ΥΓΕΙΑ

Συστροφή όρχεως: Μια επείγουσα και επικίνδυνη ουρολογική πάθηση

Η συστροφή του όρχεως είναι μια επείγουσα κατάσταση που απαιτεί άμεση αντιμετώπιση. Ο όρχις πραγματοποιεί μία περιστροφή γύρω από τον εαυτό του πάνω από 180ο.

Συστροφή όρχεως: Μια επείγουσα και επικίνδυνη ουρολογική πάθηση

Αυτό έχει ως συνέπεια να στρίβει και ο σπερματικός τόνος, δηλαδή το κορδόνι από το οποίο κρέμεται ο όρχις. Από τον σπερματικό τόνο περνάνε οι αρτηρίες, οι φλέβες, τα νεύρα και τα λεμφαγγεία του όρχεως.

Άρα η συστροφή έχει ως συνέπεια τη διακοπή της παροχής αίματος προς τον όρχι, με αποτέλεσμα τη νέκρωση και ατροφία του, αν δεν αντιμετωπιστεί τις πρώτες 6 ώρες. Πιο συχνά συμβαίνει στα βρέφη κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής και σε αγόρια ηλικίας 12-18 ετών, αλλά σπανιότερα μπορεί να συμβεί και σε μεγαλύτερη ηλικία.

Τι προκαλεί τη συστροφή του όρχεως;

Στα αγόρια στα οποία οι όρχεις δεν κατεβαίνουν φυσιολογικά στο όσχεο με τη γέννηση (κρυψορχία), συμβαίνει πιο συχνά από ό,τι στον γενικό πληθυσμό. Άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι ο τραυματισμός στη βουβωνική χώρα, στο όσχεο, καθώς και η έντονη σωματική δραστηριότητα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, όμως, δεν αναγνωρίζεται η αιτία της επιπλοκής (ιδιοπαθείς).

Ποια είναι τα συμπτώματα της συστροφής;

Συνήθως τα συμπτώματα ξεκινούν αιφνίδια και τα πιο συχνά είναι:
• Πολύ δυνατός πόνος στον όρχι που ξεκινάει ξαφνικά και, αν ο ασθενής κοιμάται, τον ξυπνάει
• Πόνος στην κατώτερη κοιλιακή χώρα
• Ναυτία ή τάση προς έμετο
• Ερυθρότητα του οσχέου
• Διόγκωση του οσχέου

Αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, ο πόνος αρχίζει να υποχωρεί ύστερα από κάποιες ώρες και αυτό αποτελεί σημάδι νέκρωσης του όρχεως.

Πώς γίνεται η διάγνωση της συστροφής;

Συνήθως, το ιστορικό του ασθενούς και η εξέταση από τον γιατρό είναι αρκετά για να θέσουν επαρκώς τη διάγνωση. Το πρόβλημα είναι να διαχωρίσουμε την οξεία φλεγμονή του όρχεως και της επιδιδυμίδας (οξεία ορχεοεπιδιδυμίτιδα), καθώς έχουν παρόμοια συμπτώματα, από τη συστροφή. Το έγχρωμο υπερηχογράφημα (triplex) στο όσχεο είναι μια εξέταση που συνήθως μπορεί να επιβεβαιώσει τη διακοπή της αιμάτωσης του οσχέου και να αποκλείσει κάποια φλεγμονή. Όταν όμως υπάρχουν αμφιβολίες για τη διάγνωση, επιβάλλεται να γίνει χειρουργική διερεύνηση του όρχεως, ώστε να αποκατασταθεί τυχόν συστροφή.

Υπάρχουν άλλες παθήσεις που προκαλούν ίδια συμπτώματα;

Υπάρχουν αρκετές παθήσεις που έχουν κάποια κοινά συμπτώματα με τη συστροφή του όρχεως, όπως:

• Οξεία επιδιδυμίτιδα και ορχίτιδα
• Τραυματισμός στο όσχεο
• Περισφιγμένη βουβωνοκήλη
• Κολικός νεφρού με αντανακλαστικό πόνο στον όρχι
• Όγκοι του όρχεως

Για οποιονδήποτε ξαφνικό πόνο στον όρχι θα πρέπει άμεσα να επισκεφθείτε τον ουρολόγο σας και αυτός θα διαπιστώσει αν πρόκειται για συστροφή ή άλλη πάθηση.

Πώς αντιμετωπίζεται η συστροφή του όρχεως;

Η συστροφή του όρχεως απαιτεί επείγουσα αντιμετώπιση και ο ασθενής θα χρειαστεί να χειρουργηθεί άμεσα. Διανοίγεται το όσχεο, ανατάσσεται ο όρχις, και, αν είναι βιώσιμος, καθηλώνεται με ένα ράμμα στο όσχεο, ώστε να αποφευχθεί μία εκ νέου συστροφή του. Αν έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα, ο όρχις μπορεί να έχει νεκρωθεί και ο γιατρός να χρειαστεί να τον αφαιρέσει. Αν η συστροφή αντιμετωπιστεί τις πρώτες 5 με 6 ώρες, τα αποτελέσματα είναι πολύ καλά, ενώ αντίθετα μετά το πέρας 12 -18 ωρών ο όρχις νεκρώνεται και αφαιρείται. Στο ενδιάμεσο διάστημα, η βιωσιμότητα του όρχεως εκτιμάται από τον ουρολόγο στο χειρουργείο.

Διαβάστε επίσης:

Το φυσιολογικό μέγεθος του πέους ανά ηλικία και η μικροφαλλία (πίνακας)
Οι 8 λόγοι που μπορεί να δείτε αίμα στο σπέρμα. Τι να κάνετε
Κάταγμα πέους: Αμέσως χειρουργείο, για αποφυγή της ν. Περονιέ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ