ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ένας 49χρονος, το πρώτο θύμα της εποχικής γρίπης στην Ελλάδα

Ο ασθενής νοσηλευόταν σε μονάδα εντατικής θεραπείας με επιβεβαιωμένη γρίπη, και δεν είχε εμβολιαστεί.

Ένας 49χρονος, το πρώτο θύμα της εποχικής γρίπης στην Ελλάδα

Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΚΕΕΛΠΝΟ, ο 49χρονος ανήκε σε ομάδα υψηλού κινδύνου και είχε προσβληθεί από ιό γρίπης τύπου Α.

Τα στοιχεία από το δίκτυο επιδημιολογικής επιτήρησης δείχνουν πως τόσο οι επισκέψεις σε γιατρό για συμπτώματα γρίπης όσο και τα επιβεβαιωμένα περιστατικά βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα.

Από 19 έως –25 Νοεμβρίου, τα Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης έλεγξαν συνολικά 42 κλινικά δείγματα, αλλά κανένα δεν βρέθηκε θετικό σε ιούς γρίπης.

Τις τελευταίες 4 εβδομάδες έχει επιβεβαιωθεί εργαστηριακά ένα περιστατικό γρίπης, το οποίο αφορά σε ασθενή που χρειάστηκε νοσηλεία στην εντατική.

Η γρίπη είναι μια οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης. Υπάρχουν τρεις τύποι ιών γρίπης, οι A, B και C. Οι ιοί τύπου Α ή Β αποτελούν τα κύρια αίτια γρίπης στον άνθρωπο, ενώ οι περιπτώσεις γρίπης από ιούς τύπου C είναι πολύ σπάνιες. Οι ιοί της γρίπης προσβάλλουν το ανώτερο ή και το κατώτερο τμήμα του αναπνευστικού συστήματος (μύτη,φάρυγγας, λάρυγγας, βρόγχοι).

Η γρίπη μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο με τα σταγονίδια της αναπνοής Οι ιοί της γρίπης επίσης μεταδίδονται μέσω των χεριών, όταν κάποιος αγγίζει αντικείμενα και επιφάνειες που έχουν μολυνθεί. Παράγοντες όπως ο ψυχρός καιρός και ο συγχρωτισμός αυξάνουν τη μετάδοση της γρίπης.

Οι ενήλικες μπορεί να μεταδώσουν τη νόσο μία ημέρα πριν αρρωστήσουν έως 5–7 ημέρες από τη στιγμή που θα εκδηλώσουν τα συμπτώματα. Τα παιδιά και οι ασθενείς με σοβαρή ανοσοκαταστολή μπορεί να μεταδίδουν για περισσότερο από μία εβδομάδα.

Τα συμπτώματα της γρίπης συνήθως ξεκινούν απότομα και περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πόνους των μυών και των αρθρώσεων, πονοκέφαλο, έντονη κόπωση, καταρροή, πονόλαιμο, βήχα (συνήθως ξηρό). Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάζουν συμπτώματα από το γαστρεντερικό, όπως ναυτία, εμέτους, διάρροια, ενώ στους ενήλικες τα συμπτώματα αυτά είναι σπάνια.

Τα συμπτώματα αρχίζουν 1–4 ημέρες μετά την προσβολή από τον ιό και διαρκούν 2–7 ημέρες, ο βήχας όμως μπορεί να επιμένει για αρκετό χρονικό διάστημα.

Η γρίπη μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και σοβαρή νόσο και μερικές φορές μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς επιπλοκές, όμως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη.

Μερικές από τις επιπλοκές αυτές είναι η πνευμονία, οι κρίσεις άσθματος, η επιδείνωση της καρδιακής ανεπάρκειας ή του διαβήτη. Τα παιδιά μπορεί, επίσης, να παρουσιάσουν ιγμορίτιδα και ωτίτιδα.

Οι επιπλοκές της εποχικής γρίπης σκοτώνουν κάθε χρόνο διεθνώς 650.000 ανθρώπους.

Οι βασικοί τρόποι προστασίας από τη γρίπη είναι η σχολαστική τήρηση των κανόνων υγεινής και το αντιγριπικό εμβόλιο.

Διαβάστε επίσης:

Τα επτά... SOS του αντιγριπικού εμβολιασμού