ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα νέα της γρίπης από το νότιο ημισφαίριο

Τα επιδημιολογικά δεδομένα της γρίπης από το νότιο ημισφαίριο μελετούν διεθνώς οι επιστήμονες, καθώς περιμένουν την έξαρση στο βόρειο ημισφαίριο. Ήδη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζήτησε αλλαγή στη σύνθεση του εμβολίου που θα χρησιμοποιηθεί την επόμενη χρονιά.

Τα νέα της γρίπης από το νότιο ημισφαίριο

Συνολικά, τα στοιχεία για το νότιο ημισφαίριο δείχνουν πως η φετινή περίοδος έξαρσης ήταν σχετικά ήπια και πλέον είναι σε ύφεση καθώς τελειώνει ο χειμώνας. Σύμφωνα με το αμερικανικό κέντρο ελέγχου νοσημάτων (CDC) στη Χιλή και την Παραγουάη κυριάρχησε το στέλεχος H3N2 του ιού της γρίπης Α ενώ στη νότια Αφρική κυριάρχησε το H1N1 της γρίπης Α και από τον Αύγουστο η γρίπη Β. Σε Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία, όπως και στις χώρες της νότιας Αμερικής και της Νότιας Ασίας εμφανίστηκε κυρίως το πανδημικό στέλεχος A(H1N1)pdm09 (αυτό που είχε προκαλέσει πανδημία το 2009).

Με βάση αυτά τα δεδομένα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει συστήσει αλλαγή στο εμβόλιο που θα χορηγείται την περίοδο 2019-2020, ώστε να περιλαμβάνει τα κυρίαρχα στελέχη του ιού.

Το εμβόλιο που χορηγείται αυτή την περίοδο στο βόρειο ημισφαίριο δεν μπορεί να αλλάξει και οι ειδικοί περιμένουν την έξαρση ώστε να διαπιστώσουν ποιοι τύποι του ιού θα κυκλοφορήσουν.

Ο ΠΟΥ έχει ήδη ξεκινήσει καμπάνια ευαισθητοποίησης για τον αντιγριπικό εμβολιασμό, αφού είναι το μόνο διαθέσιμο «όπλο» για την προστασία από επικίνδυνες επιπλοκές της γρίπης.

Οι επιπλοκές της εποχικής γρίπης σκοτώνουν κάθε χρόνο 650.000 ανθρώπους.

Στην Ελλάδα, μέχρι στιγμής η παρουσία της γρίπης είναι μηδενική. Την τελευταία εβδομάδα τα αρμόδια εργαστήρια ανέλυσαν 43 ύποπτα δείγματα και ήταν όλα αρνητικά.

Ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται διαρκώς και οι επιδημιολόγοι υποστηρίζουν πως τα συστήματα υγείας διεθνώς πρέπει να είναι διαρκώς προετοιμασμένα για την αντιμετώπιση σφοδρής επιδημίας ή και πανδημίας. «Το ότι θα συμβεί κι άλλη πανδημία είναι σίγουρο. Όμως δεν ξέρουμε πότε, ποιο στέλεχος του ιού θα φταίει και πόσο σοβαρή νόσο θα προκαλέσει», δηλώνει χαρακτηριστικά ο διευθυντής του Παγκόσμιου Προγράμματος για τη Γρίπη Dr Wenqing Zhang.

Διαβάστε επίσης:

Τα επτά... SOS του αντιγριπικού εμβολιασμού

Εποχική γρίπη: Πραγματική απειλή για τη δημόσια υγεία - Φραγμός ο εμβολιασμός