ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διεθνής έρευνα αποκαλύπτει πώς ελαττωματικές συσκευές εμφυτεύονται σε ασθενείς

Δεκάδες χιλιάδες εμφυτεύσιμες συσκευές δεν ελέγχονται επαρκώς πριν χρησιμοποιηθούν, αποκαλύπτει διεθνής έρευνα. 

Διεθνής έρευνα αποκαλύπτει πώς ελαττωματικές συσκευές εμφυτεύονται σε ασθενείς

Όπως διαπιστώνεται από την έρευνα που πραγματοποίησε το διεθνές δίκτυο ερευνητικής δημοσιογραφίας - στο οποίο συμμετέχουν 58 ενημερωτικοί οργανισμοί από όλο τον κόσμο - στη διεθνή ιατρική πρακτική χρησιμοποιούνται συσκευές που έχουν δοκιμαστεί μόνο σε πειραματόζωα και έχουν απορριφθεί ή έχουν ανεπαρκείς προδιαγραφές ασφάλειας.

Η έρευνα βασίστηκε σε δεδομένα από διάφορες χώρες και ανακάλυψε πως υπάρχουν πολλά νομοθετικά κενά στον έλεγχο και την έγκριση χρήσης συσκευών όπως οι εμφυτεύσιμοι βηματοδότες και απινιδωτές, τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την αρθροπλαστική γόνατος και ισχύου, ακόμη και τα υλικά που εμφυτεύονται για τη διόρθωση της σκολίωσης σε παιδιά.

Έτσι, καταγράφονται περιπτώσεις συσκευών που σπάνε μέσα στο σώμα του ασθενή, προκαλούν αιμορραγίες ή καρδιολογικά προβλήματα.

Το δίκτυο πραγματοποίησε και συνεντέυξεις με ασθενείς που έλαβαν ελαττωματικό εμφύτευμα:

Η Maureen McCleave από το Έσσεξ, ήταν η πρώτη ασθενής στο Ηνωμένο Βασίλειο που κλήθηκε να λάβει ένα απινιδωτή νέας γενιάς, στο πλαίσιο ενός πειραματικού πρωτοκόλλου στο νοσοκομείο Bart's του Λονδίνου. Όμως, όπως η ίδια δήλωσε στο BBC, ύστερα από τρία χρόνια, η μπαταρία της συσκευής χάλασε και οι γιατροί δεν μπορούσαν να την αφαιρέσουν! Ύστερα από πολλούς κινδύνους και ταλαιπωρία, η ασθενής έλαβε «παραδοσιακό» βηματοδότη.

Όπως διαπιστώθηκε, η ίδια συσκευή προκάλεσε σοβαρά προβλήματα σε τουλάχιστον άλλους 90 ασθενείς, ενώ δύο θάνατοι στην Αγγλία έχουν συσχετιστεί με τον εν λόγω βηματοδότη, ο οποίος τελικώς αποσύρθηκε για λόγους ασφαλείας. Όπως αποκάλυψε η διεθνής έρευνα, η συγκεκριμένη συσκευή είχε απορριφθεί από τις γερμανικές αρχές, αλλά είχε εγκριθεί κανονικά στο Ηνωμένο Βασίλειο...

Το διεθνές δίκτυο δημιούργησε μια βάση δεδομένων, όπου μέχρι στιγμής έχουν καταχωρηθεί πάνω από 70.000 ανακλήσεις, προειδοποήσεις ασφαλείας και άλλες ενημερώσεις σχετικά με διάφορες εμφυτεύσιμες συσκευές και υλικά. Οι μισές τουλάχιστον προέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην Ευρώπη, αναφέρονται περίπου 8.200 περιπτώσεις στην Ελβετία και 4.300 στην Ισπανία. Για την Ελλάδα, δεν εμφανίζονται σχετικά στοιχεία.

Πηγή: BBC, ICIJ