ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΝΑΠ: Στις 5 Οκτωβρίου η συζήτηση της τριτανακοπής

Ανυποχώρητοι ως προς τα μισθολογικά τους δικαιώματα παραμένουν οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι οποίοι έχουν υποβάλλει κατά χιλιάδες αιτήσεις για τριτανακοπή, με στόχο την αποκατάσταση των μισθολογικών απωλειών που υπέστησαν το 2012.

ΕΙΝΑΠ: Στις 5 Οκτωβρίου η συζήτηση της τριτανακοπής

Αν και το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε στις 26 Φεβρουαρίου (απόφαση 431/2018) ως αντισυνταγματικές τις περικοπές εκείνες, τουλάχιστον για όσους γιατρούς προσέφυγαν στο δικαστήριο κατά του ν.4093/2012, η απόφαση δεν έχει εφαρμοστεί από καμία Νοσοκομειακή Διοίκηση.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, μολονότι αναγνωρίζει τη δραματική μείωση που έχουν υποστεί οι περικοπές του κλάδου, έχει ξεκαθαρίσει ότι προέχει η εκπλήρωση των μνημονιακών υποχρεώσεων.

Πολλοί νοσοκομειακοί γιατροί έχουν προσφύγει για τα αναδρομικά τους, εκτιμώντας ότι δεν μπορεί το ΣτΕ να αναγνωρίζει την αντισυνταγματικότητα των διατάξεων του ν.4093 έναντι μίας μερίδας γιατρών, όταν η ισχύς του νόμου κι επομένως οι συνέπειές του έχουν καθολικό χαρακτήρα.

«Το παράδοξο αυτό δεν μπορούσαμε να το αποδεχτούμε» αναφέρει σχετικά η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), η οποία έχει υποβάλλει αίτηση τριτανακοπής για λογαριασμό 2.038 μελών της. Η εν λόγω προσφυγή αναμένεται να συζητηθεί στις 5 Οκτωβρίου με μείζονα σύνθεση, λόγω της εξαιρετικής σπουδαιότητάς της.

«Να δώσουμε μαζικά το παρόν την ημέρα της συζήτησης» τονίζει η ΕΙΝΑΠ, απευθυνόμενη στα μέλη της.

Προειδοποιεί, παράλληλα, τους Διοικητές των Νοσοκομείων πως η μη συμμόρφωση με την απόφαση του ΣτΕ συνεπάγεται ποινικές ευθύνες. «Δεν θ’ αφεθεί το ζήτημα αυτό» επισημαίνει σχετικά.