ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το έκζεμα μπορεί να «χτυπήσει» και στην τρίτη ηλικία

Περίπου το 10% των ανθρώπων θα εμφανίσουν έκζεμα (ατοπική δερματίτιδα) σε κάποια φάση της ζωής τους.

Το έκζεμα μπορεί να «χτυπήσει» και στην τρίτη ηλικία

Μάλιστα, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη αμερικανο-βρετανική επιστημονική έρευνα, παρ' ότι επικρατεί η αντίληψη ότι το έκζεμα αφορά κυρίως τα παιδιά, στην πραγματικότητα εμφανίζεται συχνά και στους ηλικιωμένους.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια δερματολογίας Κατρίνα Αμπουαμπάρα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό "Annals of Internal Medicine", ανέλυσαν στοιχεία για 8,6 εκατομμύρια ασθενείς, από νήπια έως και 99 ετών. Στη μελέτη συμμετείχε και η ελληνικής καταγωγής αναπληρώτρια καθηγήτρια δερματολογίας Ελένη Λινού.

Η μελέτη επιβεβαίωσε ότι ο κίνδυνος εκζέματος είναι μεγαλύτερος στα μικρά παιδιά (περίπου 20%), μειώνεται μετά την ενηλικίωση και στη μέση ηλικία, αλλά αυξάνεται πάλι κατά την τρίτη ηλικία. Έτσι, σχεδόν ένας στους δέκα ανθρώπους άνω των 70 ετών εμφανίζει έκζεμα.

Η μικρότερη πιθανότητα εκζέματος (5%) παρατηρείται στη δεκαετία των 20 και παραμένει περίπου μέχρι τα 50, οπότε σταδιακά αυξάνεται.

Η ατοπική δερματίτιδα είναι μια φλεγμονώδης πάθηση του δέρματος, που προκαλεί φαγούρα. Συχνά εμφανίζει διακυμάνσεις, με εξάρσεις και υφέσεις.

Η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων γίνεται με χρήση προϊόντων ενυδάτωσης, τοπικών κορτικοστεροειδών φαρμάκων, φωτοθεραπείας.

Διαβάστε επισης:

Δερματίτιδα: Αναγνωρίστε τα σημάδια μέσα από εικόνες

Παιδί και έκζεμα: Πώς μπορείτε να το προστατέψετε;