ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε φάση έξαρσης η γρίπη - αυξήθηκαν τα σοβαρά περιστατικά

Μέχρι και τα μέσα Μαρτίου θα διαρκέσει η έξαρση του ιού. Μέχρι στιγμής, κυριαρχεί το Α(Η1Ν1)pdm09 στέλεχος του ιού.

Σε φάση έξαρσης η γρίπη - αυξήθηκαν τα σοβαρά περιστατικά

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), κατά την πρώτη εβδομάδα του 2018, σε κάθε 1000 επισκέψεις σε γιατρό, τουλάχιστον 50 αφορούσαν συμπτώματα γρίπης. Την τελευταία εβδομάδα του 2018, η αντίστοιχια αναλογία ήταν λιγότερες από 20 στις 1000 επισκέψεις.

Οι ειδικοί θεωρούν, επομένως, οτι έχει ξεκινήσει η περίοδος αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης στην Ελλάδα.

Από 31 Δεκεμβρίου 2018 μέχρι και την Κυριακή των Θεοφανείων, στα Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης ελέγχθηκαν συνολικά 63 ύποπτα δείγματα. Τα 15 ήταν θετικά στον ιό ης γρίπης, και συγκεκριμένα τον τύπο Α. Όπως δείχνουν οι αναλύσεις, κυρίαρχο στέλεχος είναι, μέχρι στιγμής, το Α(Η1Ν1)pdm09.

Μέχρι σήμερα, έχουν αναφερθεί 12 σοβαρά περιστατικά εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης που χρειάστηκαν εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Πρόκειται για 9 άνδρες και 3 γυναίκες, από 45 έως 82 ετών. Μόνο δύο από τους ασθενείς αυτούς είχαν εμβολιαστεί κατά της γρίπης, παρ' ότι κατά συντριπτική πλειονότητα (οι 11 από τους 12) ανήκαν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Έως τώρα, ένας ασθενής έχει χάσει τη ζωή του από επιπλοκές της γρίπης. Ήταν ένας 49χρονος, που ανήκες σε ομάδα υψηλού κινδύνου, αλλά δεν είχε εμβολιαστεί.

Έξαρση της γρίπης παρατηρείται και στην υπόλοιπη Ευρώπη, όπου κατά μέσο όρο τέσσερα στα δέκα δείγματα που αναλύονται, αποδεικνύονται θετικά στον ιό.

Διαβάστε επίσης:

Ελλιπής η εμβολιαστική κάλυψη για τη γρίπη στην Ευρώπη