ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γαλλία: Νέες αποκαλύψεις για την υπόθεση του μολυσμένου γάλακτος

Χιλιάδες τόνους γάλακτος σε σκόνη φέρεται να παρήγαγε και διέθεσε η εργοστασιακή μονάδα που είχε βρεθεί στο επίκεντρο του σκανδάλου για το μολυσμένο με σαλμονέλα βρεφικό γάλα. Η ποσότητα φέρεται να είχε παραχθεί το ίδιο επίμαχο διάστημα και προοριζόταν για βιομηχανική χρήση (σε παγωτά, γλυκά κ.ά.)

Γαλλία: Νέες αποκαλύψεις για την υπόθεση του μολυσμένου γάλακτος

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Canard Enchaine, η εταιρεία Lactalis διέθεσε 8.000 τόνους γάλακτος σε σκόνη που παρήχθη στο εργοστάσιο της Κραόν, πηγή του μολυσμένου με σαλμονέλα βρεφικού γάλακτος.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα επικαλείται «έγγραφα της αρμόδιας γαλλικής νομαρχίας» και οι σχετικές πληροφορίες αναφέρουν πως η σκόνη γάλακτος που παρασκευάσθηκε στο ίδιο εργοστάσιο την ίδια χρονική περίοδο με το μολυσμένο γάλα διατέθηκε χωρίς να προηγηθούν έλεγχοι καταλληλότητας.

«Η απόφαση να επιτραπεί η κατανάλωση 8.000 τόννων γάλακτος σε σκόνη μας εξέπληξε, διότι τότε δεν ξέραμε εάν η μονάδα που παρήγαγε γάλα για ενηλίκους ήταν επίσης μολυσμένη», δήλωσαν στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, Κατανάλωσης και Καταπολέμησης της Απάτης (DGCCRF).

«Υπάρχει σε εξέλιξη μία δικαστική διαδικασία σε σχέση με την υπόθεση του βρεφικού γάλακτος. Εάν η Lactalis προσπάθησε να παραβιάσει τις οδηγίες που τής είχαν δοθεί, προφανώς θα πρέπει να καταδικασθεί», σχολίασε ο υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Φρανσουά ντε Ρουζί. .

Η Ενωση οικογενειών των δεκάδων θυμάτων του μολυσμένου με σαλμονέλα βρεφικού γάλακτος, που είχε πρόσβαση στους φακέλους, κατήγγειλε τις νέες αποκαλύψεις, χαρακτηρίζοντάς τις τουλάχιστον ανησυχητικές.

Το σκάνδαλο ξέσπασε πέρυσι, όταν αποκαλύφθηκε οτι τουλάχιστον 36 μωρά είχαν προσβληθεί από σαλμονέλα με βασικό «ύποπτο» για τη λοίμωξη, το γάλα που έπιναν.

Η Lactalis είχε αναγκαστεί να αποσύρει από την αγορά μεγάλη ποσότητα βρεφικών προϊόντων που είχαν παραχθεί στο εργοστάσιο της Κραόν.

Προς το παρόν, η εταιρεία δεν έχει απαντήσει επί των νέων αποκαλύψεων.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ