ΕΙΔΗΣΕΙΣ

48 αιφνίδιοι θάνατοι αθλητών κάθε χρόνο στην Αττική, υποχρεωτική η κάρτα υγείας στις διοργανώσεις

Tην κάρτα υγείας αθλητή παρουσίασαν την Τρίτη ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός και ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης. Μίλησαν για ένα μέτρο που μπορεί να προλάβει τους αιφνίδιους θανάτους αθλητών.

 

48 αιφνίδιοι θάνατοι αθλητών κάθε χρόνο στην Αττική, υποχρεωτική η κάρτα υγείας στις διοργανώσεις

«Η κάρτα υγείας είναι μεγάλη τομή στην αθλητιατρική ιστορία του τόπου. Είναι τουλάχιστον λυπηρό να έχουμε μόνο στο νομό Αττικής 48 αιφνίδιους θανάτους κάθε χρόνο, με μέσο όρο ηλικίας τα 25 έτη. Όλοι ξέρουμε ότι υπήρχε πλημμελής έλεγχος. Πλέον κανένας αθλητής δεν μπορεί να πάρει μέρος σε καμία διοργάνωση αν δεν έχει περάσει έναν ελάχιστο ιατρικό έλεγχο» σημείωσε ο υφυπουργός Αθλητισμού.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως στο θέμα της κάρτας η συνεργασία ητάν «εξαιρετική» με όλες τις Ομοσπονδίες, πλην της ΕΠΟ η οποία όπως είπε «έδειξε μεγάλη καθυστέρηση, λόγω κακής συνεννόησης».

Όπως εξήγησε ο κ.Βασιλειάδης, «ο σχετικός νόμος αφορά μόνο τους αθλητές των Ομοσπονδιών, αλλά στόχος είναι να επεκταθεί».

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός ανέφερε πως η κάρτα υγείας αθλητή είναι ένα σημαντικό μέτρο πρόληψης του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου κυρίως στους νέους ανθρώπους. «Μέχρι τώρα, δεν υπήρχε ένα εθνικό σχέδιο που να παρεμβαίνει αποτελεσματικά και στην πρωτογενή πρόληψη και στα επόμενα στάδια», είπε.

Διαβάστε επίσης:

Κάρτα Υγείας Αθλητή: Για ποιους πρέπει να εκδίδεται, πότε λήγει η προθεσμία