ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χωρίς νοσηλευτή οι παιδικοί σταθμοί - επισφαλής η φοίτηση διαβητικών νηπίων

Η Ομοσπονδία διαβητικών ζητά να θεσπιστεί σχετικό νομοθετικό πλαίσιο, ώστε να τοποθετήθούν νοσηλευτές στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Χωρίς νοσηλευτή οι παιδικοί σταθμοί - επισφαλής η φοίτηση διαβητικών νηπίων

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) έστειλε πριν λίγες μέρες και σχετική επιστολή προς τον υπουργό Εσωτερικών, Αλέξανδρο Χαρίτση, επισημαίνοντας ότι πρέπει να υπάρξει μέριμνα για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, ώστε να στελεχωθούν με σχολικούς νοσηλευτές, όπως ισχύει με τα δημοτικά σχολεία.

«Η έλλειψη σχολικών νοσηλευτών δημιουργεί πληθώρα προβλημάτων, τόσο στην οικογένεια, όσο και στο ίδιο το διαβητικό παιδί. Σε πολλές οικογένειες, ένας από τους δύο γονείς αναγκάζεται να εγκαταλείπει τη δουλειά του για να παρακολουθεί το παιδί του τις ώρες που βρίσκεται παιδικό σταθμό», αναφέρουν τα μέλη της Ομοσπονδίας, καταγγέλλοντας ότι «υπήρξαν και μεμονωμένα ρατσιστικά περιστατικά σταθμών που δεν δέχτηκαν να εγγράψουν διαβητικά παιδιά».

Σύμφωνα με την ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, η αναστάτωση για τις οικογένειες είναι μεγάλη και η παρουσία νοσηλευτών απαραίτητη για την ασφάλεια των μικρών παιδιών. Ο διαβήτης τύπου Ι ή νεανικός / παδικός διαβήτης μπορεί να προκαλέσει επεισόδια υπογλυκαιμίας ή υπεργλυκαιμίας στους μικρούς ασθενείς, γι' αυτό και είναι απαραίτητη είναι η συχνή μέτρηση της γλυκόζης και η έγκαιρη παρέμβαση.

Η Ομοσπονδία παραθέτει και στοιχεία από πρόσφατη έρευνα σε 22 χώρες της Ευρώπης, η οποία διαπίστωσε ότι τα νέα περιστατικά Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου Ι, αυξάνονται με μέσο ετήσιο ρυθμό 3,4% στην Ευρώπη.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν πως αν η τάση αυτή συνεχισθεί, τότε σε 20 χρόνια τα περιστατικά θα έχουν διπλασιασθεί. Η τάση εκτιμάται ότι είναι παρόμοια και στη χώρα μας, παρ’ ότι δεν υπάρχουν επίσημα καταγεγραμμένα στοιχεία των παιδιών που πάσχουν από διαβήτη.

Στα δημοτικά σχολεία της χώρας όπου φοιτούν διαβητικά παιδιά υπάρχουν σχολικοί νοσηλευτές αν και η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ είχε καταγγείλει πως μέχρι τον περασμένο Νοέμβριο υπήρχαν κενά στο 20% των σχολείων αυτών.

Διαβάστε επίσης:

Κάθε χρόνο και περισσότερα τα διαβητικά παιδιά

Παιδικός διαβήτης: Ποια παιδιά θεωρούνται «υψηλού κινδύνου»; (vid)