ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Καρκίνος παγκρέατος: Οι μισοί ασθενείς διαγιγνώσκονται μετά τη μετάσταση

Με μοβ χρώμα θα φωταγωγηθεί την Πέμπτη 15 Νοεμβρίου, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, για την Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου του Παγκρέατος.

Καρκίνος παγκρέατος: Οι μισοί ασθενείς διαγιγνώσκονται μετά τη μετάσταση

Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι μια από τις πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμες και πιο απειλητικές μορφές καρκίνου, κυρίως λόγω της καθυστερημένης διάγνωσής του.

Βάσει διεθνών δεδομένων, περισσότεροι από 1.000 ασθενείς διαγιγνώσκονται κάθε μέρα σε όλο τον κόσμο, αλλά η ενημέρωση για τα συμπτώματα και τους παράγοντες κινδύνου παραμένει ελλιπής.

«Τα πρώιμα συμπτώματα του καρκίνου του παγκρέατος δεν είναι πάντα έντονα και σαφή και δεν υπάρχει κάποια εύκολη μέθοδος ανίχνευσης σε πρώιμο στάδιο. Το γεγονός αυτό, συνδυαστικά με την έλλειψη ενημέρωσης, έχουν ως αποτέλεσμα οι περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς να διαγιγνώσκονται αφού έχει γίνει μετάσταση», αναφέρει ο δρ. Αλέξανδρος Αρδαβάνης, αντιπρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων - Παθολόγων Ελλάδας και διευθυντής Παθολογικής - Ογκολογικής Κλινικής στο νοσοκομείο «Άγιος Σάββας», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τον καρκίνο του παγκρέατος (15 Νοεμβρίου).

Η ενημέρωση για τα συμπτώματα, είναι ο βασικός στόχος των δράσεων που πραγματοποιεί η ελληνική «συμμαχία» φορέων της ογκολογικής επιστημονικής κοινότητας και των ασθενών. Οι σχετικές ενημερωτικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν φέτος σε Αθήνα και Ηράκλειο Κρήτης και την Αθήνα.

Επιπλέον, δημιουργήθηκε η πρώτη ελληνική ηλεκτρονική πλατφόρμα ενημέρωσης αποκλειστικά για τον καρκίνο του παγκρέατος, η οποία παρέχει πληροφόρηση, πρόσβαση σε άρθρα ειδικών, πλήρη καταγραφή των ογκολογικών κέντρων, δομών και φορέων υποστήριξης ασθενών σε όλη την Ελλάδα. Την πλατφόρμα διαμόρφωσε και διαχειρίζεται ο Σύλλογος Ασθενών Κ.Ε.Φ.Ι

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνος στο πάγκρεας: Ποια είναι τα συμπτώματα

Οι 8 τροφές που ωφελούν το πάγκρεας (εικόνες)