ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Απεβίωσε ο διακεκριμένος ογκολόγος Δ.Σκάρλος

Έφυγε από τη ζωή ο γνωστός ογκολόγος Δημοσθένης Σκάρλος, ύστερα από σοβαρή ασθένεια.

Απεβίωσε ο διακεκριμένος ογκολόγος Δ.Σκάρλος

Ο Δημοσθένης Σκάρλος ασχολήθηκε με όλους τους συμπαγείς όγκους αλλά είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, τον καρκίνο των ωοθηκών και τον καρκίνο του μαστού.

Υπήρξε ένας από τους πρωτοπόρους της ελληνικής Ογκολογίας και δάσκαλος πολλών από τους σημερινούς διακεκριμένους ογκολόγους της χώρας.

Γεννήθηκε στην Άρτα. Πήρε το πτυχίο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1973 και την ειδικότητα της Παθολογίας το 1978. Το 1981 ανακυρήχθηκε διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και το 1988 Επίκουρος Καθηγητής.

Από το 1974 εως το 1981 εργάστηκε στο ΝΙΜΙΤΣ, ενώ τα επόμενα δυο χρόνια μετεκπαιδευτηκε στα Ογκολογικά τμήματα των Νοσοκομείων St Bartholomew’s, Guy’s και Royal Morsden στο Λονδίνο. Εκεί ασχολήθηκε ερευνητικά με την Ανοσολογία (μονοκλωνικά αντισώματα).
Από το 1983 εως το 1985 εργάστηκε ως Επιμελητής Α στο Νοσκομείο ΝΙΜΙΤΣ και από το 1985 εως το 1986 στον «Άγιο Σάββα».
Από το 1986 εως το 1997 διετέλεσε Δ/ντης της Γ’ Παθολογικής–Ογκολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «’Αγιοι Ανάργυροι». Υπήρξε καθοριστική η συμβολή του στην μετατροπή των «Αγίων Αναργύρων» από «ξενώνα», που ήταν τότε, σε σύγχρονο Ογκολογικό Νοσοκομείο.

Από το 1998 εως πρόσφατα εργαζόταν στον ιδιωτικό τομέα, ενώ είχε πλούσιο συγγραφικό έργο και πολλαπλές συμμετοχές σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια.

Ήταν ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλλάδας, πρόεδρος της Εταιρείας Δεικτών Καρκίνου και Στοχευμένης Θεραπείας και Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Διαδοσης Ιπποκρατείου Πνεύματος.

Έργο ζωής υπήρξε για τον ίδιο, η Ελληνική Συνεργαζόμενη Ογκολογικής Ομάδα (HeCOG), της οποίας υπήρξε συνιδρυτής με τους Γιώργο Φούντζηλα, Πάρι Κοσμιδη και Νίκο Παυλίδη. Η συνεισφορά της Εταιρείας στην Ογκολογική Έρευνα στην Ελλάδα είναι γνωστή και έχει βραβευτεί από την Ακαδημία Αθηνών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ