ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έρχεται η έξαρση της γρίπης – απαραίτητος ακόμη και τώρα ο εμβολιασμός

Η εποχική γρίπη θα κορυφωθεί από Ιανουάριο έως Μάρτιο.

Έρχεται η έξαρση της γρίπης – απαραίτητος ακόμη και τώρα ο εμβολιασμός

Ήδη η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης στη χώρα μας παρουσιάζει μικρή ανοδική τάση και τα κρούσματα θα αυξηθούν βαθμιαία μέχρι και τις αρχές της άνοιξης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), την τελευταία εβδομάδα περίπου 20 στις 1.000 επισκέψεις σε γιατρό αφορούσαν ασθενείς με συμπτώματα γρίπης, αριθμός χαμηλός μεν αλλά διπλάσιος σε σύγκριση με τις αρχές Δεκεμβρίου.

Το παραπάνω διάστημα στα Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης ελέγχθηκαν συνολικά 39 ύποπτα δείγματα όλα από νοσοκομεία. Τα 3 εξ΄ αυτών ήταν και ανήκαν στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09.

Μέχρι στιγμής, έχουν αναφερθεί τρία σοβαρά περιστατικά εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, που χρειάστηκαν νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Αφορούσαν σε τρεις άνδρες ηλικίας 49 εως 69 ετών, που προσβλήθηκαν από γρίπη τύπου Α. Έχει χάσει τη ζωή του ένας ασθενής ο οποίος αν και ανήκε σε ομάδα υψηλού κινδύνου, δεν είχε εμβολιαστεί κατά της γρίπης.

Ενόψει της έξαρσης της εποχικής γρίπης, οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ υπενθυμίζουν ότι ο αντιγριπικός εμβολιασμός είναι το πιο αποτελεσματικό μέτρο προστασίας.

Ακόμη και τώρα, το εμβόλιο μπορεί να είναι αποτελεσματικό και να θωρακίσει όσους έχουν υψηλό κίνδυνο επιπλοκών ενάντια στον ιό.

Διαβάστε επίσης:

Ελλιπής η εμβολιαστική κάλυψη για τη γρίπη στην Ευρώπη

Τα επτά... SOS του αντιγριπικού εμβολιασμού