ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ξεκίνησε το κύμα αποχωρήσεων από το ΕΣΥ

Κατά δεκάδες υπογράφονται οι αποχωρήσεις λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας.

Ξεκίνησε το κύμα αποχωρήσεων από το ΕΣΥ

Ενδεικτικό της μαζικής «αποψίλωσης του ΕΣΥ» είναι ότι μόνο χθες, 8 Ιανουαρίου, είχαν αναρτηθεί στη Διάυγεια 36 αποφάσεις για αποχωρήσεις γιατρών και λοιπών εργαζομένων από νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας.

Το αμέσως επόμενο διάστημα συνταξιοδοτούνται τουλάχιστον 350 γιατροί και πάνω από 1.100 εργαζόμενοι άλλων κλάδων. Πρόκειται για έμπειρο προσωπικό - αφού κατά πλειονότητα υπηρετούσε από καταβολής του ΕΣΥ - το οποίο με βάση το τρέχον πρόγραμμα μόνιμων προσλήψεων δεν αναμένεται να αναπληρωθεί.

Την τελευταία διετία έχουν προκηρυθχεί 2000 θέσεις γιατρών και αναμένονται άλλες 700. Όμως, ελάχιστοι γιατροί έχουν τοποθετηθεί αυτό το διάστημα στα νοσοκομεία, ενώ η καθημερινή λειτουργία συνεχίζεται με σοβαρές ελλείψεις". Ενδεικτικό των καθυστερήσεων είναι πως από τη στιγμή που θα προκηρυχθεί μια ιατρική θέση μέχρι να πιάσει δουλειά ο γιατρός περνά ένας χρόνος τουλάχιστον.

Από πλευράς του υπουργείου Υγείας, δεν υπάρχουν σαφείς δεσμεύσεις, παρά μόνο η υπόσχεση ότι σε βάθος τριετίας και σταδιακά θα καλυφθούν οι θέσεις αυτών που θα συνταξιοδοτηθούν φέτος. Με άλλα λόγια, τα κενά θα παραμένουν επ' αόριστον, αφού κάθε χρόνο συνταξιοδοτούνται κι άλλοι γιατροί...

«Βροχή» οι διορισμοί επικουρικών

Την ιδια στιγμή που υπογράφονται οι αποχωρήσεις, διορίζεται και η νέα «στρατιά» επικουρικών οι οποίοι θα καλύψουν τα κενά για κάποιο διάστημα και μετά θα οδηγηθούν στην έξοδο, ελπίζοντας για μια μόνιμη θέση μέσα από τις ελάχιστες προκηρύξεις.

Τις τελευταίες 7 μέρες και μόνο στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής - στην οποία υπάγονται τα περισσότερα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου - έχουν υπογραφεί διορισμοί 49 επικουρικών (κυρίως γιατρών αλλά και λοιπού προσωπικού).

Για να γίνει πιο... εύκολη η τοποθέτηση επικουρικών, το υπουργείο Υγείας άλλαξε πρόσφατα τα κριτήρια επιλογής αυξάνοντας το όριο ηλικίας για τη διεκδίκηση τέτοιων θέσεων.

Σε πρόσφατη ενημέρωση, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ξεκθάρισε πως δεν υπάρχει τρόπος να παραμείνουν στις θέσεις τους οι επικουρικοί που σήμερα υπηρετούν στο ΕΣΥ και έχουν ήδη σημαντική εμπειρία.

Μέσα στο Δεκέμβριο αποχώρησαν περίπου 600 επικουρικοί γιατροί, ενώ στο τέλος του μήνα θα αποχωρήσουν άλλοι 500.