ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Απολογισμός λειτουργίας του «Ελπίς» από τη διοίκηση

Ο διοικητής χαρακτηρίζει το νοσοκομείο «φιλικό προς τον πολίτη».

Απολογισμός λειτουργίας του «Ελπίς» από τη διοίκηση

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο αθηναϊκό πρακτορείο ο δοικητής Χρήστος Βαράκης, το 2018 οι εισαγωγές στο «Ελπίς» αυξήθηκαν κατά 37,5% σε σχέση με το 2015, και οι χειρουργικές επεμβάσεις κατά 10,3% για το ίδιο διάστημα, ενώ ο μέσος χρόνος νοσηλείας παρέμεινε περίπου ο ίδιος (γύρω στις 3 μέρες).

Το νοσοκομείο διαθέτει 200 κλίνες νοσηλείας 6 κρεβάτια εντατικής και αυξημένης φροντίδας και πραγματοποιεί ετησίως περίπου 14.000 εισαγωγές.

Το «Ελπίς» είναι το παλαιότερο νοσοκομείο της Αθήνας, συμπληρώνοντας 182 χρόνια λειτουργίας. Όπως ανέφερε ο διοικητής, «είναι σε εξέλιξη έργα εκσυγχρονισμού συνολικού προϋπολογισμού 2 εκατομμυρίων και ήδη έχουν ανακαινιστεί όλοι οι κοινόχρηστοι χώροι και οι μισές κλινικές».

Αναμένεται ανακατασκευή των χειρουργείων, ενώ έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ ένας υπερηχοτομογράφος γενικής χρήσης και ένα αναισθησιολογικό συγκρότημα. Στα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα Αττικής έχει ενταχθεί η προμήθεια μιας σειράς μηχανημάτων.

Σύμφωνα με τον διοικητή, «το Ελπίς είναι οικογενειακό και όχι απρόσωπο νοσοκομείο, εύκολα προσβάσιμο, με εξειδικευμένα τμήματα», όπως το ωρλ που ξεκίνησε πριν δύο χρόνια σε νέα πτέρυγα ενώ το προηγούμενο διάστημα φιλοξενούνταν στην ουρολογική κλινική. Στην κλινική, μεταξύ άλλων επεμβάσεων, πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά 14 ολικές λαρυγγεκτομές με λεμφαδενικό καθαρισμό τραχήλου.

Σύμφωνα με τον κ. Βαράκη, η ΩΡΛ κλινική του «Ελπίς», είναι η μόνη που συμμετέχει στο πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου αλλεργίας ανωτέρου αναπνευστικού του πληθυσμού της Πελοποννήσου. Η προληπτική εξέταση θα διεξαχθεί στα κατά τόπους κέντρα υγείας της Πελοποννήσου σε συνεργασία με: την Περιφέρεια Πελοποννήσου και την Εταιρεία ΩΡΛ Αλλεργίας, Ανοσολογίας και Ρογχοπαθειών. Προβλέπεται να εξεταστούν περί τους 4000 ασθενείς.

Οπως ανέφερε ο κ. Βαράκης, στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο διενεργήθηκαν το 2018 περίπου 1000 στεφανιογραφίες και 450 αγγειοπλαστικές εκ των οποίων 180 αφορούσαν πρωτογενείς αγγειοπλαστικές σε οξέα εμφράγματα του μυοκαρδίου.

Προσφάτως πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά διαδερμική σύγκλιση μεσοκολπικής επικοινωνίας σε ασθενή 72 ετών με ιστορικό μεσοκολπικής επικοινωνίας η οποία απαιτούσε άμεση αντιμετώπιση.

Η Αιμοδοσία του Ελπίς συγκεντρώνει 12.000 μονάδες αίματος ετησίως και παραχωρεί τη μεγαλύτερη ποσότητα στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) για τις πανελλαδικές ανάγκες. Μάλιστα, έχουν δρομολογηθεί διαδικασίες ώστε το Τμήμα να λειτουργήσιε αυτόνομα, ξεχωρίστά από τους χώρους του νοσοκομείου και με απευθείας διαχείριση του συλλεγόμενου αίματος από το ΕΚΕΑ.