ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πιο ενεργό ρόλο στον αντιγριπικό εμβολιασμό ζητούν οι Έλληνες φαρμακοποιοί

Διάταξη νόμου για αντιγριπικό εμβολιασμό εντός των φαρμακείων προτείνουν οι φαρμακοποιοί, βάσει της διεθνούς εμπειρίας που θέλει πολλά φαρμακεία να αποτελούν εμβολιαστικά κέντρα.

Πιο ενεργό ρόλο στον αντιγριπικό εμβολιασμό ζητούν οι Έλληνες φαρμακοποιοί

Σύμφωνα με μελέτη που επιμελήθηκαν οι πρόεδροι των Φαρμακευτικών Συλλόγων Κοζάνης και Ρεθύμνου, Ελισάβετ Δερβενιωτάκη και Κώστας Βαρδιάμπασης, περίπου το 20% των φαρμακείων σε διεθνές επίπεδο αξιοποιούνται ως κέντρα εμβολιασμού για εκατομμύρια πολίτες.

Βάσει της ίδιας μελέτης, οι φαρμακοποιοί είναι επαγγελματίες υψηλής εμπιστοσύνης και εύκολα προσβάσιμοι, άρα συμβάλουν σε σημαντικό βαθμό στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμο. Η έκταση της συμμετοχής των φαρμακοποιών στον αντιγριπικό εμβολιασμό διαφέρει από χώρα σε χώρα, ανάλογα με την εκάστοτε νομοθεσία. Μεταξύ των χωρών που διενεργείται εμβολιασμός από το φαρμακοποιό είναι οι: Αργεντινή, Αυστραλία, ΗΠΑ, Καναδάς, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Δανία, Ελβετία, Πορτογαλία και Νέα Ζηλανδία.

Σε σχετική έρευνα που πραγματοποιήθηκε πριν από δύο χρόνια στην Ιρλανδία, σχεδόν όλοι οι ερωτηθέντες βαθμολόγησαν τον εμβολιασμό στο φαρμακείο με βαθμό από 8 έως 10, ενώ 95% δήλωσαν πολύ ικανοποιημένοι για την ενημέρωση που έλαβαν. 'Ολοι, δε, ανέφεραν πως θα ξαναπήγαιναν στο φαρμακοποιό για εμβόλιο.

Στην Ελλάδα

Στη χώρα μας, εδώ και πολλά χρόνια οι πολίτες απευθύνονται στα φαρμακεία της γειτονίας τους για να εμβολιαστούν. Όμως ο εμβολιασμός στο φαρμακείο δεν είναι θεσμοθετημένος.

Οι φαρμακοποιοί προτείνουν να υπάρξει διάταξη νόμου και υπουργική απόφαση που θα ορίζουν τους όρους και προϋποθέσεις του εμβολιασμού εντός φαρμακείου και να θεσμοθετηθούν προγράμματα σχετικής εκπαίδευσης και ενημέρωσης των φαρμακοποιών.

Στην Ελλάδα λειτουργούν σήμερα περίπου 10.500 φαρμακεία. Μάλιστα, έχουμε ευρωπαϊκή πρωτιά, με περίπου 84 φαρμακεία ανά 100.000 κατοίκους.

Υπενθυμίζεται ότι η περίοδος αντιγριπικού εμβολιασμού έχει ήδη ξεκινήσει.

Δείτε σχετικά

Ξεκινά ο εμβολιασμός για την εποχική γρίπη - Ποιοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου

Προετοιμαστείτε για τη μάχη ενάντια σε κρυολόγημα και γρίπη