ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πανευρωπαϊκή Ημέρα Δράσης για την Κεφαλαλγία: Ενημερωτικές εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο

Ενημερωτικές εκδηλώσεις, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, διοργανώνονται και στη χώρα μας με αφορμή την Πανευρωπαϊκή Ημέρα Δράσης για την Κεφαλαλγία, στις 12 Σεπτεμβρίου.

Πανευρωπαϊκή Ημέρα Δράσης για την Κεφαλαλγία: Ενημερωτικές εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο

Η ημικρανία είναι το δεύτερο σημαντικότερο ιατρικό πρόβλημα παγκοσμίως, μετά την τερηδόνα και πρώτη αιτία αναπηρίας σε άτομα κάτω των 50 ετών, λόγω απώλειας ποιοτικού χρόνου και πόνου.

Η παγκόσμια έρευνα, παρά την περιορισμένη χρηματοδότηση, αποκαλύπτει νέες θεραπείες με μεθόδους σχεδόν διαστημικές.

Στη χώρα μας, πραγματοποιούνται εκτενείς κλινικές μελέτες που στοχεύουν στην επιστημονική τεκμηρίωση αυτών των θεραπειών, οι οποίες αναμένεται να αλλάξουν πλήρως τη θεραπευτική κατάσταση που επικρατεί τώρα.

Στο πλαίσιο της Πανευρωπαϊκής Ημέρας Δράσης για την Κεφαλαλγία, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, η Ελληνική Εταιρεία Κεφαλαλγίας οργανώνει στις 12 Σεπτεμβρίου εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για τα προβλήματα της κεφαλαλγίας και της ημικρανίας με κύριο στόχο την ορθή διάγνωση, αντιμετώπιση, προφύλαξη και αποφυγή κατάχρησης φαρμακευτικών ουσιών και αυτοθεραπείας.

Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή εκδήλωση στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής στις 12 Σεπτεμβρίου 2018, στις 18:00 το απόγευμα, όπου θα γίνουν ομιλίες από γιατρούς και ασθενείς, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνουν εκπρόσωποι της κυβέρνησης και η πρόεδρος της Πανευρωπαϊκής Συμμαχίας για την Κεφαλαλγία και την Ημικρανία.

Η Ελληνική Εταιρεία Κεφαλαλγίας υποστηρίζει την άποψη ότι η καλύτερη θεραπεία μιας νοσολογικής κατάστασης είναι η πρόληψη που επιτυγχάνεται μέσα από την ενημέρωση του πληθυσμού και για το λόγο αυτό τολμά αυτή την εκστρατεία.

«Όσοι υποφέρουν από συχνές κεφαλαλγίες πρέπει να έχουν ιατρική παρακολούθηση και πρόσβαση στις νέες εξειδικευμένες θεραπείες, γιατί δεν μπορούν από μόνοι τους να διαχειριστούν αυτό το ιατρικό πρόβλημα. Συχνά τα ίδια τα αναλγητικά επιδεινώνουν τους πονοκεφάλους όταν χρησιμοποιούνται αλόγιστα και δεν αρκούν οι φιλικές συμβουλές και οι παραδοσιακοί τρόποι για να αντιμετωπίσει κανείς τον πονοκέφαλό του. Ούτε το ξεμάτιασμα. Ειδικά Κέντρα Κεφαλαλγίας υπάρχουν σε αρκετά δημόσια νοσοκομεία στελεχωμένα με ειδικούς γιατρούς (αναφέρονται στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Εταιρίας Κεφαλαλγίας), που καθοδηγούν με επιστημονικότητα, αποτελεσματικότητα και ασφάλεια τους Κεφαλαλγικούς ασθενείς. Οι κεφαλαλγίες δεν σκοτώνουν ζωές, αλλά ημέρες ζωής. Μπορείς να τις κερδίσεις πίσω. Το οφείλεις στον εαυτό σου και την οικογένεια σου», σημειώνει το μήνυμά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Κεφαλαλγίας, αναπληρωτής καθηγητής Νευρολογίας ΕΚΠΑ, Δήμος Μητσικώστας.