ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έλληνες ασθενείς περιγράφουν τη ζωή τους με την ημικρανία

Τι έδειξε πανελλαδική έρευνα σε 1091 ημικρανικούς ασθενείς, την οποία πραγματοποίησε ο Σύλλογος Ασθενών με Ημικρανία & Κεφαλαλγία Ελλάδος.

Έλληνες ασθενείς περιγράφουν τη ζωή τους με την ημικρανία

Εννιά στους δέκα ασθενείς ήταν γυναίκες και οι περισσότεροι ανέφεραν πως έχουν ημικρανία από 1 έως 10 ημέρες το μήνα και πως ταλαιπωρούνται για πάνω από 10 χρόνια. Καταγράφηκε ένα ποσοστό 15% ασθενών που υπέφεραν από ημικρανίες για πάνω από 15 μέρες κάθε μήνα.

Οι ερωτηθέντες περιέγραψαν το πώς η ημικρανία επηρεάζει την επαγγελμαντική και κοινωνική τους ζωή: Περισσότεροι από τους μισούς δήλωσαν πως χάνουν τουλάχιστον μια μέρα κάθε μήνα από τη δουλειά τους και σε ποσοστό 68% ανέφερεαν οτι δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε οικογενειακές ή κοινωνικές υποχρεώσεις,τουλάχιστον δυο φορές το μήνα.

Έξι στους 10 ασθνείς είπαν πώς αισθάνονται ότι «χάνουν την ζωή του πονώντας», 40% δήλωσαν απογοητευμένοι, αβοήθητοι και αγχωμένοι ενώ ένας στους 5 ανέφερε ότι είναι απαισιόδοξος για την πορεία της πάθησής του στο μέλλον.

Οι μισοί ασθενείς δήλωσαν ότι έχουν λάβει φαρμακευτικές προφυλακτικές θεραπείες (πολλοί από αυτούς τις διέκοψαν λόγω χαμηλής αποτελεσματικότητας ή παρενεργειών), ενώ 1 στους 5 δήλωσε πως έχει δοκιμάσει εναλλακτικές θεραπείες, κυρίως ομοιοπαθητική ή βελονισμό, τεχνικές που δεν φαίνεται να είχαν αποτέλεσμα.

Η έρευνα απευθύνθηκε στα μέλη του Συλλόγου και δεν αφορά το γενικό πληθυσμό. Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν στο 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αλγολογίας και απέσπασαν τον Β' Έπαινο.

Διαβάστε επίσης:

«Αθόρυβη» ημικρανία: Ποια συμπτώματα προκαλεί, εκτός από τον πόνο

Ημικρανίες: Οι 10 κυριότεροι παράγοντες κινδύνου (pics)