιών

Σειρά ερωτημάτων προς την Περιφέρεια Αττικής θέτει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) αναφορικά με τον τρόπο διενέργειας και ορθής στόχευσης των ψεκασμών κατά των κουνουπιών.

«Η Περιφέρεια Αττικής συνεχίζει να εκτίθεται χωρίς να απαντά επί της ουσίας σε ερωτήματα που της έχουμε θέσει σχετικά με την αντιμετώπιση του ιού του Δυτικού Νείλου.

Επιτέλους η κυρία Δούρου θα δώσει μια συγκεκριμένη απάντηση στους πολίτες; Πόσο επαρκείς και πόσο στοχευμένοι ήταν οι ψεκασμοί που έγιναν; Πόσο κόστισαν στην Περιφέρεια;» αναφέρει εισαγωγικά η σχετική ανακοίνωση της ΚΕΔΕ και συνεχίζει:

«Οι παραλείψεις και οι αβλεψίες της έχουν ως αποτέλεσμα να είναι εκτεθειμένοι οι πολίτες και οι επισκέπτες της Αττικής στον ιό του Δυτικού Νείλου.

Οι συνέπειες της αδράνειας αυτής είναι τεράστιες, τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και για την οικονομία, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό τουριστών αποφεύγει να επισκεφθεί αυτές τις περιοχές.

Δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο εφησυχασμού για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που αφορά στη δημόσια υγεία.

Η αύξηση των κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου, καθώς και η ένταξη συγκεκριμένων Δήμων της Περιφέρειας Αττικής σε καθεστώς επιτήρησης θα έπρεπε να φέρει προ των ευθυνών την Περιφέρεια Αττικής.

Ωστόσο, αυτό δεν συνέβη, καθώς επιχειρεί με γενικές απαντήσεις να δημιουργήσει την εντύπωση ότι έγιναν οι απαιτούμενες ενέργειες.

Τους πολίτες τους ενδιαφέρει το αποτέλεσμα. Στη πράξη αυτό που αποδεικνύεται είναι ότι δεν υπήρξαν στοχευμένοι ψεκασμοί την κατάλληλη περίοδο. Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι ήταν ενήμερη η Περιφέρεια για τους κινδύνους εξάπλωσης του ιού του Δυτικού Νείλου δεν προχώρησε σε εντατικοποίηση των ψεκασμών.

Ως ΚΕΔΕ, θέσαμε επανειλημμένα σαφή ερωτήματα για το πότε ξεκίνησε και πότε ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα των ψεκασμών για την καταπολέμηση των κουνουπιών, καθώς και το ύψος των κονδυλίων που έχει διατεθεί.

Με δεδομένο ότι πρόκειται για ένα αρκετά σοβαρό πρόβλημα που αφορά στη δημόσια υγεία των πολιτών, η Περιφέρεια Αττικής οφείλει να δώσει στη δημοσιότητα πλήρη κατάλογο με τις ημερομηνίες που πραγματοποιήθηκε το πρόγραμμα των προληπτικών ψεκασμών αλλά και τα ποσά που διατέθηκαν και πώς κατανεμήθηκαν σε κάθε περιοχή της Αττικής.

Η ΚΕΔΕ απαιτεί και αναμένει απαντήσεις για τα εξής ερωτήματα:

  1. Ποια χρονική περίοδο έγιναν οι ψεκασμοί και πότε ολοκληρώθηκαν; Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι ψεκασμοί πρέπει να γίνονται τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο και όχι αργότερα, όπως ισχυρίζονται κάποιοι, γιατί θα είναι αναποτελεσματικοί.
  2. Πόσα χρήματα διατέθηκαν για τους ψεκασμούς και πως κατανεμήθηκαν στις περιοχές της Αττικής;
  3. Ελέγχεται η αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων που εφαρμόζονται στην Αττική από εξειδικευμένους επιστήμονες;
  4. Προηγήθηκε, όπως έπρεπε, σχολαστική χαρτογράφηση όλων των εστιών πολλαπλασιασμού των κουνουπιών, δηλαδή ρέματα, πάρκα, φρεάτια και όπου υπάρχουν στάσιμα νερά, κυρίως εντός των αστικών ιστών;
  5. Έχει μεριμνήσει η Περιφέρεια Αττικής για τεχνικά κλιμάκια τα οποία θα ελέγχουν την πορεία των ψεκασμών και θα επαναπροσδιορίζουν τις παραμέτρους έτσι ώστε να είναι στοχευμένη η αντιμετώπιση του προβλήματος;».

Διαβάστε επίσης:

Περιφέρεια Αττικής: Ενημέρωση για το πρόγραμμα κουνουποκτονιών και τον ιό του Δυτικού Νείλου

Ιός Δυτικού Νείλου: Ανησυχητική η εξάπλωση στην Αττική, τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ

Ιός Δυτικού Νείλου: Ποιοι δήμοι βρίσκονται στο «κόκκινο»

Ιός Δυτικού Νείλου: Τους τρόπους και τη σημασία της προστασίας υπενθυμίζει η Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας