ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ανησυχητικά χαμηλή η ενημέρωση των ανδρών στην Ευρώπη για τις ουρολογικές παθήσεις

Η ενημέρωση του κοινού, ιδίως των ανδρών, για τις ουρολογικές παθήσεις και την ειδικότητα του ουρολόγου είναι ανησυχητικά χαμηλή σε όλη την Ευρώπη.

Ανησυχητικά χαμηλή η ενημέρωση των ανδρών στην Ευρώπη για τις ουρολογικές παθήσεις

Όπως αποκαλύπτει μια νέα δειγματοληπτική έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ουρολογίας, η οποία πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Εβδομάδα Ουρολογίας (24 έως 28 Σεπτεμβρίου) σε περισσότερους από 2.500 ανθρώπους σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, περισσότερα ξέρουν οι γυναίκες για την ουρολογική υγεία των ανδρών παρά οι ίδιοι οι άνδρες για τα δικά τους θέματα.

Οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται να έχουν πολύ ανεπαρκείς γνώσεις για τα σημαντικότερα ουρολογικά συμπτώματα κι έτσι δεν παίρνουν πολύ στα σοβαρά –όπως θα έπρεπε– τα πρώιμα σημάδια μιας δυνητικά απειλητικής για τη ζωή τους πάθησης.

Παρόλο που οι ουρολογικές παθήσεις εμφανίζουν αύξηση διαχρονικά στον γηράσκοντα πληθυσμό της Ευρώπης, ο τελευταίος δεν έχει το αναγκαίο επίπεδο ενημέρωσης και γνώσης. Το 40% όσων απάντησαν στην έρευνα δεν μπορούσαν να περιγράψουν τι κάνει ένας ουρολόγος, το 10% δεν είχαν καν ακούσει στη ζωή τους ότι υπάρχει τέτοια ειδικότητα και το 15% πιστεύουν ότι οι ουρολόγοι θεραπεύουν σκελετικές, νευρικές ή καρδιαγγειακές διαταραχές!

«Τα ευρήματα δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι άνθρωποι είναι κακά πληροφορημένοι όσον αφορά τις ουρολογικές παθήσεις. Ιδίως οι άνδρες γνωρίζουν λιγότερα πράγματα από τις γυναίκες και κάνουν τα στραβά μάτια στα συμπτώματά τους και στην έγκαιρη διάγνωση. Αποτελεί σοβαρή πρόκληση να κάνουμε τους άνδρες να πάρουν σοβαρά την υγεία τους. Χρειάζονται σίγουρα καλύτερη κατανόηση των κινδύνων και των συμπτωμάτων τους. Πρέπει να ενθαρρυνθούν να επισκεφθούν έναν γιατρό αν υποπτευθούν κάτι ασυνήθιστο» δήλωσε ο καθηγητής Χάιν Βαν Πόπελ, γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ουρολογίας.

«Οι γυναίκες έχουν συνηθίσει να ελέγχουν συχνότερα το σώμα τους. Πρέπει να ενθαρρύνουν και τους άνδρες να κάνουν το ίδιο, καθώς επίσης να συζητούν τα θέματα υγείας με μεγαλύτερη λεπτομέρεια με τους άνδρες και με τους γιατρούς» πρόσθεσε.

Κάθε χρόνο σχεδόν 450.000 άνδρες στην Ευρώπη διαγιγνώσκονται με καρκίνο του προστάτη, ενώ 92.000 πεθαίνουν από τη νόσο. Παρόλο που ο καρκίνος αυτός είναι ο συχνότερος στους άνδρες της Ευρώπης, τα τρία τέταρτα των ανδρών παραδέχθηκαν στην έρευνα ότι ξέρουν λίγα πράγματα για τα συμπτώματα της νόσου. Μάλιστα, οι άνδρες δηλώνουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση να αναγνωρίσουν τα συμπτώματα του καρκίνου του μαστού (31%) παρά του καρκίνου του προστάτη (27%).

Μόνο ένας στους τέσσερις Ευρωπαίους μπορεί να εντοπίσει σωστά πού βρίσκεται η θέση του προστάτη στο σώμα. Ακούγεται απίστευτο, αλλά οι γυναίκες είναι πιο ικανές (28%) απ’ ό,τι οι άνδρες (22%) να πουν πού είναι ο προστάτης. Αλλά ακόμη πιο απίστευτο είναι ότι περισσότεροι από τους μισούς άνδρες (το 54%) πιστεύουν ότι και οι γυναίκες έχουν προστάτη!

Από την άλλη, παραμένει ταμπού στην Ευρώπη η στυτική δυσλειτουργία, ένα πολύ συχνό πρόβλημα, καθώς εκτιμάται ότι την έχουν –σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό– οι μισοί περίπου άνδρες (50%) άνω των 50 ετών. Όμως το 75% των ανδρών δήλωσαν ότι δεν το ξέρουν ότι είναι τόσο συχνό αυτό το πρόβλημα γύρω τους, με συνέπεια να διστάζουν να μιλήσουν στον γιατρό για το δικό τους πρόβλημα.

Ο καρκίνος των όρχεων είναι ο πιο συχνός καρκίνος στους νέους άνδρες, αλλά –σύμφωνα με την έρευνα– ούτε ένας στους πέντε (18%) δεν ξέρει ότι τον μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν οι άνδρες ηλικίας 16 έως 44 ετών. Η πλειονότητα των ανδρών (70%) παραδέχτηκε ότι αδυνατεί να αναγνωρίσει τα συμπτώματα του εν λόγω καρκίνου, π.χ. μια διόγκωση σε έναν από τους δύο όρχεις ή έναν πόνο στους όρχεις ή το όσχεο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Ουρολογίας επισημαίνει ότι το «κλειδί» για την έγκαιρη –και συχνά σωτήρια– διάγνωση των ουρολογικών παθήσεων είναι η αναγνώριση των συμπτωμάτων. Οι περισσότεροι θάνατοι από κάποιο ανδρικό καρκίνο συμβαίνουν επειδή οι περισσότεροι άνδρες δεν μπορούν να αναγνωρίσουν τα συμπτώματα ή καθυστερούν να πάνε στον γιατρό.

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι σχεδόν οι μισοί άνδρες (το 43%) δεν θα πάνε αμέσως στον γιατρό αν δουν αίμα στα ούρα τους. Το 23% θα κάνουν πάνω από έναν μήνα να επισκεφτούν τον γιατρό αν έχουν μεγάλη συχνοουρία. Το 28% θα περιμένουν τουλάχιστον μια εβδομάδα αν υποφέρουν από κάψιμο ή πόνο κατά την ούρηση και μόνο το 17% θα συσχετίσουν έναν πόνο χαμηλά στην κοιλιά τους με κάποιο σοβαρό πρόβλημα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Τα 8 ουρολογικά συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Καρκίνος ουροδόχου κύστης: 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε

Καρκίνος του προστάτη: Ο συχνότερος καρκίνος του άνδρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ