ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε έλλειψη τουλάχιστον 80 φάρμακα

Τουλάχιστον 80 φαρμακευτικά σκευάσματα λείπουν από την ελληνική αγορά, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων.

Σε έλλειψη τουλάχιστον 80 φάρμακα

Ο κατάλογος - που έχει ημερομηνία 25 Οκτωβρίου 2018 - περιλαμβάνει φάρμακα που διατίθενται από τα φαρμακεία, νοσοκομείακα και προϊόντα αρμοδιότητας του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ).

Σύμφωνα με το νεότερο κατάλογο του ΕΟΦ, αυτή τη στιγμή, οι κυριότερες ελλείψεις αφορούν διάφορες κατηγορίες φαρμάκων. Αναφέρονται σκευάσματα για παθήσεις του κυκλοφορικού συστήματος, μυοσκελετικά πρόβληματα, διάφορα αντιβιοτικά (τοπικά και μή), όπως και ορισμένα ψυχιατρικά φάρμακα και ανοσοσφαιρίνες οι οποίες χορηγούνται για να αντιμετωπιστούν αναιμίες ή παθήσεις όπως η ηπατίτιδα Β.

Από την ελληνική αγορά λείπουν και 9 εμβόλια, ορισμένα από τα οποία περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα υποχρεωτικού εμβολιασμού. Για τα παιδιατρικα εμβόλια που βρίσκονται σε έλλειψη, υπάρχουν εναλλακτικά. Ωστόσο, αν πρόκειται για επαναληπτικό εμβολιασμό, πολλοί παιδίατροι δεν συνιστούν η δεύτερη δόση να γίνεται με σκεύασμα διαφορετικό από αυτό που χορηγήθηκε στην πρώτη δόση. Το πρόβλημα με τα παιδιατρικά εμβόλια είναι χρόνιο και πέρυσι το υπουργείο Υγείας είχε αναγκαστεί να τροποποιήσει το πρόγραμμα υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΦ, εναλλακτικά σκευάσματα διατίθεται για πολλά από τα φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη, αλλά δεν διευκρινίζεται το πώς αντιμετωπίζονται οι περιπτώσεις ασθενών που ήδη βρίσκονταν σε θεραπεία με κάποιο φάρμακο το οποίο τώρα δεν υπάρχει.

Όπως αναφέρει ο κατάλογος, σε κάποιες περιπτώσεις η έλλειψη αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι και το Μάιο του 2019, ενώ για άλλα φάρμακα αναφέρεται πως θα αρχίσουν να διατίθενται και πάλι μέχρι το τέλος του χρόνου. Υπάρχουν βέβαια και κάποια φάρμακα - κυρίως αυτά που αποτελούν προϊόντα του ΙΦΕΤ - η «τύχη» των οποίων είναι άγνωστη. «Δεν υπάρχει διαθέσιμο στο εξωτερικό», «αναζητείται αντίστοιχο προϊόν», «πρόβλημα παραγωγής» είναι οι κυρίαρχες περιγραφές οι οποίες αφορούν μεταξύ άλλων προϊόντων και συγκεκριμένα αντιεπιληπτικά και αντικαρκινικά φάρμακα.

Το πρόβλημα έφτασε αυτές τις μέρες και στη Βουλή, με ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Χρήστου Μπουκώρου, οποίος κοινοποίησε σχετική αναφορά του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας. «Οι ελλείψεις φαρμάκων ταλαιπωρούν καθημερινά τους ασθενείς. Κατά μέσο όρο κάθε μήνα υπάρχουν 80 - 100 φάρμακα σε έλλειψη», αναφέρει μεταξύ άλλων το έγγραφο.