ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε «θέσεις μάχης» οι γιατροί για αναδρομικά και απλήρωτες εφημερίες

Ακόμη δεν έχει εκδοθεί η υπουργική απόφαση που καθορίζει τα ποσά και το χρόνο καταβολής των αναδρομικών στους γιατρούς. Στην αναμονή και για το κονδύλι των εφημεριών του τελευταίου τριμήνου 2018.

Σε «θέσεις μάχης» οι γιατροί για αναδρομικά και απλήρωτες εφημερίες

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ), «ενώ η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε εκφράσει την πρόθεση για καταβολή των αναδρομικών έως τις 27 Δεκεμβρίου, μέχρι στιγμής δεν έχει καθοριστεί ούτε ο αριθμός των δικαιούχων ούτε το ποσό που αντιστοιχεί σε κάθε βαθμίδα».

Οι γιατροί σκοπεύουν τώρα να απευθυνθούν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για να λάβουν πιο συγκεκριμένες απαντήσεις, ενώ εξακολουθούν να υποστηρίζουν πως τα αναδρομικά που θα τους επιστραφούν δεν αντιστοιχούν στα πραγματικά οφειλόμενα ποσά.

Την ίδια ώρα, η Ομοσπονδία διαπιστώνει πως ενώ τελειώνει και ο Νοέμβριος, το κονδύλι για την αποπληρωμή των εφημεριών του τελευταίου τριμήνου του 2018 δεν έχει πιστωθεί ακόμα με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εκδοθούν τα εντάλματα πληρωμής για τις δεδουλευμένες εφημερίες του Οκτωβρίού.

Με αυτά τα δεδομένα, η ΟΕΝΓΕ, προκηρύσσει πανελλαδική στάση εργασίας για τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 12 με 3 το μεσημέρι και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας.

Στα βασικά αιτήματα της κινητοποίησης περιλαμβάνεται και το ζήτημα των επικουρικών γιατρών, εκ των οποίων 1.100 αναμένεται να αποχωρήσουν τους επόμενους δύο μήνες από το ΕΣΥ. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, με τις αποχωρήσεις αυτές, τμήματα και κλινικές θα απειληθούν ακόμη και με λουκέτο. Οι νοσοκομειακοί γιατροί ζητούν τη μονιμοποίηση των επικουρικών.