ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αθώοι στο Εφετείο Θεσσαλονίκης δύο γιατροί και ο πρώην αντιπρόεδρος της Novartis

Αθώοι κρίθηκαν από το Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης δύο γιατροί του ΕΣΥ και ο πρώην αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της Novartis στην Ελλάδα, Κώστας Φρουζής, οι οποίοι κατηγορούνταν για υπόθεση δωροδοκίας και δωροληψίας.

Αθώοι στο Εφετείο Θεσσαλονίκης δύο γιατροί και ο πρώην αντιπρόεδρος της Novartis

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι γιατροί, που είναι ανδρόγυνο και εργάζονταν σε περιφερειακά κέντρα υγείας των Σερρών, βρέθηκαν να έχουν εισπράξει την περίοδο 2011 - 2012 περίπου 8.000 ευρώ από τη Novartis, προκειμένου να συνταγογραφούν συστηματικά φάρμακα της εταιρείας σε ασθενείς. Το κατηγορητήριο τούς απέδιδε «ασυνήθιστα υψηλή συνταγογράφηση».

Οι δύο γιατροί αρνήθηκαν την κατηγορία, υποστηρίζοντας στις απολογίες τους ότι τα χρήματα αυτά αφορούσαν αμοιβή για τη σύνταξη επιστημονικών άρθρων σχετικά με τις παθήσεις του σακχαρώδους διαβήτη και της υπέρτασης, και ότι δηλώθηκαν κανονικά στην εφορία.

Από την πλευρά του, ο Κ.Φρουζής, ανέφερε ότι η εταιρεία έχει μερίδιο 25% στην Ελλάδα όσον αφορά τις δύο συγκεκριμένες παθήσεις και δεν είχε ανάγκη να δωροδοκήσει γιατρούς. Ο ίδιος αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με την υπόθεση και σημείωσε ότι τον απασχολούσαν μόνο τα φάρμακα που έρχονταν στην Ελλάδα από ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού.

Την αθώωση των κατηγορουμένων ζήτησε ο εισαγγελέας της έδρας, ο οποίος, ανέφερε ότι τα ποσοστά συνταγογράφησης των δύο γιατρών (υπέρ της εταιρείας) δεν καταδεικνύουν υπερσυνταγογράφηση και οτι στην υπόθεση υπήρχαν «μόνο ενδείξεις και οχι αποδείξεις».

Οι τρεις είχαν αθωωθεί και πρωτοδίκως από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Σερρών, αλλά ο τότε εισαγγελέας είχε ασκήσει έφεση.

Το ίδιο κατηγορητήριο περιελάμβανε και τρία ξένα στελέχη της Novartis, για τους οποίους όμως το Πλημμελειοδικών Σερρών αποφάσισε την απαλλαγή τους, για δικονομικούς λόγους, επειδή κλήθηκαν να δικαστούν με κλητήριο θέσπισμα που δεν ήταν μεταφρασμένο στη γλώσσα τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ